دولت لندن که یک ماه پیش رسما اتحادیه اروپا را ترک کرد به دنبال انجام نوعی توافق تجارت آزاد با اتحادیه اروپاست که از برخی تخفیفها و مزایای اقتصادی بهره مند شود. این کشور تاکنون دوطرح برای معامله به سبک کانادا و استرالیا با اتحادیه اروپا را پیشنهاد کرده که هر دو، مورد مخالفت واقع شده است.
از یک سو اورسولا فون درلاین رئیس کمیسیون اروپا میگوید که این اتحادیه توافقی با استرالیا ندارد و از سوی دیگر میشل بارنیه نماینده شورای اروپا در امور برگزیت تاکید میکند که با توجه به همسایگی انگلیس به اتحادیه امکان انعقاد قرارداد مشابه با کانادا وجود ندارد. بارنیه میگوید «روابط ما با کانادا دو دنیای کاملا متفاوت است». اما مایکل گوو معاون نخست وزیر و مغز متفکر برگزیت پاسخ داده که همسایگی دو طرف نمیتواند بهعنوان بهانهای برای تداوم تبعیت انگلیس از قوانین اتحادیه اروپا مورد سوء استفاده قرار گیرد.
انگلیس تا آخر سال جاری میلادی و در چارچوب دوره موسوم به انتقالی تابع قوانین اتحادیه اروپاست. پس از آن تمام مناسبات چهار دهه گذشته میان دو طرف متوقف خواهد شد. دو طرف مایل هستند تا پیش از پایان این دوره درباره نحوه ادامه همکاری با یکدیگر به توافق برسند.
اتحادیه اروپا پیشنهاد کرده است که اگر تا سه ماه دیگر چشمانداز رسیدن به توافق حاصل نشد، دوره انتقالی تمدید شود اما انگلیس قائل به تمدید این دوره نیست. دولت بوریس جانسون مصر است که اگر تا ماه ژوئن (خرداد – تیر) مذاکرات با اتحادیه اروپا به نتیجه نرسد درباره آینده ادامه مذاکرات تصمیم گیری خواهد کرد.
مقامات این کشور میگویند که چارچوب مذاکرات در بیانیه سیاسی که به تائید سران ۲۷ کشور اروپایی رسید مشخص است. در این بیانیه دو طرف متعهد شدهاند که بر اساس شرایط برابر با یکدیگر مذاکره و به توافق برسند اما انگلیس طرف اروپایی را به زیادهخواهی متهم میکند.
دور جدید مذاکرات دو طرف روز دوشنبه در بروکسل آغاز خواهد و نشست بعد از آن دو هفته بعد در لندن ادامه پیدا میکند.
نخست وزیر انگلیس میخواهد که ابعاد کلی توافق با اتحادیه اروپا به سرعت مشخص شود. او میگوید: «اگر این اتفاق تا ماه ژوئن نیفتد، دولت تصمیمگیری خواهد کرد که از ادامه مذاکرات فاصله گرفته و روی ادامه آماده سازی برای خروج منظم از دوره انتقال (بدون توافق با اتحادیه اروپا) متمرکز شود.»
هم زمان مذاکرات انگلیس و آمریکا قرار است ظرف روزهای آینده آغاز شود. انگلیس در نظر دارد تا بخشی از خسارتهای مالی ناشی از برگزیت را از طریق معاملان کلان با آمریکا جبران کند.
اما این مذاکرات در حالی صورت خواهد گرفت که جانسون بر خلاف اصرار و تهدید دولت آمریکا با مشارکت شرکت چینی هوآوی در پروژه راه اندازی اینترنت پر سرعت در انگلیس موافقت کرد.
در چند روز گذشته مذاکراتی در سطح سران و وزیران امور خارجه دو کشور در جریان بوده و قرار است دستورکار مذاکرات دو طرف منتشر شود.
نظر شما