از اواخر سال ۲۰۱۹ میلادی، ویروس جدید کرونا با عنوان کووید ۱۹ با سرعت پراکندگی بسیار زیادی در سراسر جهان گسترش پیدا کرد و در ایران کمتر از یک ماه است که این ویروس استانهای کشور را درگیر خود کرده است و بنا بر اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تا ۲۵ اسفند، ۱۳ هزار و ۹۳۸ نفر در کشور به طور قطعی به این ویروس مبتلا شده که از این تعداد ۷۲۴ نفر فوت کرده و ۴ هزار و ۵۹۰ نفر نیز بهبود یافتهاند.
ویروس کرونا تنها سلامت مردم را هدف خود قرار نداده بلکه تمامی ابعاد زندگی شخصی و اجتماعی مردم تحت تاثیر این ویروس از روال عادی خود خارج شده است.
ویروس کرونا تنها سلامت مردم را هدف خود قرار نداده بلکه ابعاد زندگی شخصی و اجتماعی مردم تحت تاثیر این ویروس از روال عادی خود خارج شده که بیشک مهار این موضوع از دایره امکانات، تجهیزات و توان مسئولان خارج است و میطلبد تا تک تک افراد جامعه با تقویت حس مسئولیتپذیری خود سهم بسزایی در پیشگیری و مقابله با این ویروس ایفا کنند.
در این میان هریک از اقشار جامعه میتواند رسالت خود را عهدهدار شود و سهم خود را در مقابله با بحران کرونا ایفا کند. کنشگران رسانهای در فضای مجازی یکی از تاثیرگذارترین اقشاری هستند که سهم مهمی در این رابطه به خود اختصاص دادهاند.
نقش مهم فضای مجازی در مهار بحران کرونا
صادق صدرینژاد فعال شبکههای اجتماعی شهرستان شهرکرد در همین خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: بیشک شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا یک بحران جهانی است که کشور و استان ما نیز با آن درگیر شده و برای عبور به سلامت از این بحران فضای مجازی و شبکههای اجتماعی نقش بسیار مهمی برعهده دارند.
وی ادامه داد: در همین راستا فعالان فضای مجازی تلاش کردهاند تا بیشتر از گذشته بر مقوله آگاهیبخشی، اطلاعرسانی و شفافسازی فعالیت کند و بتواند با در اختیار قرار دادن اطلاع صحیح و به موقع جوابگوی بخشی از نیاز و دغدغههای مردم باشد.
صدرینژاد تصریح کرد: با توجه به ماهیت رسانههای آنلاین به ویژه در شبکههای اجتماعی، سرعت انتقال اطلاعات بسیار زیاد است و به همان اندازه امکان انتشار مطالب نادرست و غیرواقعی وجود دارد ،از همین رو رسالت فعالان مجازی ایجاب میکند تا اطلاعات صحیح و مبتنی بر واقعیت را به مردم انتقال دهند.
اطلاعرسانی شفاف به دور از هیجانزدگی رسالت فعالان رسانهای
این فعال فضای مجازی، اطلاعرسانی شفاف و به دور از هیجانزدگی را از دیگر اصول قابل توجه در امر اطلاعرسانی دانست و اظهار داشت: در شرایط بحرانی صداقت بیشتر از امید میتواند به مردم کمک کند از همین رو بنای کار خود را بر صداقت گذاشته و تلاش کردهایم به این اصل مهم پایبند باشیم.
صدرینژاد ادامه داد: یکی از چالشهای شرایط امروز جامعه، نبود رابطه دو سویه بین مردم و مسئولان است که به واسطه آن سوالات، دلنگرانیها و دغدغههای مردم پاسخ داده شود از همین رو نقش فعالان فضای مجازی در اینجا پررنگ میشود و با مطرح کردن مطالبات مردم در شبکههای اجتماعی، مسئولان را وادار به پاسخگویی میکنند.
وی، آگاهیسازی را مهمترین سهم خود در مقابله با بحران کرونا دانست و تصریح کرد: سهم ما در این شرایط این است که اطلاعات صحیح را پایش و گزینش کرده و به مردم انتقال دهیم، تولید محتوا کنیم و بتوانیم با تهیه پادکستها و کلیپهای آموزنده اطلاع و دانش مردم را نسبت به ویروس کرونا و راههای انتقال آن افزایش دهیم.
