اکنون حدود ۴۹ ساعت از وقوع زلزله اول قطور میگذرد و در سایه حضور مستمر مسوولان و امدادگران در مناطق زلزلهزده، کمبودها رو به کاهش و شبکه آب، برق و مخابرات در منطقه پایدار است؛ هرچند همچنان لاشههای احشامی که هنوز دفن نشدهاست، در معابر به چشم میخورد و زلزلهزدگان به تداوم امدادرسانی نیاز دارند.
طبق برآوردها آواربرداری زمانبر خواهد بود و از آنجا که این حادثه غیرمترقبه تلفات انسانی نداشت، ستاد مدیریت بحران استان به ظاهر عجلهای برای این کار ندارد و خبرهای خوشی هم از تسهیلات دولتی برای ساخت منازل روستایی به گوش میرسد.
تسهیلات ۹۰۰ میلیون ریالی برای مقاومسازی
طبق اعلام مسوولان حجم تسهیلات بانکی و بلاعوض برای مقاومسازی ۹۰۰ میلیون ریال میباشد که تسهیلات ۴۵۰ میلیون ریالی بنیاد مسکن با کارمزد بسیار کم یکی از آنهاست؛ علاوه بر آن ۱۰۰ میلیون ریال وام اسکان موقت و ۵۰ میلیون ریال کمک بلاعوض از سوی بنیاد مسکن برای این خانوادهها اختصاص یافتهاست.
منازل مسکونی در ۲۰ کیلومتری نوار مرزی استان که پیش از این با استفاده از درآمدهای حاصل از سوخت مرزنشینان در دولت تدبیر و امید بیمه حوادث شده، نیز امروز ۳۰۰ میلیون ریال به صورت بلاعوض در اختیار این خانوادهها قرار میدهد.
۳۷۰۰ خانوار تحت پوشش اسکان اضطراری اولیه
مدیرعامل هلالاحمر آذربایجانغربی با اشاره به اینکه امدادرسانی تیمهای هلالاحمر در مناطق زلزلهزده قطور ادامه دارد، گفت: تلاشهای بیدریغ ۶٠ تیم امدادی با امکانات و آمادگیهای لازم در سر صحنه، موجبات آرامش و خونسردی در بین زلزلهزدگان را فراهم آوردهاست.
سعید رهبر سوره افزود: تاکنون به غیر از توزیع اقلام امدادی و زیستی در بین خانوارهای زلزلهزده، سه هزار و ۷۰۰ خانوار اسکان اضطراری یافته و همچنین بیش از سه هزار بسته غذایی ٧٢ ساعته توزیع شده است.
وی بیان کرد: این بسته های غذایی برای سه روز زلزلهزدگان تدارک دیده شده و مشکلی در تامین نیاز غذایی آنان وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه آمار اسکان اضطراری با توجه به فعالیت ۶۰ گروه شامل بیش از ۳۰۰ نفر از امدادگران در منطقه قطور، هر ساعت قابل افزایش است، ادامه داد: علاوه بر چادر، در صورت نیاز خانوارها اقلام دیگری نظیر پتو و وسایل گرمایشی نیز به آنان تعلق می گیرد.
مدیرعامل هلال احمر آذربایجان غربی اضافه کرد: بسته های غذایی ۷۲ ساعته نیز شامل اقلام جیره خشک بوده و برای پختن غذا در اختیار زلزله زدگان قرار می گیرد.
رهبر سوره با تاکید بر اینکه کمبودی در خصوص تامین اقلام غذایی زلزله زدگان وجود ندارد، بیان کرد: در صورت نیاز بسته های غذایی یک هفته ای و یک ماهه نیز بین آنان توزیع می شود.
وی ادامه داد: امداد رسانی همچنان ادامه دارد و شایعات بیاساس از منابع ناموثق در رابطه با توقف امدادرسانی کاملا کذب است.
برنامهریزی برای اسکان اضطراری
مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان غربی با اشاره به اینکه مهمترین اقدام حال حاضر ستاد مدیریت بحران در منطقه زلزله زده، برنامه ریزی برای اسکان اضطراری است، گفت: اقدامات لازم برای انجام این کار با همراهی هلال احمر انجام شده و منتظر روشن شدن وضعیت خانوارها برای اسکان در منطقه هستیم.
امیرعباس جعفری افزود: برخی واحدهای مسکونی که میزان خسارت آنها بیش از ۵۰ درصد بوده نیاز به تخریب و بازسازی دارند که در این خصوص باید با همراهی خانواده ها و بنیاد مسکن، آمارگیری لازم صورت گیرد.
