همدان پرچمدار اشتغال در پس‌زمینه رونق تولید

۱۲ فروردین ۱۳۹۹، ۱۲:۳۹
کد خبر: 83734031
همدان پرچمدار اشتغال در پس‌زمینه رونق تولید

همدان- ایرنا- ایجاد دست‌کم ۲۰ هزار شغل، فتح هفتخوان سرمایه‌گذاری خارجی و سبد رنگارنگ صادرات در کارزار تحریم‌ها، گشودن چترحمایت بر سر نخبه‌های خلاق، روشن‌شدن چراغ صنایع راکد و از کارافتاده تنها بخشی از رهاورد شیرین رونق تولید برای مردمان کهن دیار همدان بود که در خاطره‌ها ماندگار شده‌ است.

سال ۹۸ به سرعت برق و باد گذشت و خاطره های بسیاری به جا گذاشت، خاطره‌هایی که مانند اجناس میوه فروشی نمی توان خوب و بدش را از هم جدا کرد و تنها نیکی هایش را برگزید.

پس باید خوش بینی پیشه کرد و نیش نفسگیر سیل، تهدید و تحریم و ده ها اتفاق ریز و درشت دیگر که بر تن و جان همه مردم نشست را به بایگانی حافظه های کوتاه مدتمان بسپاریم و در عوض اتفاق های قشنگی که برای شهر و دیارمان افتاد را مزه مزه و نوش جان کنیم.

سالی که گذشت برای مردم همدان سرشار از این نیش و نوش های آموزنده بود.

همدان پرچمدار شهرهای جهانی

در سال رونق تولید طرح ثبت جهانی تپه باستانی هگمتانه هم جان گرفت، براساس اظهارات مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان پرونده این اثر تاریخی بی نظیر در حال آماده سازی است و به زودی روی میز یونسکو قرار می گیرد و به آرزوی دیرینه همدانی ها رنگ واقعیت می بخشد.

هنرمندان ملایری توانستند نشان شهر جهانی منبت را از آن خود کنند، منبت کاران تویسرکانی هم بیکار ننشسته و مهارت خود را در "منبت گلریز" در سطح ملی ثبت کنند و به این ترتیب همدان با ۲ شهر جهانی سفال و منبت و یک شهر ملی در جایگاه نخست کشوری نشست.

این رخدادهای شیرین طبق تحلیل های مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان نقطه عطفی در برندسازی، بازاریابی و فروش صنایع دستی این منطقه در بازارهای بین المللی است که رهاورد شیرین تر آنها را می توان رونق گرفتن کسب و کار هنرمندان این خطه دانست.

سالی که گذشت به اعتقاد علی مالمیر، نیکو بود و این نیکبختی از بهارش نمایان،  زیرا افراد زیادی برای سرمایه گذاری پشت در میراث فرهنگی استان صف کشیدند و در نهایت با پیشنهاد مشارکت ۲۰ سرمایه گذار برای ساخت هتل موافقت شد.

با ساخت این تاسیسات گردشگری شمار هتل های همدان به عدد ۳۸ می رسد و به گفته مالمیر این سرمایه گذاری های جدید بدون حمایت دولت به ثمر نمی نشست و بی تردید استقبال از سرمایه گذاری در پایتخت تاریخ و تمدن ایران نشان از مقیاس وسیع گردشگری این منطقه دارد که توسعه اقتصادی را به مردمان این کهن شهر نوید می دهد.

در سال رونق تولید طرح ثبت جهانی تپه باستانی هگمتانه هم جان گرفت، براساس اظهارات مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان پرونده این اثر تاریخی بی نظیر در حال آماده سازی است و به زودی روی میز یونسکو قرار می گیرد و به آرزوی دیرینه همدانی ها رنگ واقعیت می بخشد.

همدان فاتح هفتخوان سرمایه گذاری خارجی

پای سرمایه گذار که به میان می آید آن هم از نوع خارجی، ناخوداگاه جذب ۱۱۶ میلیون دلار سرمایه گذاری در همدان به خاطرم می آید که در سال رونق تولید با تیترهای مختلف بر صفحه نخست رسانه های محلی و سراسری می نشست و با همه تکراری بودنش باز هم شنیدنی بود.

