شدت بارندگیهای ناشی از سامانه پرقدرت بارشی اخیر در چهارمحال و بختیاری باعث تخریب بخشهایی از قلعه تاریخی دارابخان بارده شهرستان بن در این استان شد.
مرمت و بازسازی قسمتهایی از قلعه تاریخی داراب خان بارده در سالهای گذشته و امسال از سوی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری انجام شده بود.
اما اکنون با تخریب بخشهایی دیواره و برج تاریخی بارده پیگیری برای جذب اعتبارات مورد نیاز بهمنظور مرمت اضطراری و استحکامبخشی این قلعه در دستور کار اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری قرار گرفت.
میراثفرهنگی برای مرمت اضطراری قلعه بارده اقدام کند
یکی از مالکان قلعه تاریخی بارده گفت: اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری برای مرمت اضطراری این قلعه اقدام لازم را با فوریت در دستورکار قرار دهد.
احمد نامور در گفتوگو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد:با توجه به شدت بارشهای روزهای اخیر بخشی از دیوار و برج جبهه شرقی قلعه تاریخی بارده فروریخت.
وی افزود: در بخش مسکونی جبهه غربی و شمالغربی قلعه تاریخی بارده نیز نقاط نفوذپذیری در پشتبامها ایجاد و باعث شده آب از سقف به درون اتاقها چکه کند.
نامور تصریح کرد: این موضوع بسیار خطرآفرین و باعث نمناک شدن و سستی برخی پیها و احتمال فروریختن بخشهای دیگری از این بنای تاریخی شده است.
وی یادآور شد: انتظار میرود اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری هر چه سریعتر نسبت به اختصاص اعتبار برای مرمت سریعتر و اضطراری بخشهایی از قلعه تاریخی بارده اقدام کند.
خیابانکشی عامل اصلی تزلزل بنای قلعه بارده شد
یکی دیگر از مالکان قلعه تاریخی بارده نیز گفت: سالهای گذشته بهدنبال خیابانکشی و انجام عملیات آسفالت از طریق فعالیت غلطکها بخشهایی از بنای این قلعه بهخصوص در قسمت برجها و دیوارها متزلزل و سست شد.
داراب کرمپور در گفتوگو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: علاوه بر اعتراضهای فراوان مالکان قلعه تاریخی بارده نسبت به فعالیت غلطکها اما هیچ توجهی به این موضوع نشد.
وی اظهار داشت: همین عامل باعث شد تا قلعه تاریخی بارده دچار لرزش و ایجاد سستی و تزلزل در استحکام بنا شود.
کرمپور تصریح کرد:انتظار میرود اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری برای قلعه تاریخی بارده پس از آسیبشناسی بنا نسبت به تهیه طرح کلی مرمت و اجرایی شدن آن اقدام لازم را انجام دهد.
وی افزود: با توجه به وسعت بنای قلعه تاریخی بارده مرمت آن نیاز جدی به طرح علمی و کارشناسی مرمت دارد.
کرمپور تاکید کرد: البته با اعتبارات قطرهچکانی سالانه نمیتوان گام موثری برای مرمت اساسی بنای قلعه تاریخی بارده برداشت و ضرورت دارد تا نسبت به جذب اعتبار مورد نیاز این بنا از محل ردیفهای ملی پیگیری و اقدام لازم انجام شود.
مرمت اضطراری بخشهای آسیبدیده قلعه بارده در دستورکار قرار گرفت
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری نیز گفت:مرمت اضطراری بخشهای آسیبدیده قلعه تاریخی بارده در دستورکار قرار گرفته است.
مهرداد جوادی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا تصریح کرد: مرمت اضطراری بخشهای آسیبدیده قلعه تاریخی بارده حداقل به ۲ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
وی یادآور شد: اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری مکاتبهها و پیگیریهای لازم در این خصوص را از طریق وزارتخانه انجام میدهد.
جوادی اظهار داشت: در سالهای گذشته ۷ میلیارد ریال از اعتبارات ملی و استانی میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برای مرمت، استحکامبخشی، بامسازی، سبکسازی، اندود حفاظتی، اجرای شمعبندی حفاظتی و تخلیه نخالههای قلعه تاریخی بارده هزینه شده است.
امور مرمتی قلعه بارده با میراثفرهنگی و نگهداری با مالکان است
معاون میراثفرهنگی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: امور مرمتی قلعه تاریخی بارده با این اداره کل و نگهداری آن با مالکان است.
کوروش باباییان در گفتوگو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: انجام امور مرمتی قلعه تاریخی بارده بهلحاظ ثبت آن در فهرست آثار ملی با اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری است.
وی افزود: اما بهدلیل وجود بهرهبرداران و ساکنان خصوصی در قلعه تاریخی بارده نگهداری آن شامل عملیات برفروبی، نظافت پشتبامها و درون بنا و بازگشایی ناودانها با مالکان است.
باباییان تصریح کرد: بهدنبال تخریب بخشی از دیوار و برج جبهه شرقی قلعه بارده، اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری برای انجام امور حفاظتی این بنای تاریخی درخواست اعتبار مرمت اضطراری کرده است.
وی یادآور شد: پس از تخصیص اعتبار مورد نیاز، مرمت اضطراری این بنای تاریخی در سریعترین زمان ممکن شروع میشود.
معاون میراثفرهنگی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اظهار داشت: در سالجاری ۲۰۰ میلیون ریال برای کلافکشی، اجرای کففرش اضطراری، تعمیر و مرمت طاقها، درزها و جرزها تخصیص یافته و هزینه شده است.
باباییان گفت: پیگیری بهمنظور اختصاص اعتبارات ملی برای مرمت کلی و اساسی قلعه بارده از مهمترین برنامههای اولویتدار اداره کل میراثفرهنگی ، گردشگری و صنایعدستی استان در کنار خواستههای اصلی مالکان این بنای تاریخی بهشمار میرود.
به گزارشی ایرنا، با توجه به لزوم مرمت اضطراری برای جلوگیری از تخریب بیشتر بناهای مرتبط با قلعه تاریخی داراب خان بارده در پاییز سالجاری با بهرهمندی از تجربههای استادکاران برای مرمت ابنیه آن از طریق شمعبندی و عملیات استحفاظی قسمتهای آسیب دیده اقدام شد.
قلعه تاریخی بارده شهرستان بن چهارمحال و بختیاری مربوط به دوران قاجاریه و دارای ۵ هزار و ۵۰۰ متر مربع عرصه با زیربنای افزونبر ۸ هزار متر مربع است.
این بنای تاریخی ۱۱ مرداد ۱۳۸۴ به شماره ۱۲۴۰۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
از اواسط دهه ۷۰ هجری شمسی اقدامات مرمتی مختلفی بر روی قلعه تاریخی بارده انجام شده است.
قلعه تاریخی بارده هماینک بهعنوان یکی از جاذبههای گردشگری چهارمحال و بختیاری بهشمار میرود و روستای بارده به دلیل جاذبههای مذهبی، تاریخی و صنایعدستی ویژه این روستا که فرش دستباف از آن جمله است، قابلیتهای خاص و مطلوبی برای توسعه گردشگری روستایی دارد.
روستای بارده شهرستان بن در ۵۰ کیلومتری مرکز چهارمحال و بختیاری واقع شده است.
میزان بارش در چهارمحال و بختیاری هفته اول اسفندماه در برخی نواحی از جمله کوهرنگ افزونبر ۲۰۰ میلیمتر گزارش شد.
نظر شما