اقامتگاه های بوم گردی نمونه ای از کسب وکارهای کوچک مقیاس با مالکیت محلی هستند که با فشار کمتر برای محیط طبیعی و انسانی و کاهش نشت اقتصادی از فعالیت های اساسی در تحقق توسعه پایدار محسوب می شوند و در حال حاضر و پیش بینی هایی که می شود پایان سال و اوایل سال جدید این واحدهای اشتغال خرد از شیوع این ویروس طعم تلخ رکود را تجربه کنند.
حامد لنگری زاده مسئول واحد بوم گردی اداره کل میراث فرهنگی و صنایع دستی استان کرمان گفت:در حال حاضر ۳۲۵ اقامتگاه بوم گردی فعال در استان کرمان وجود دارد که به صورت پراکنده به ترتیب جمعیت در استان کرمان شامل شهرستان های کرمان، شهداد، ماهان، راین و جوپار و شهرستان های جیرفت، شهربابک، سیرجان، بردسیر و کهنوج می شوند.
وی با بیان اینکه در همه نقاط استان کرمان بوم گردی ها به صورت پراکنده وجود دارند گفت: صنعت گردشگری توسعه و رونق بسیار خوبی را در استان به خود ا ختصاص داده است و در طول تمام سال به دلیل شرایط آب و هوایی خاصی که دارد گردشگران زیادی را به خود جذب می کند.
لنگری افزود: تعدادی از این بوم گردی ها در ۶ ماهه اول سال و گروه دیگر در نیم سال دوم رونق بیشتری از لحاظ پذیرش گردشگر دارند به طور مثال ۶ ماهه دوم گردشگران بیشتر مناطق گرمسیری از جمله شهداد را انتخاب می کنند و در ۶ ماهه اول بیشتر به مناطق سردسیری از جمله دلفارد جیرفت می روند.
مسئول واحد بوم گردی اداره کل میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری استان کرمان در ادامه گفت: متاسفانه اتفاقات رخ داده شده در ماه های اخیر از جمله افزایش قیمت بنزین و سهمیه بندی آن و هم اکنون نیز شیوع ویروس کرونا روی صنعت نوپای گردشگری در کرمان تاثیر بسیار نامطلوبی گذاشته است.
به گفته لنگردوی با توجه به بررسی های انجام شد کاهش میزان پذیرش گردشگران توسط اقامتگاه های بوم گردی محسوس بوده و این واحدها نسبت به مدت مشابه در سال قبل ۹۰ درصد کنسلی داشته اند که این امر باعث کاهش درآمد و معترض بودن آن ها شده است.
لنگری زاده با بیان اینکه اکثر معترضان برای وارد شدن به این صنعت نوپا در استان کرمان کار سابق خود را از جمله کشاورزی کنار گذاشته و با دریافت تسهیلات ۱۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان با بازپرداخت ۴ ساله اقدام به راه اندازی اقامتگاه سنتی کرده اند که متاسفانه آن ها را در شرایط موجود متضرر کرده است تا جایی که برخی ناچارا به دلیل نبود گردشگر و شیوع ویروس کرونا اقدام به بستن اقامتگاه خود کرده اند.
وی افزود: در پی مراجعات و تماس های تلفنی مدیران این اقامتگاهها و درخواست حمایت از جانب اداره میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی استان کرمان نشستی ما بین رئیس جامعه حرفه ای بوم گردی استان و سرپرست معاونت گردشگری صورت گرفت که بر حسب آن مقرر شد مکاتبه ای با روسای مدیران عامل بانک های پرداخت کننده تسهیلات به این واحدها از جمله صندوق کارآفرینی امید کشور در خصوص بازپرداخت تسهیلات تمهیداتی اندیشیده شود تا فعالان اقتصادی این حوزه از این دوره رکود گذر کنند.
لنگری زاده در ادامه گفت: همچنین طی درخواستی نامه ای برای معاون امور هماهنگی اقتصادی استانداری فرستاده شده که در این شرایط بد که فعالان صنعت گردشگری متحمل ضرر شده اند تمهیداتی از جمله به تعویق افتادن پرداخت اقساط تسهیلات اندیشیده شود.
وی همچنین با توجه به اینکه مساله پیشگیری از شیوع ویروس کرونا مهم ترین شاخصی بوده که در این شرایط باید به آن توجه داشت افزود: تمامی راهکارهای آموزشی برای اقامتگاه های بوم گردی در جهت مقابله و پیشگیری از ویروس کرونا به صورت غیرحضوری به مدیران و پرسنل اقامتگاه های بوم گردی داده شده است.
لنگری زاده افزود: طبق بخشنامه وزارت هرگونه جلسات و حتی کارگاه های آموزشی و برگزاری هرگونه مراسم تا اطلاع ثانوی ممنوع شده است .
شریف مدیر یکی از اقامتگاه های بوم گردی شهرستان زرند با اشاره به اینکه تعداد زیادی از افراد در کشور از راه اقامتگاه های بوم گردی و فروش صنایع دستی منطقه گردشگر با جذب گردشگر کسب درآمد می کردند گفت: بطور حتم با کاهش سفرهای بین شهری خسارت های زیادی بر آن ها وارد خواهد شد.
شریف در ادامه گفت: این روزها که شاید تنها سفر می توانست هموطنان ما را از روزمرگی های زندگی رهانیده و آن ها را به سمت نشاط و شادابی سوق دهد با آمدن کرونا دستیابی به هدف جذب چند میلیون گردشگر در سال ۲۰۲۰ امکان پذیر نیست و هیچگونه پیش بینی در این مورد نمی توان کرد و همه منتظر هستند تا این بحران بگذرد.
وی همچنین یکی از معضلاتی که این اقامتگاه ها با آن در حال دست و پنجه نرم کردن هستند را وام های بانکی با سودهای بالا نام برد و گفت: این وام ها توسط بانیان بوم گردی ها گرفته شد تا بلکه کسب درآمدی داشته باشند ولی در شرایط بحرانی حاضر بانک ها می توانند تحمل کردن این مسائل را کمی بر این اقامتگاهها آسان کنند و تنها مهلت بازپرداخت را زیادتر کنند و اگر یکسال به تعویق بیاندازند تا این چالش ها و بحران ها پشت سر گذاشته شود بار بزرگی را از روی دوش آنان که پا در این صننعت نوپا گذاشته اند کم خواهد شد.
شریف در ادامه یکی از اساسی ترین و مهم ترین فاکتورها برای ورود به بخش اقامتگاههای بومگردی، بحث آموزش افراد فعال را در این حوزه دانست و گفت: از آنجا که احداث اقامتگاههای بومگردی بیشتر در مناطق روستایی و به صورت سنتی انجام می گیرد نیاز است به دلیل حساس بودن مردم این مناطق بر روی فرهنگ و ارزش هاشان آموزش های لازم داده شده تا بتوانند حداکثر مشارکت جامعه محلی را جلب کنند.
نظر شما