وزارت امور خارجه روسیه روز پنجشنبه در بیانیه ای اعلام کرد: امروز پنجم ماه مارس، ۵۰ سال از آغاز اعتبار پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای (ان.پی.تی) می گذرد. این پیمان سهم بزرگی در تامین امنیت بین المللی و شکوفایی و پیشرفت کشورها و ملت های جهان داشت.
در بیانیه گفته شده است: نیم قرن است که پیمان ان.پی.تی از تهدید انتشار سلاح هسته ای جلوگیری می کند و توسعه همکاریهای بین المللی در عرصه استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای را تضمین و شرایط پیشبرد تدریجی خلع سلاح هسته ای را تامین می کند. موازنه این سه عرصه ضامن حفظ پیمان ان.پی.تی است.
پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای یا پیمان عدم اشاعه سلاحهای هستهای به اختصار ان.پی.تی ، در دوران جنگ سرد، در ژانویه ۱۹۶۷ برابر با ۱۳۴۷ به صورت محدود بین چند کشور جهان منعقد شد. این پیمان کشورهای جهان را به دو طبقه برخوردار (کشورهای دارای سلاح هستهای) و غیربرخوردار (کشورهای فاقد سلاح هستهای) تقسیم میکند.
پیمان ان.پی.تی روز ۵ ماه مارس سال ۱۹۷۰ اعتبار اجرایی یافت.
وزارت خارجه روسیه در ادامه بیانیه خود گفته است: پیمان ان.پی.تی در دوره اعتبار خود، در واقع ابزار حقوقی بین المللی و جامع و یکی از پایه های نظام کنونی جهانی شده است. نقطه عطف مهم در این عرصه تمدید این پیمان در سال ۱۹۹۵ برای مدت نامحدود بود.
در بیانیه آمده است: بدیهی است که پیمان ان.پی.تی در راستای منافع همه کشورها خواه قدرت های هسته ای یا کشورهای غیرهسته ای است.
«این پیمان برای تقویت اعتماد در جهان، تامین ثبات در ابعاد جهانی مهم است. حفظ و افزایش کارایی آن مسئولیت همه کشورهای شرکت کننده در ان در قبال نسل های آینده است.»
وزارت خارجه روسیه می گوید: روسیه به عنوان کشور شرکت کننده در ان.پی.تی و کشور امین این پیمان، همه مفاد آن را رعایت می کند و زرادخانه هسته ای خود را بطور مستمر کاهش داده و نقش سلاح اتمی در سیاست دفاعی کشور را کاهش می دهد.
در بیانیه آمده است: روسیه از سایر کشورهای شرکت کننده در این پیمان، در عرصه توسعه انرژی هسته ای صلح امیز حمایت و با آنها تجربیات بی نظیر خود را درمیان می گذارد. روسیه به تقویت سیستم پادمان های آژانس بین المللی انرژی اتمی برای راستی آزمایی تعهدهای کشورها در چارچوب این پیمان کمک می کند.
در پایان بیانیه گفته شده است: روز ۲۷ ماه آوریل در نیویورک کنفرانس مرور اقدامات در چارچوب ان.پی.تی برگزار می شود و معتقدیم که بخش اصلی آن باید پایبندی همه کشورهای شرکت کننده در آن به تعهدات خود باشد. روسیه برای همکاری فعال با همه طرف های ذینفع به منظور برگزاری موفق این کنفرانس آمادگی دارد.
به گزارش ایرنا، انبارهای سلاح های هسته ای جهان شامل ۱۵ هزار و ۱۹۵ کلاهک است که نزدیک ۱۰ هزار کلاهک در حالت انتظار برای انهدام و پایان عمر قرار دارند.
آمارهایی که سازمان های علمی آمریکا منتشر کرده اند، نشان می دهد خطرناکترین این سلاح ها سه هزار و ۸۰۰ کلاهک است که اکنون در حالت نظامی قرار دارد.
روسیه و آمریکا بیشترین تعداد کلاهک ها را دارند و سهم هر کشور ۴ تا ۴ هزار و ۵۰۰ کلاهک و بمب اتمی است. انگلیس، چین و فرانسه نیز مسلح به چنین جنگ افزارهایی هستند.
رژیم صهیونیستی نیز بیش از ۲۰۰ کلاهک اتمی در اختیار دارد که تهدید بزرگی برای امنیت منطقه خاورمیانه محسوب می شود.
نظر شما