به گفته مدیرکل امور اقتصادی و دارایی همدان، مسوولان استان برای راضی کردن سرمایه گذاران خارجی تکاپوی بسیاری کرده و به قول معروف از هفت خوان رستم رد شده اند، چرا که سرمایه گذار فقط به دنبال سود خودش است و با دیدن کوچکترین مانع و ناهماهنگی پشیمان می شود.

ثمره تلاش تیم اقتصادی استان به رهبری سید ناصر محمودی بهره برداری از ۱۲ طرح سرمایه گذاری خارجی در همدان بود که حول محور نیروگاه های خورشیدی و تولید انرژی پاک و ارزان می چرخید و همچنین مطالعه ۷۷ فرصت سرمایه گذاری درعرصه صنعت، معدن، گردشگری، کشاورزی و راه و ساختمان برای ارائه به سرمایه گذاران جدید از دیگر توفیقات این تیم در سال گذشته بود.

خلاصه کلام اینکه ثمره تلاش تیم اقتصادی استان به رهبری سید ناصر محمودی بهره برداری از ۱۲ طرح سرمایه گذاری خارجی در همدان بود که حول محور نیروگاه های خورشیدی و تولید انرژی پاک و ارزان می چرخید.

مطالعه ۷۷ فرصت سرمایه گذاری درعرصه صنعت، معدن، گردشگری، کشاورزی و راه و ساختمان برای ارائه به سرمایه گذاران جدید از دیگر توفیقات این تیم در سال گذشته بود.

نان دانش بنیان در تنور رونق تولید

از سرمایه گذاری خارجی که گذر کنیم نوبت به شرکتهای دانش بنیان می رسد؛ سرمایه ارزشمندی که همدان با بضاعت اندکش برای حمایت از آنها سنگ تمام گذاشت.

به طوریکه ۷۸ طرح فناور از جوانان نخبه و خلاق این استان پذیرفته شد و بر اساس آمار رییس پارک علم و فناوری همدان شمار طرح های فناوری پیشرفته که زیر چتر حمایت دولت قرار گرفته اند به ۱۶۱ رسیده است.

 در مجموع این طرح ها برای ۸۷۰ نفر از دانش آموختگان شغل ایجاد کرده و در سال گذشته این افراد توانسته اند علاوه بر فروش محصولات خود در داخل کشور ۵۱۹ هزار دلار درآمد ارزی داشته باشند.

به گفته محمدحسن مرادی شرکتهای دانش بنیان همدان راه‌اندازی شتاب دهنده ها را در سال جهش تولید اولویت قرار داده و در زمینه انرژی، صنایع غذایی، سلامت، کشاورزی، صنعت و داروسازی به ویژه محصولات گردو، مبل و منبت، سفال و چینی آلات بهداشتی و انگور که گل سرسبد تولید این دیار محسوب می شوند، دست به نوآوری و ابتکار می زنند.

کالاهای مصرفی خط قرمز واردات

سخن از تجارت خارجی و ارزآوری که به میان می آید نمی توان از کنار صادرات رو به رشد همدان بی تفاوت گذشت چرا که در سال رونق تولید میزان صادرات استان از نظر وزنی ۴۷ درصد، به لحاظ سودآوری ارزی ۲۱ و از نظر ارزش ریالی ۵۷ درصد افزایش را در کارنامه گمرکی خود ثبت کرد.

به گفته مدیرکل گمرک همدان ۱۷۵ قلم کالا از این استان به ۴۵ کشور جهان صادر شده که کشمش، میلگرد آجدار، سیم مسی، فروسیلیس، کلینکرسیمان، وازلین صنعتی و بهداشتی، چینی آلات بهداشتی و سفال و سیر محصولات شاخص سبد صادراتی ما هستند.

اما به همان میزان که صادرات همدان اوج گرفت، واردات هم رو به فزونی رفت؛ به طوریکه ۸۳ قلم کالا با وزن تقریبی پنج میلیون ۶۰۰ هزار کیلوگرم وارد استان شد. 

