در ششم اسفند ۱۳۹۴که یمن با تجاوز ائتلاف عربی – آمریکایی به دلیل بلند پروازی های وزیر دفاع و ولیعهد جوان و کم تجربه عربستان مواجه شد، سعودی ها فکر نمی کردند که این جنگ یکطرفه پنج سال طول بکشد وگرنه از ابتدا این همه شعار پایان جنگ در مدت کوتاه را که بارها تکرار کرده اند، نمی دادند.
عربستان، امارات و مزدوران همراه آنها که در سال های اخیر بارها از سوی آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان و رژیم صهیونیستی به جدیدترین تسلیحات و تجهیزات نظامی روز مجهز شدند تا به زعم خود رزمندگان یمنی را که با حداقل امکانات نظامی به دفاع از کشور و خاک خود پرداخته بودند، تسلیم نمایند، ولی به عکس این موضوع، طی این سال ها با شکست های پی در پی مواجه شدند.
سعودی – اماراتی ها در سال های اخیر با اتکا به دلارهای نفتی هنگفت هرگونه تسلیحات مورد نظر خود را از کشورهای غربی به ویژه آمریکا تهیه کرده اند ولی رزمندگان یمنی که در محاصره همه جانبه ائتلاف متجاوز می باشند فقط چشم خود را به یاری خدا و توانایی های داخلی معطوف کرده اند، اقدامی که در سال های اخیر منجر به جهش نظامی به ویژه در زمینه انواع موشک و پهپاد شده است.
آخرین جهش موشکی رزمندگان یمنی دستیابی و ساخت سامانه پدافند موشکی می باشد که نشان از تحول در پدافند هوایی یمنی ها دارد.
«مهدی المشاط» رئیس شورای عالی سیاسی انصارالله یمن روز یکشنبه از ۴ سامانه جدید پدافند هوایی «ثاقب۱»، «ثاقب۲»، «ثاقب۳» و «فاطر۲» که توسط متخصصان یمنی ساخته شده، رونمایی کرد، سامانه جدیدی که در روند آینده جنگ یمن تاثیرات زیادی خواهد گذاشت و متجاوزان را با مشکلات زیادی مواجه خواهد کرد.
وی در خلال افتتاحیه نمایشگاه پدافند هوایی شهید «عبدالعزیز المهرم» که با حضور مقامات این جنبش و ارتش یمن انجام شد، اظهار داشت که سامانههای دفاعی جدید یمن، مسیر نبرد با دشمن را تغییر خواهد داد و مقدمه سامانه دفاعی پیشرفته تر و کارآمدتر برای مقابله با اهداف هوایی دشمن خواهد بود.
وی این دستاورد منحصر به فرد را تحقق وعده عبدالملک الحوثی رهبر انصارالله مبنی بر تقویت و توسعه توانمندیهای دفاعی دانست و گفت: وی تاکید کرده بود، سال ۲۰۲۰ سال پدافند هوایی خواهد بود.
المشاط تاکید کرد، به منظور توسعه و نوسازی سامانه پدافند هوایی هرگونه حمایتی ارائه خواهد شد و هدف از آن تحقق موازنه بازدارندگی دشمن است.
طی دو سال گذشته رزمندگان یمنی توانسته اند در زمینه تولید سلاحهای دفاع هوایی و موشک های زمین به زمین و انواع پهپاد به پیشرفت قابلتوجهی برسند و نیروی هوایی عربستان را با مشکل جدی مواجه کنند که آخرین آن رونمایی از سامانه های پدافند هوایی ثاقب و فاطر است.
یمنیها از سالهای گذشته به تولید موشکهای بالدار و نیز هواپیماهای بدون سرنشین پرداختهاند. این موشکها سلاحهای پیشرفتهای هستند که سبب برتری نظامی یا بازدارندگی در حالت دفاع میشوند و در درگیریهای سخت بسیار قدرتمند هستند. فناوری ساخت این سلاحها اصلاً آسان نیست، اما یمنیها با تکیه بر توانایی و مهارت خود و تلاش جهادی این کار دشوار را انجام دادهاند.
توان موشکی یمن
قبل از آغاز تجاوز عربی – آمریکایی به یمن در ششم فروردین ۱۳۹۴، ارتش یمن فقط شماری از انواع موشک های کوتاه برد زمین به زمین در اختیار داشت، ولی با شرع جنگ به ویژه در سال های اخیر و به دلیل ایجاد توازن در نبرد، رزمندگان یمنی توانستند به تولید انواع موشک ها اقدام کنند و از این طریق ضربات کاری قابل توجهی به سعودی های متجاوز وارد نمایند.
رسانه های یمنی از جمله خبرگزاری المسیره به عنوان نمونه به دستیابی ارتش و کمیته های یمنی به موشک پیشرفته «برکان H۲» اشاره می کنند که توسط مرکز پژوهشهای یگان موشکی یمن توسعه یافته است. این موشک یکی از بارزترین موشکهای بالتسیک با برد متوسط است که می تواند مسافتی در حدود ۹۰۰-۱۴۰۰ کیلومتر را بپیماید.
موشک مذکور به راحتی می تواند اهدافی را در ریاض منهدم کند، بنابراین نیروهای یمنی از استان صعده که تا ریاض ۹۱۹ کیلومتر فاصله دارد می توانند به راحتی پایتخت عربستان را هدف قرار دهند.