وی بیان کرد: برخی از خانواده ها پس از وقوع زلزله، وسایل و اقلام منازل خود را به شهرهای دیگر نظیر خوی انتقال دادهاند که تعداد این خانوادهها در آمارگیری آتی بررسی میشود.
وی اظهار کرد: طبق مصوبات ستاد مدیریت بحران باید ارگانها و دستگاههای خدمات رسان، نهادهایی نظیر دامپزشکی و جهاد کشاورزی به وظایف خود در خصوص وضعیت سنجی منطقه درباره خدمات مختلف و وضع دامهای تلف شده اقدام کنند تا آخرین وضعیت منطقه احصا شود.
مدیرکل مدیریت بحران ادامه داد: همچنین دفن بهداشتی دامهای تلف شده و همچنین انجام اقداماتی برای جلوگیری از بروز بیماریهای عفونی و ضدعفونی کردن منطقه در دستور کار نهادهای مسوول از جمله جهاد کشاورزی و دانشگاه علوم پزشکی قرار دارد.
جعفری با بیان اینکه آواربرداری از نیمه دوم اسفند در منطقه آغاز خواهد شد، گفت: در این مرحله به اهتمام بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، آواربرداری روستاها در دستور کار قرار می گیرد تا زمینه آغاز ساخت و ساز فراهم شود.
وی همچنین از تامین کامل خدمات زیرساختی در منطقه زلزله زده خبر داد و افزود: برق، زیرساخت های مخابراتی و آب منطقه وصل شده و نگرانی در این خصوص وجود ندارد.
شبکه ارتباطی در مناطق زلزلهزده، پایدار است
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات آذربایجانغربی نیز با اشاره به پایدار شدن شبکه ارتباطی شامل تلفن ثابت، همراه و اینترنت در منطقه زلزله زده گفت: با توجه به ریزش کوه در ۵۰ کیلومتری جاده خوی – قطور و قطعی فیبر نوری از چند نقطه، تمام ارتباطات این بخش از منطقه زلزلهزده قطع بود که با تلاش چندین ساعته، شبکه ارتباطات در این منطقه برقرار شد.
قاسم جلیلینژاد افزود: تعدادی از سایتهای تلفن همراه در این مناطق به دلیل قطعی برق از مدار خارج شده بودند که با برقرسانی موقت به این سایتها از طریق ژنراتورهای پرتابل و دستی دوباره وارد مدار شدند.
وی با اشاره به اینکه لحظههای ابتدایی وقوع زلزله حجم ترافیک بالایی در شبکههای ارتباطی وجود داشت، بیان کرد: در حال حاضر مناطق زلزلهزده قطور هیچ مشکلی ندارد و ارتباطات به صورت عادی برقرار است.
وی اظهار داشت: با هماهنگی انجامشده تیمهای پشتیبانی شرکتهای ارتباطات زیرساخت، مخابرات، همراه اول و ایرانسل برای رسیدگی به مشکلات احتمالی در منطقه حضور دارند.
برق به طور کامل در مناطق زلزلهزده وصل شدهاست
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق آذربایجانغربی نیز گفت: سیستم حفاظتی پس از وقوع زلزله در منطقه قطور خوی، برق شبکه در ۲۴ روستا را قطع کرده بود که با تلاش نیروهای این شرکت، برق منطقه به طور کامل وصل شد.
اکبر حسن بگلو بیان کرد: پس از وقوع زلزله دوم به بزرگی ۵.۹ ریشتر در ساعت ۱۹:۳۰ هم تخریب منازل منطقه بیشتر شد و اتصال مجدد برق شبکه حدود سه ساعت به طول انجامید.
وی با تاکید بر اینکه برق خانههای تخریبشده به دلیل حفظ ایمنی قطع شدهاست، اظهار داشت: اعضای تیمهای عملیاتی ضمن توجه به مسایل ایمنی برق خانهها را یکی پس از دیگری وصل کردند.
وی اضافه کرد: در هیچ یک از روستاهای زلزلهزده قطعی برق وجود ندارد و تیمها تا زمان اتمام عملیات در منطقه خواهند بود.
با توجه به اقدامات دستگاه های مختلف اجرایی، طی حدود ۵۰ ساعت گذشته، آمادگی این دستگاه ها در استان قابل توجه بوده و نیازهای اولیه زلزلهزدگان رفع شده که البته گامهای بعدی با آواربرداری و آغاز ساخت و ساز در این مناطق با قدرت بیشتری برداشته خواهد شد.
نظر شما