اما نکته حائز اهمیت اینجاست که هیچ کالای مصرفی وارد استان نشده و تمام اقلام وارداتی شامل ماشین آلات و تجهیزات خط تولید و مواد اولیه صنایع بود و این مهم حکایت از رونق گرفتن کارخانه های استان و اجرای درست سیاستهای اقتصاد مقاومتی دارد.

در سال رونق تولید ۵۰ نفر به جمع مدیران کنترل کیفیت صنایع همدان اضافه می کند تا با یک تیر دو نشان زده باشد هم کیفیت تولیدات را زیر ذره بین گرفته و هم با جذب ۴۸۰ دانش آموخته متخصص لقب کارآفرین را به خود نسبت بدهد.

کیفیت و کارآفرینی یک تیر و دو نشان استاندارد

گواه این ادعا افزایش ۲۰ درصدی پروانه کاربرد نشان استاندارد است، به گفته مدیرکل استاندارد همدان در سالی که گذشت ۸۰ پروانه جدید برای کالاهای تولید شده در صنایع گوناگون استان صادر شده است که کیفیت مهمترین مولفه این محصولات بوده و هست.

محمد مددی از آنجا که همراهی استاندارد با واحدهای تولیدی را امری اجتناب ناپذیر می داند، اعتقاد راسخ  دارد تولید باکیفیت، توسعه صادرات و رونق فضای اقتصادی را به دنبال دارد.

از این رو سال گذشته ۵۰ نفر به جمع مدیران کنترل کیفیت صنایع همدان اضافه می کند تا با یک تیر دو نشان زده باشد هم کیفیت تولیدات را زیر ذره بین گرفته و هم با جذب ۴۸۰ دانش آموخته متخصص لقب کارآفرین را به خود نسبت بدهد.

اما از جفت و جور کردن اسناد و مدارک برای رونق تولید استان که بگذریم استاندارد همدان دستاوردهایی داشت که در کشور بی نظیر بود.

تولید محصولات سالم و عاری از سموم کشاورزی همان دغدغه مردم و مسوولان است که کارشناسان اداره کل استاندارد همدان با همفکری جهادکشاورزی با طراحی و تدوین پروانه نشان حد مجاز آلاینده در محصولات کشاورزی به آن پایان دادند.

در سال گذشته برای نخستین بار در کشور۱۰ پروانه از نوع یاد شده در همدان صادر شده است که جهشی در تولید محصولات ارگانیک محسوب می شود.

این استان در استانداردسازی محصولات دانش بنیان هم آزمونه (پایلوت) کشوری بود تا پشتوانه ای برای توسعه داد و ستد این محصولات نوین در بازار های داخلی و خارجی ایجاد شود.

روشن شدن چراغ  ۲۵ کارخانه راکد

اما دلپذیر تر از این رخدادها باز شدن قفل زنگار بسته برخی از کارخانه های استان بود که طبق محاسبات رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان تعدادشان در سال رونق تولید به ۲۵ رسید و صدها کارگر این صنایع دوباره به کار و تولید مشغول شدند.

شرکت زمرد سرام در زمینه تولید چینی بهداشتی، کارخانه کیان کرد با تولید منسوج تایر و پارت شیمی با تولید کربن فعال، مشتی است نمونه خروار که حمیدرضا متین آنها را مصداق بارز تحقق شعار رونق تولید می داند.

به غیر از صنایع راکدی که جان دوباره گرفتند استان همدان در تمام بخش ها به ویژه صنایع سیمان و کانی های غیر فلزی، پلاستیک سازی، صنایع غذایی و فراوری سنگهای معدنی رشد چشمگیری داشته است.

اشتغال، آبی بر آتش مهاجرت

اما سیاستگذاران و تصمیم گیران همدان از یاد روستا و روستا نشینان غافل نبودند و به آنها ۴۲۰ میلیارد تومان وام کم بهره پرداخت کردند.  