از این موشک بارها برای هدف قرار دادن فرودگاه ها و مواضع نظامی عربستان استفاده شده است. موشک زلزال ۳ نیز از جمله موشکهای ساخت داخل یمن و جزو موشکهای بالستیک است که می تواند مقادیر زیادی از مواد منفجره و سرهای منهدم کننده جنگی را با خود حمل کند.
طول این موشک به ۶ متر و تعداد ترکش های آن ۱۰ هزار عدد برآورد شده است. این ویژگی ها باعث شده تا از این موشک تخریبی و ویرانگر برای هدف قرار دادن مواضع و اتاق های عملیات دشمن در محدوده جغرافیایی مشخص استفاده شود.
موشک «قاهر ام۲» نیز که به صورت گسترده از سوی نیروهای مقاومت یمن مورد استفاده قرار می گیرد دارای ویژگی های منحصر به فردی است، به طوریکه برد این موشک به ۴۰۰ کیلومتر می رسد و سر جنگی به وزن ۳۵۰ کیلوگرم با خود حمل می کند؛ دقت هدف گیری آن نیز به ۵ الی ۱۰ متر می رسد که نشانگر میزان دقت این موشک ساخت یمن دارد.
دیگر موشک مورد استفاده یمنی ها، موشک های توشکا می باشد که در ریف موشک های زمین به زمین تاکتیکی کوتاه برد با برد بیش از ۱۲۰ کیلومتر است و یکی از دقیق ترین موشک هایی محسوب می شود که ارتش های کشورهای عربی و نیروهای یمنی آن را در اختیار دارند.
موشکهای بالدار کروز یکی دیگر از موشک های مورد استفاده رزمندگان یمنی می باشد؛ از ویژگیهای موشک های بالدار کروز ساخت آن در داخل یمن است. این موشک های دقیق در ارتفاع پایین حرکت می کنند؛ برد آن به ۲۵۰۰ کیلومتر می رسد و از دقت بالا در اصابت هدف برخوردار است و میزان خطای آن کمتر از یک و نیم متر است.
این موشک از یک سیستم ناوبری دقیق و هدایت پیشرفته نظیر GPS برخوردار است و برای حمل یک کلاهک جنگی انفجاری با وزن ۴۵۰ کیلوگرم طراحی شده است. در مقایسه با دیگر موشک های بالستیک، به سختی میتوان با این موشک ها مقابله کرد. زیرا در ارتفاع پایین حرکت میکند و رادارها از ردگیری آنها عاجزند و سیستم های دفاع موشکی را سردرگم می کند.
توان پهپادی یمن
رسانه ها و منابع یمنی یکی دیگر از توانمندی های نیروهای یمنی به ویژه جنبش انصارالله در مقابله با متجاوزان را تولید و استفاده از پهپادهای چند منظوره در سه سال گذشته عنوان می کنند. مقاومت یمن، موفقیتش در تولید پهپاد را رسماً در بهار سال ۲۰۱۷ میلادی (فروردین ۱۳۹۶) اعلام و طی مراسمی برای نخستین بار از چهار نوع پهپاد رونمایی کرد که از سال ۲۰۱۶، ساخت آنها را کلید زد و طی دو سال گذشته نیز توانست توسعه پهپادی خود را ادامه داده و به فناوری های جدید نیز دست یابد.
با ورود پهپادها به چرخه رزم نیروهای مقاومت یمنی، معادلات جنگ یمن نیز تغییر کرد و در کنار استفاده یمنی ها از موشک های زمین به زمین، ورود پهپادهای مهاجم خسارات ارتش سعودی و متحدانش را در یمن به شدت افزایش داد.
نکته جالب توجه در پهپادهای یمنی غیرقابل رهگیری بودن آنها می باشد؛ در سه سال گذشته سامانههای پدافندی پیشرفته آمریکا که در خاک عربستان مستقر می باشد و با هزینه های بسیار گزاف از سوی واشنگتن به ریاض فروخته شده، تاکنون نتوانسته حملات پهپادی و موشکی رزمندگان یمنی را خنثی کنند و این موضوع حالا به کابوسی برای آل سعود تبدیل شده است.
یمنی ها در سه سال گذشته توانسته اند توان پهپادی خود را توسعه دهند و پهپادهایی همچون هدهد۱، رقیب، راصد، صماد۱، قاصف ۱، قاصف۲، قاصف Kh، و صماد۳ را طراحی و به طور انبوه تولید کنند؛ پهپادهایی که برخی از آنها می توانند تا ۱۷۰۰ کیلومتر پرواز کنند و پس از عملیات به مبدا پروازی خود باز گردد.
افزایش توان موشکی، پهپادی و اخیرا هم سامانه پدافند هوایی نیروهای انصار الله و ارتش یمن در کنار توان نیروهای زمینی آنها در واقع تبدیل به اهرم فشاری بر ائتلاف عربی – آمریکایی به سرکردگی عربستان شده است، ائتلافی که فکر نمی کرد یمنی ها بتوانند حتی برای چند ماه نیز در مقابل تهاجم همه جانبه ائتلاف متجاوز مقاومت کنند.
این اهرم فشار در حال حاضر به مثابه برگ برنده ای برای چانه زنی در مذاکرات بین المللی محسوب می شود به طوریکه کشورهای عضو ائتلاف سعودی و در رأس آنها عربستان و امارات در کنار سازمان ملل بارها خواهان توقف این حملات موشکی شده اند که خاک عربستان را در نوردیده و احتمال دارد در آینده ای نه چندان دور خاک امارات را نیز هدف قرار دهد.
نظر شما