شیوع کویید۱۹ در کشورهای مختلف، پزشکان، پرستاران و مجموعه کادر درمانی را در خط مقدم مبارزه با این ویروس قراردادهاست.
بسیاری بحران کرونا را جدیترین چالش بینالمللی از زمان بروز جنگجهانی دوم به این سو میخوانند. با نگاهی به سیر شمار مبتلایان و قربانیان شیوع کرونا میتوان شاهد افزایش چشمگیر این آمار بود.
هرچند در بسیاری از جوامع شمار قربانیان بیماریهایی چون سرطان، تصادفات رانندگی، درگیریهای نظامی و ... به شکلی آشکار بیشتر از کرونا است اما این واقعیت انکارناپذیر است که اپیدمی کنونی هراسانگیزتر از هر تهدیدی پیش روی شهروندان و دولتها خودنمایی میکند و در کنار جان انسانها، نفس اقتصادهای ملی و به تبع آن اقتصاد جهانی را به شمارهانداختهاست.
ماهیت ستیزهجوی این اپیدمی و هزینههای کمرشکن آن باعث شده که شهروندان و دولتها خود را در جنگی تمامعیار ببینند و همچنان که اشاره شد، کارگزاران ساختار بهداشت و درمان نزدیک به ۲۱۰ کشور جهان، سربازان خط مقدم نبردی سخت با ویروس کشنده به حساب آیند.
در منازعات و درگیریهای نظامی، جایگاه پزشکان و امدادگران غالبا در صف دوم جنگ و پشتِ سر افسران و سربازان مجهز به انواع جنگافزارها بوده و این در حالی است که در هفتههای گذشته صفوف نبرد، شاهد جابجایی آشکاری شدهاست به این معنا که در بسیاری از کشورها قوای مسلح اعم از نیروهای نظامی و انتظامی نقش تکمیلی را در مبارزه با اپیدمی بر عهده گرفتهاند.
گسترش بیماری کرونا در کشوری چون آمریکا باعثشد که رئیسجمهوری این کشور پس از چند هفته بیتفاوتی و بیعملی مقابل حمله ویروس کشنده و حتی تمسخر کسانی که از تاخت و تاز اپیدمی اظهارنگرانی میکردند، ناگزیر از واکنش جدیتری شده و با تن دادن به واقعیات پیشِ رو، اعلام وضعیت فوقالعاده و جنگی کند. در ادامه این روند بود که «دونالد ترامپ» با استناد به قانون وضعیت جنگی، شرکتهای بزرگ آمریکایی همچون فورد و جنرال موتورز را موظف کرد که فورا اقدام به تولید دستگاههای تنفسی کنند.
در کشورهای اروپایی نیز نیروهای پلیس و ارتش ماموریت حفظ نظم و مقررات قرنطینه را برعهده گرفتهاند. در شرایطی که حضور فیزیکی پلیس در بسیاری از جوامع اروپایی به طور سنتی و متداول و در شرایط عادی کمتر به چشم میآید، این روزها قوای مسلح از فرانسه گرفته تا ایتالیا و اسپانیا با تجهیزات کامل در ماموریت حفظ مقررات جدید آمد و شد و الزامات قرنطینه به سر میبرند.
لزوم دخالت ارتش در فرایند مقابله با کرونا نخستین بار در چین به چشم آمد؛ کشوری که برای نخستین بار اپیدمی در آن بروز یافت و پس از آن با اعمال مقررات بسیار سختگیرانه، قوای مسلح ماموریت جلوگیری از شکستن قرنطینه و مقررات سرکوب اپیدمی را یافتند.
در کره جنوبی هم که شیوههایش به عنوان الگویی موفق برای مقابله با شیوع کرونا شناخته میشود، این مقابله بدون حضور و نقشآفرینی نظامیان صورت نگرفت و بخش عمدهای از توان نیروهای مسلح و امکانات لجستیک آنان به جنگ با کرونا اختصاص یافت.
در الگوی خاص ایران برای مبارزه با کرونا نیز قوای مسلح با تمام توان خود به میدان آمدند. نخستین و مبناییترین عرصه حضور قوای مسلح در میدان جنگ با کرونا ایجاد قرارگاهی ویژه بود که رئیس ستاد کل نیروهای مسلح بیست و سوم اسفندماه گذشته از آن خبر داد.
پس از تشکیل «ستاد ملی مقابله با کرونا» و «شورای پشتیبانی از تصمیمات ستاد ملی مبارزه با کرونا»، سرلشکر «محمد باقری» از دستور رهبری برای ایجاد قرارگاه بهداشتی و درمانی خبر داد؛ ستادی با عنوان قرارگاه امام رضا (علیه السلام) که اولین ماموریت آن اقدام به خلوتکردن اماکن عمومی با هدف مبارزه با کرونا در هماهنگی با دستگاههای دولتی عنوان شد.
همزمان، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از آرایش جنگی این نهاد انقلابی و نظامی برای مقابله با کرونا سخن گفت و پس از آن نیروها و امکانات سپاه و نیروهای مقاومت مردمی بسیج وارد فاز عملیاتیشدند. در کنار اقداماتی نظیر حضور در اماکن عمومی و سطح شهر برای ضدعفونی کردن معابر، فرمانده سپاه تصریح کرد که مراکز بهداشتی و بیمارستانهایی تخصصی چون بقیه الله (عج) به طور ویژه برای پذیرش مبتلایان به کرونا تجهیز شدهاند.
از سوی دیگر ارتش نظیر مقاطع بروز حوادث طبیعی سیل و زلزله که همواره ستون امدادرسانی و نجات حادثهدیدگان بوده، به سرعت وارد عمل شد. در راستای اجرای فرمان رهبری برای اجرای رزمایش پدافند بیولوژیک، واحدهای مختلف ارتش ماموریتهای گستردهای را برعهده گرفتند؛ از جمله ایجاد پستهای غربالگری در آستانه ورود به استانها، ایجاد بیمارستانهای صحرایی، توسعه مراکزی تشخیصی و امدادی و نقاهتگاههای پرستاری از مبتلایان کرونا که تا حد زیادی چابکی و کارآمدی ارتش را برای مواجهه با موفعیتهای دشوار و پیشبینیناپذیر نظیر اپیدمی کنونی به تصویر کشید.
در کنار قوای نظامی، نیروهای انتظامی نیز با تمام توان در صفوف مقابله با بیماری همهگیر جای گرفتند که در این میان نقش پلیس راهور برای اجرای مقررات آمد و شد در سراسر کشور چشمگیر بود.
با نگاهی به مجموعه فعالیتهای نیروهای مسلح طی هفتههای اخیر و مقایسه آن با نحوه ورود نظامیان به عرصه جنگ با کرونا در کشورهای مختلف میتوان گفت که ماموریت این قوا نه از طریق تجهیزات نظامی و قوه قهریه که با تکیه بر تواناییهای لجستیک، ویژگی مردمیبودن نیروهای نظامی و انتظامی و چابکی برای انجام ماموریتهای محوله به انجام رسیدهاست.
در شرایطی که از بسیاری از کشورهای غربی تصاویر نیروهای ارتشی با اسلحه در میادین و خیابانها و مقابل شهروندان ماسکزده مخابره شده و تعداد چشمگیری از فیلمها و تصاویر برخورد خشن پلیس با نقضکنندگان قوانین قرنطینه در کشورهای شرقی انتشار یافت، نیروهای انتظامی و نظامی در ایران کوشیدند الگویی منحصر به فرد، انسانی و مسئولانه را از نبردی تمام عیار با دشمنی جانسخت را به نمایش بگذارند.
نظر شما