موثقی: نیازمند نگاه راهبردی برای بازسازی سرمایه اجتماعی هستیم

تهران-ایرنا- استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران با اشاره به تحولات کشور در یکی دو سال اخیر خواستار اتخاذ نگاه راهبردی برای بازسازی سرمایه اجتماعی در کشور شد تا تاب‌آوری کشور در شرایط بحرانی افزایش یابد.

"سید احمد موثقی گیلانی" روز یکشنبه  در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا  با اشاره به اهمیت بالا بودن سرمایه اجتماعی در همه ابعاد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور اظهارداشت: بالا بودن سرمایه اجتماعی در یک کشور منجر به ارتقای امنیت، انباشت سرمایه، توسعه، دفع تهدیدها و مقبولیت می‌شود. سرمایه اجتماعی در واقع یک قدرت نرم است که به طور ویژه در عبور از بحران‌ها کمک‌کننده است.

عضو هیات علمی دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران درباره اهمیت قدرت نرم و توجه به جنبش نرم‌افزاری برای تحکیم آن گفت: یکی از تعاریف درست و معقول توسعه سیاسی، بالا بردن ظرفیت نظام سیاسی برای پاسخگویی به مشکلات مردم، نیازها و خواسته‌های آنان است و بالا بردن ظرفیت نظام سیاسی باید مبتنی بر جنبه‌های نرم افزاری باشد.

موثقی  با بیان اینکه جنبه های نرم‌افزاری در اعتماد و روابط مستحکم دولت و ملت و مشروعیت، خودش را پررنگ نشان می دهد،  افزود: برخی تصمیم‌گیران کشور در حوزه سخت‌افزاری بسیار خوب عمل کرده‌اند اما در حوزه جنبش نرم‌افزاری عملکرد ضعیفی داشته‌اند.

این استاد علوم سیاسی به اهمیت سرمایه اجتماعی در شرایط بحرانی مثل ورود بیماری‌های مسری به کشور اشاره کرد و افزود: حل بحران‌های مختلف از جمله ورود بیماری‌های مسری به کشور که نیاز به یک بسیج و همیاری ملی و همکاری عمومی دارد نیازمند بالا بودن سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی است و اتاق های فکر باید فراتر از مسائل روزمره برای بالا بردن سرمایه اجتماعی برنامه بلندمدت داشته باشند.

موثقی، تفکر کوتاه‌مدت میان برخی جناح‌های سیاسی کشور، نهادها و سازمان های دولتی و حکومتی را نوعی آسیب دانست و گفت: کشور نیازمند نگاه راهبردی و بلندمدت است و اتاق‌ های فکر باید برای تقویت حوزه نرم‌افزاری تلاش کنند.

وی، تقویت سرمایه اجتماعی، اعتماد، هویت و همبستگی ملی، انسجام اجتماعی، نظم و سامان و قانونمندی را از موضوعاتی دانست که باید در جنبش نرم‌افزاری مورد توجه قرار گیرد و افزود: در مدیریت‌ بحران نباید فقط دنبال مهار مشکلات با ترفندهای کوتاه‌مدت باشیم و وقتی مسائل ریشه‌ای حل نشوند و یک نگرش درازمدت و راهبردی نباشد مشکلات به شکل‌های مختلف بازتولید می شوند و بروز پیدا می‌کنند.

این کارشناس ارشد مسائل سیاسی با اشاره به پایین بودن نرخ مشارکت در انتخابات اخیر نیز گفت: پایین آمدن مشارکت در انتخابات به ویژه در مرکز استان‌ها و پایتخت هشداری است درباره این موضوع که طبقه متوسط شهری نیازمند توجه بیشتری از سوی برخی تصمیم‌گیران سیاسی هستند.

موثقی درباره استفاده از شعارهای پوپولیستی در انتخابات‌ها و دیگر حوزه‌های سیاسی هشدار داد و گفت: تصمیم‌گیران باید در رویکرد خود تجدیدنظر کنند و برای جذب حداکثری مردم تلاش کنند و مانع دوپاره شدن جامعه ایران شوند.

وی، دوپاره شدن جامعه ایران را به آمدن ویروس کرونا تشبیه کرد و افزود: همانطوری که در مورد بیماری کرونا نگران هستیم و بر پیشگیری تاکید داریم، در مورد ایجاد گسل‌های اجتماعی هم پیشگیری بهتر و کم هزینه‌تر است.

استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، وجود شفافیت، آزادی بیان، رسانه‌های قدرتمند و نقد سازنده و قانونمند را از جمله مواردی دانست که می‌تواند به تقویت سرمایه اجتماعی در کشور کمک کند.

موثقی تصریح کرد: در یک نظام سیاسی، گروه‌های اجتماعی مختلف مثل طبقه کارگر، کشاورز، کارآفرین، فعال اقتصادی، دانشگاهی و ... باید مطالبات خود را مطرح کنند و نظام هم به آنها پاسخ دهد و در این صورت است که پایگاه اجتماعی و مشروعیت نظام و سرمایه اجتماعی بالا می رود و در همه حوزه‌ها مثل پرداخت مالیات یا شرایط بحرانی خودش را نشان می دهد.

وی، نهادهای حکومتی را میان گروه‌های اجتماعی داور دانست و گفت: نهادهای حکومتی باید در مقام حکمیت، بی طرفی خود را حفظ کنند تا بتوانند با جذب حداکثری و دفع حداقلی، اعتماد همه اقشار را جلب کنند.

این کارشناس ارشد مسائل سیاسی، توجه به همه گروه‌های اجتماعی را عامل همبستگی داخلی در مقابل تهدیدات خارجی دانست و افزود: با توجه به اینکه در عصر جهانی شدن زندگی می‌کنیم، افکار عمومی به خاطر ظهور رسانه‌های جدید بسیار آسیب پذیر است و اگر رسانه‌های رسمی مثل صداوسیما نتوانند سلیقه‌های مختلف را جذب کنند شرکت‌های رسانه‌ای بین‌المللی افکار عمومی داخلی را جذب و برای امنیت و اقتدار کشور مشکل ایجاد می‌کنند.

موثقی تصریح کرد: عصر جهانی شدن اقتضا می کند که ما بیشتر باید به قدرت نرم توجه کنیم و سرمایه اجتماعی را با کمک متخصصان علوم انسانی تقویت کنیم

وی بر ارتباط دانشگاه و دولت تاکید کرد و افزود: دولت و دانشگاه‌ها نباید با هم بیگانه باشند و هر دو باید برای روانتر و کارآمدتر کردن عملکرد یکدیگر همکاری و تعامل مثبت داشته باشند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha