به گزارش روز چهارشنبه پایگاه خبری مدیکال اکسپرس، در این روش سلولهای بالغ با مجموعهای از پروتئینهای جنینی درمان میشوند و در نتیجه روند پیری معکوس میشود و سلولهای پیر قادر به انجام برخی عملکردهای سلولهای جوان هستند.
سلولهای بنیادی پرتوان القایی قابلیت تبدیل به انواع سلولها را دارند و از این رو عرصه وسیعی از روشهای درمانی را پیش روی محققان قرار دادهاند.
در این روش سلولهای بنیادی بالغ از پوست مدلهای آزمایشگاهی برداشته میشوند و در معرض یک پروتئین جنینی به نام یاماناکا (Yamanaka) قرار میگیرند. این روش ساعت سلولها را به حالت جنینی برمیگرداند و قابلیت تبدیل به انواع سلولها را دارد.
محققان برای آزمایش این روش سلولهای پوست و خون چند نمونه سالمند انسانی و حیوانی را جدا کردند و چندین هفته در معرض پروتئین یاماناکا قرار دادند. سپس با استفاده از اسید ریبونوکلئیک (RNA) سلولها را وادار به بیان شش عامل برنامهریزی مجدد کردند. بعد از گذشت شش روز این سلولها با سلولهای پیر دست نخورده مقایسه شد و معلوم شد بیان ژن سلولهای درمانشده بسیار نزیک به بیان ژن سلولهای جوان است. نتایج نشان میدهد این سلولها به طور میانگین ۱.۵ تا ۳.۵ سال جوان میشوند.
همین نتایج در مدلهای حیوانی نیز مشاهده شد و سلولهای حیوانات پیر دقیقا مشابه سلول حیوانات جوان قادر به عضلهسازی شدند. محققان امیدوارند با استفاده از این روش بتوانند بسیاری از عملکردهای سلولهای جوان را در سلولهای پیر شبیهسازی کنند.
این روش در درمان بسیاری از بیماریهای مرتبط با پیری از جمله آلزایمر مفید است.
نتایج این مطالعه در نشریه Nature Communications منتشر شده است.
تهران - ایرنا - محققان دانشگاه استنفورد در آمریکا با استفاده از سلولهای بنیادی به روشی دست یافتند که روند پیری سلولها را معکوس میکند.
اخبار مرتبط
-
توليد سلول هاي بنيادي پرتوان از پوست
تهران – ايرنا - يك گروه بين المللي از محققان توانستند براي اولين بار در جهان سلول هاي پوست…
-
درمان بیماری اماس با جوانسازی سلولهای بنیادی مغز
تهران – ایرنا – مطالعات جدید محققان دانشگاه کمبریج نشان میدهد با پیوند نوعی سلولهای بنیادی…
-
بافت آسيب ديده كليد برنامه ريزي مجدد سلول ها
تهران - ايرنا - مطالعات محققان مركز ملي تحقيقات سرطان اسپانيا نشان مي دهد بافت آسيب ديده كليد…
-
كشف پروتئيني كه موجب پيري سلول مي شود
تهران- ايرنا- گروهي از محققان موسسه پلي تكنيك فدرال لوزان پي بردند افزايش نوعي پروتئين به نام…
نظر شما