صدرینژاد با اشاره به نگرانی مردم نسبت به شیوع ویروس کرونا، افزود: یکی دیگر از کارهایی که انجام باید داد این است که با آموزش راههای خودمراقبتی و جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، بخشی از اضطراب را مدیریت کنیم.
فضای مجازی اتصال بین مردم و مسئولان است از همین رو میتواند در اعتمادآفرینی نقش موثری ایفا کند.
وی با بیان اینکه رسانههای محلی دغدغهای مردم را منعکس میکنند، اظهار داشت: فضای مجازی اتصال بین مردم و مسئولان است از همین رو میتواند در اعتمادآفرینی نقش موثری ایفا کند.
تقویت حس همبستگی ملی سهم نانوشته فعالان رسانهای
میثم محمودیان فعال رسانهای و از کنشگران اجتماعی نیز در همین رابطه به خبرنگار ایرنا گفت: رسانهها و شبکههای اجتماعی علاوه بر اینکه رسالت اصلی اطلاعرسانی و آگاهیبخشی را برعهده دارند، اما طبق یک قانون نانوشته بر اساس حس مسئولیت اجتماعی، تلاش میکنند حس همبستگی را در جامعه تقویت کنند.
رسانهها و کنشگران فضای مجازی هرچقدر حس همبستگی ملی را تقویت کنند سهم خود را در مقابله با کرونا به خوبی پوشش میدهند.
وی ادامه داد: رسانهها و کنشگران فضای مجازی هر چقدر این حس همبستگی ملی را تقویت کنند سهم خود را در مقابله با کرونا به خوبی پوشش میدهند.
فضای مجازی جدیتر گرفته شود
محمودیان با اشاره به پررنگتر شدن نقش فضای مجازی در بحران کرونا، تصریح کرد: این بحران نشان داد که باید فضای مجازی را جدیتر بگیریم و از آن در مدیریت امور و پیشبرد بهتر برنامهها به خوبی بهره گرفت.
مدیرمسول نشریه پگاه، با بیان اینکه رسانهها و در سطح گستردهتر فعالان شبکههای اجتماعی میتوانند شکافها و نارساییهای موجود در جامعه را شناسایی و در رفع آن به مسئولان کمک کنند، اظهار داشت: این در حالی است که نقد مشفقانه و دلسوزانه رسانهها کمتر مورد توجه قرار میگیرد که آسیبهایی را نیز به دنبال داشته است.
محمودیان، با تاکید بر ارتقای سطح سواد رسانهای مسئولان و مدیران روابط عمومی دستگاههای اجرایی، افزود: هریک از ما فعالان رسانهای سهم خود را در این خصوص انجام میدهیم اما اگر مسئولان قدرت و اثرگذاری رسانه و فضای مجازی را به خوبی درک کنند در پرتوی شکل گیری یک رابطه دو سویه امور کشور بهتر اجرا میشود.
همبستگی لازمه ایفای صحیح فعالیت رسانهای
امین خلیلطهماسبی نیز از مجمع فعالان رسانهای شهرستانهای لردگان و خانمیرزای استان چهارمحال و بختیاری سهم خود از مدیریت بحران کرونا را اطلاعرسانی و آگاهسازی مردم این منطقه دانست و گفت: به عنوان یکی از فعالان رسانههای این ۲ شهرستان، تلاش کردم تا با همگرایی و انسجام رسانهای با دیگر فعالان فضای مجازی یک مجمع واحد تشکیل دهیم.
تولید محتوا و اطلاعرسانی، فرهنگسازی در خصوص تشویق مردم به کنسل کردن برگزاری مراسمهای ختم و جشنهای عروسی و آموزش پیشگیری از ابتلا به کرونا و قطع زنجیره شیوع سهم فعالان رسانهای است.
وی ادامه داد: تولید محتوا و اطلاعرسانی، فرهنگسازی در خصوص تشویق مردم به لغو برگزاری مراسمهای ختم و جشنهای عروسی و آموزش پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا و قطع زنجیره شیوع از جمله این فعالیتها به شمار میرود.
تقویت ارتباط مردم و مسئولان سهم من در مقابله با ویروس کرونا
خلیل طهماسبی، ارتباط بین مردم و مسئولان را از دیگر فعالیتهای خود در فضای مجازی برشمرد و گفت: در راستای پیگیری سوالات مطالبات مردم از مسئولان یک گروه در فضای مجازی راهاندازی شد که در پی آن ارتباط سازندهای بین مردم و مسئولان ۲ شهرستان لردگان و خانمیرزا شکل گرفته است.