بر اساس آمار اعلام شده از مدیرکل تعاون، کار و امور اجتماعی این تسهیلات با هدف رونق کسب و کار به روستائیان پرداخت شده و دست کم برای ۶ هزار نفر در بخش صنایع تبدیلی کشاورزی، تولید مبلمان و مصنوعات چوبی، پوشاک و محصولات گلخانه‌ای، پروش دام و طیور، بسته بندی میوه و سردخانه، گردشگری و صنایع دستی شغل ایجاد می کند.

این اقدام ارزشمند به اعتقاد احمد توصیفیان می تواند آبی به روی آتش مهاجرت باشد چرا که جوانان با داشتن شغل و درآمد به شهر کوچ نمی کنند و روستا کارکردهای اصلی خود که همان تولید است را حفظ می کند.

نام روستا از قدیم با کشاورزی عجین شده و وقتی نام یکی برده می شود به طور حتم نام دیگری هم بر زبان جاری خواهد شد، همدان در سال گذشته به دنبال تولید محصولات با کیفیت و گسترش آنها بود و کشت های گلخانه ای را بهترین گزینه برای این هدف دانست به طوری که میزان توسعه کشت گلخانه ای در سال گذشته با تمام داشته های استان در سال های قبل برابری کرد.

کشاورزان همدانی نه تنها در زمینه گلخانه بلکه در مصرف بهینه آب هم حرف برای گفتن دارند، طبق آمارهای موجود ۸۵ درصد از زمین های کشاورزی این منطقه با روش های نوین آبیاری کشت می شود.

همدان به غیر از اشتغال و تولید در عرصه عمران و آبادانی هم رشد چشمگیری داشته به طوریکه تبدیل به یک کارگاه بزرگ شده؛ این تعبیری است که استاندار برای معرفی این خطه به کار می برد و در حال ساخت و ساز بودن طرح های خرد و کلان در جای جای این استان که ارزش آنها را بیش از ۶ هزار میلیارد تومان تخمین می زند، دلیل محکم او برای این نامگذاری است.

سند راهبردی همدان خلاقانه‌ای برای توسعه 

موفقیت های حاصل شده در زمینه افزایش راندمان تولید و حفظ آب و خاک جزو سند راهبردی است که استاندار همدان برای سه سال آینده این دیار تدوین کرد و از سال ۹۸ اجرای آن را کلید زد.

ایجاد ۲۰هزار شغل در سال رونق تولید بخش بزرگی از سند راهبردی همدان بود که به اعتقاد سیدسعید شاهرخی اشتغال ایجاد شده در این استان فراتر از رقمی است که هدفگذاری شده بود.

همدان به غیر از اشتغال و تولید در عرصه عمران و آبادانی هم رشد چشمگیری داشته به طوریکه تبدیل به یک کارگاه بزرگ شده؛ این تعبیری است که استاندار برای معرفی این خطه به کار می برد و در حال ساخت و ساز بودن طرح های خرد و کلان در جای جای این استان که ارزش آنها را بیش از ۶ هزار میلیارد تومان تخمین می زند، دلیل محکم او برای این نامگذاری است.

در سایه همین سند راهبردی بود که همدان توانست رتبه نخست اجرای طرح های اقتصاد مقاومتی و عنوان پیشتازی در واگذاری طرح های نیمه تمام به بخش خصوصی را به نام خود ثبت کند.

مخلص کلام اینکه همدان در سال رونق تولید، صدرنشین شهرهای جهانی صنایع دستی و گردشگری شد، در جذب سرمایه گذاری خارجی و تولید انرژی خورشیدی موفق بود، کیفیت تولیدات خود را افزایش داد و سبد صادراتی محصولاتش در کارزار تحریم ها هر روز بزرگتر شد، چتر حمایتش را بر سر نخبه های خلاق گشود و آنها را به آینده امیدوار کرد، روستائیان را با پرداخت تسهیلات ویژه به پویایی و تولید بیشتر تشویق کرد و از همه مهمتر چرخ های زنگار بسته ده ها کارخانه تعطیل را به حرکت درآورد و به سفره صدها کارگر این دیار برکت داد.

بی تردیدخاطره خوش این رویدادها برای همیشه در یاد مردمان این کهن شهر به یادگار می ماند و دور آن را حصاری زیبا می کشند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha