محمدرضا ولیالهی در این پیوند به خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی اظهار داشت: تاکنون ۷ روستای گلستان به لحاظ دارا بودن شاخصهای معماری، فرهنگی و تاریخی تأییدیه کشوری موضوع را از طریق بنیاد مسکن دریافت کرده و این روند در سایر روستاهای واجد شرایط استان ادامه می یابد.
وی افزود: روستاهای مشمول اجرای بافت با ارزش روستا در گلستان تاکنون شامل زیارت و شاهکوه سفلی در گرگان، فارسیان در آزادشهر، ساسنگ و قلعه قافه در مینودشت، کنداب در کردکوی و چلی سفلی در علی آباد بوده و در مجموع برای مطالعه و اجرا عملیاتی آنها تا امروز ۷۹ میلیارد و ۷۳۶ میلیون ریال اعتبار ملی هزینه شده است.
وی اضافه کرد: در ۲ روستای زیارت گرگان و فارسیان آزادشهر عملیات اجرایی مرتبط پایان یافته و در ۵ روستای دیگر مطالعات و اجرای بهسازی بافت باارزش همچنان در دست اقدام است.
به گفته وی اجرای طرح مزبور که از محل اعتبارات ملی و با هدف حفظ میراث گذشتگان و نگهداری از ارزشهای تاریخی و کالبدی روستاها به منظور شناساندن این میراث ارزشمند به دوستداران میراث فرهنگی و تاریخی و آیندگان و بهبود زندگی انجام میشود، به سایر روستاها هم تسری خواهد یافت.
معاون بنیاد مسکن گلستان اظهار داشت: در احیای بافت سنتی روستاهای استان علاوه بر استفاده از مشاورین ذیصلاح، نسبت به سنگفرش معابر، بهسازی و ترمیم نمای خانههای روستایی با مصالح سنتی، جداره سازی دیوار حیاط و ساختمان و نصب نرده چوبی و ایجاد فرم و فضای ورودی خانهها متناسب با فرهنگ و آداب و رسوم و اقلیم منطقه اقدام میشود.
گفتنی است تهیه و تصویب طرح بهسازی بافت با ارزش برای یک روستا براساس شاخصهای کالبدی (قدمت)، زیست - محیطی (جذب گردشگر)، اقتصادی (تولید محصول خاص) و فرهنگی اجتماعی ( آداب و رسوم، زادگاه یا محل زندگی و آرامگاه شخصیت های نام آور و نیز محل وقوع اتفاقات فرهنگی و اجتماعی مهم) با هدف اصلی حفظ و احیای دوباره زندگی و کالبد روستا است که زیر مجموعه های این هدف اصلی را می توان به حفاظت و مرمت بافت و کالبد روستا، ساماندهی هسته کهن روستا، حفظ و احیای ارزش فرهنگی، تاریخی، کالبدی - فضایی و معماری روستا و نیز معرفی روستا از سطح روستا به سطوح جهانی و ایجاد زمینه توسعه گردشگری اشاره کرد.
طرح بهسازی بافت با ارزش روستا در کمیته فنی متشکل از نمایندگان مشاور، دفتر مرکزی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و شورای اسلامی روستا (بنا بر ضرورت موضوع) در تهران مورد بررسی و تصویب نهایی قرار میگیرد و سپس مدارک و نقشه های مصوب به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان ابلاغ می شود تا طرح آن براساس اعتبار تخصیصی عملیاتی شود.
طبق گزارش بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گلستان ۹۶۷ روستای بالای ۲۰ خانوار در این استان وجود دارد.
استان گلستان طبق سرشماری نفوس و مسکن سال ۹۵ یک میلیون و ۸۶۹ هزار نفر جمعیت دارد که بیش از ۴۷ درصد آن در مناطق روستایی زندگی می کنند.
اقتصاد گلستان مبتنی بر کشاورزی و روستامحور است هرچند دارای مزیت های دیگر اقتصادی نظیر گردشگری و صنایع تبدیلی هم هست اما سهم آن به دلیل فقدان زیرساخت های لازم در درآمد سرانه مردم منطقه اندک است.
نظر شما