وی با اشاره به تشکیل قرارگاه سلامت شهرستانهای لردگان و خانمیرزا در راستای مقابله با ویروس کرونا، عضویت در این قرارگاه و عهدهدار شدن کمیته اطلاعرسانی قرارگاه را از دیگر برنامههای خود اعلام کرد و گفت: با اطلاعرسانی فراگیر و گسترده تلاش میکنیم تا جمعیت زیادی از مردم منطقه عضو این قرارگاه شوند و مسئولان را در مقابله با شیوع ویروس کرونا یاری دهند.
این فعال فضای مجازی، ورود به کارهای عملیاتی و ضدعفونی معابر شهر را از دیگر فعالیتهای خود در این حوزه دانست و گفت: علاوهبر آن با تامین ماسک و محلولهای ضدعفونیکننده و توزیع آن در سطح شهر تلاش شد تا بخشی از نگرانی مردم در خصوص کمبود این تجهیزات برطرف شود.
سهم من از مقابله با کرونا ارتقای سطح آگاهی مردم است
علی آذوغ فعال شبکههای اجتماعی شهرستان سامان نیز با قدردانی از خدمات پرستاران، پزشکان و کادر درمان که در خط مقدم مقابله با ویروس کرونا قرار دارند، به خبرنگار ایرنا گفت: اگر هریک از ما شهروندان توصیههای پزشکی را رعایت کرده و سهم خود را در مقابله با این ویروس ایفا کنیم بیشک از فشار کاری وارده بر کادر درمان کاسته میشود.
وی، افزود:علاوهبر وظایف شهروندی خود در خصوص رعایت بهداشت فردی و محیط، از آنجا که فعال رسانهای و فعال فضای مجازی هستیم تلاش خود را در اطلاعرسانی شفاف، مبتنی بر واقعیت و به دور از هرگونه شایعهپراکنی و درج مطالب نادرست به کار گرفتم.
آذوغ تصریح کرد: بسیاری از مردم سوالات مختلفی در خصوص راههای انتقال و شیوههای جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا مطرح میکنند که در همین خصوص با پیگیری این سوالات از متخصصان پزشکی و اشتراک آن در شبکههای اجتماعی سهم خود را در برقراری آرامش و آگاهسازی جامعه ایفا میکنم.
با حس مسئولیتپذیری و تقویت همبستگی ملی در جامعه میتوان تهدید ویروس کرونا را به فرصتی برای افتخارآفرینی تبدیل کنیم.
این فعال رسانهای خاطرنشان کرد: با حس مسئولیتپذیری و تقویت همبستگی ملی در جامعه میتوانیم این تهدید را به فرصتی برای افتخارآفرینی تبدیل کنیم.
آذوغ دعوت مردم به پیوستن کمپین "در خانه بمانیم "را از دیگر فعالیتهای خود در فضای مجازی برشمرد و گفت: اگر هر شهروند ایرانی با مسئولیتپذیری اجتماعی خود این شرایط را درک کند و برای سلامتی خود مدتی را در خانه بماند این ویروس ریشهکن میشود و می توانیم با کمترین تلفات این بحران را پشت سر بگذاریم.
به گزارش ایرنا، بر اساس آخرین آمار دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، تاکنون ۲۷۰ بیمار مشکوک به ویروس کرونا در چهارمحال و بختیاری شناسایی شده است که از این تعداد ۴۹ نفر به طور قطعی مبتلا به این ویروس هستند.
همچنین ازتعداد مبتلایان به ویروس کرونا تاکنون ۲۱ نفر بهبود یافته، ۸ نفر جان باخته و مابقی در بیمارستانهای استان بستری هستند.
ویروس کرونا که کووید ۱۹ نام دارد، نخستین بار در شهر ووهان چین شناسایی شد.
این ویروس اکنون به بسیاری از کشورهای جهان سرایت کرده است و سازمان بهداشت جهانی را بر آن داشت تا در مورد بهداشت جهانی؛ وضعیت فوقالعاده اعلام کند.
شستوشوی دستها با آب و صابون، رعایت بهداشت فردی، خودداری از دست دادنهای مکرر نکاتی است که پزشکان متخصص برای پیشگیری از شیوع این ویروس توصیه میکنند.
نظر شما