بیماری کرونا در مدت زمان کوتاهی بسیاری از کشورها را وادار به اجرا کردن قرنطینه و یا طرح فاصلهگذاری اجتماعی کرده است و این خانه نشینی اجباری باعث شد تا مصرف اینترنت در کشور نیز چند برابر شود.
یکی از اتفاقات خوبی که می توان آن را آغاز کننده یک حرکت نو و مثبت دانست، فعالیت تلویزیون های اینترنتی و یا برنامه های اینترنتی پخش فیلم و سریال است؛ به عنوان نمونه در این ایام هر شب شاهد پخش زنده کنسرت خوانندگان و گروه های موسیقی با همکاری شهرداری تهران از برج میلاد بودیم که به گفته محمدجواد حق شناس عضو شورای شهر تهران هر شب پنج تا ۶ میلیون بیننده داشته است.
از طرفی وزارت ارتباطات نیز برای مشترکان اینترنت خانگیADSL حجم ۱۰۰ گیگابایت اینترنت رایگان در نظر گرفت تا مردم با خیال راحت از محتواهای سرگرم کننده و آموزشی اینترنت استفاده کنند.
اما با همه این تلاش ها بارها شاهد افت سرعت و قطعی اینترنت بودیم که این موضوع کام خیلی ها را تلخ می کرد.
خبرنگار ایرنا برای بررسی وضعیت اینترنت استان کرمانشاه در ایام کرونا به سراغ «شهریار بهنیا» مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات و «مسیب قبادیان» مدیرکل مخابرات استان رفته است که در ادامه مشروح این گفت و گو ها را می خوانید:
افزایش هفت برابری مصرف اینترنت استان کرمانشاه
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات در خصوص وضعیت اینترنت استان به ایرنا گفت: خوشبختانه طی چند سال اخیر با سرمایه گذاری های خوبی که در زیرساخت های ارتباطی استان انجام شده است توانستیم پهنای باند استان را از ۱۰ گیگابیت به هزار گیگابیت بر ثانیه برسانیم که همین موضوع نیز باعث شد که در این ایام شیوع بیماری کرونا با وجود افزایش هفت برابری استفاده مردم استان از اینترنت، به لحاظ شبکه ای مشکلی نداشته باشیم.
وی افزود: اما اگر شاهد افت سرعت و یا قطعی اینترنت بودیم دلیلش محدودیت های ظرفیت آی پی (IP) کشور است که این ظرفیت ها از قبل براساس مصرف مشترکان تعریف شده بودند؛ هرچند در وزارت ارتباطات برای رفع این مشکل اقداماتی انجام شده است.
توسعه اینترنت به فرکانس های کوتاه ۷۰۰ و ۸۰۰ مگاهرتز نیاز دارد
بهنیا در ادامه با اشاره به اشباع شدن ظرفیت سرعت ۳G و ۴G در باندهای فرکانسی خودشان گفت: برای توسعه سرعت اینترنت نیاز به باند فرکانسی جدید داریم که فرکانس های کوتاه ۷۰۰ و ۸۰۰ مگاهرتز بهترین ظرفیت هستند اما این باندهای فرکانسی را صدا و سیما هم اکنون در اختیار دارد.
وی ادامه داد: تا زمانی که صدا وسیما این باندها را از فرکانس های خودش خالی نکند نمی توان از این ظرفیت استفاده کرد چرا که منجر به تداخل امواج می شود؛ ضمن اینکه مزیت بزرگ فرکانس های پایین این است که محدوده جغرافیایی بزرگتری را می توان پوشش داد اما هرچقدر فرکانس بالاتر باشد محدوده پوشش دهی کوچکتر می شود.
بهنیا، ابراز امیدواری کرد که مذاکرات انجام شده در خصوص این موضوع منجر به نتایج مثبتی برای افزایش سرعت و پوشش اینترنت کشور شود.
استان کرمانشاه ۹ هزار و ۵۰۰ کیلومتر فیبرنوری دارد
وی در خصوص وضعیت فیبرنوری نیز گفت: ما در استان ۲ هزار و ۵۰۰ کیلومتر فیبرنوری بین استانی، بین شهری و بین الملل بسیار پرظرفیت داریم؛ ضمن اینکه هفت هزار کیلومتر فیبرنوری درون استانی با ظرفیت پایین تر نیز ایجاد شده است.
به گفته بهنیا، یکی از استفاده های فیبرنوری در بخش مخابرات است و از جمله برنامه های در دست اقدام نیز تبدیل اینترنت پرسرعت خانگی ADSL به VDSL است که در این فناوری از ظرفیت های فیبرنوری برای افزایش سرعت اینترنت استفاده می شود.
تمام شهرها و ۷۰ درصد روستاهای استان کرمانشاه اینترنت پرسرعت دارند
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان در خصوص وضعیت پوشش اینترنت در شهرها و روستاهای استان نیز گفت: هم اکنون تمام شهرهای استان به اینترنت پرسرعت خانگی و اینترنت پرسرعت ۳G و ۴G موبایل دسترسی دارند و گسترش شبکه اینترنت به روستاهای استان همچنان ادامه دارد.
بهنیا، از همکاری آموزش و پرورش برای مجهز کردن مدارس روستایی استان به اینترنت پرسرعت خبر داد و گفت: تاکنون برای برخی از روستاها شبکه فیبرنوری احداث شده است و پوشش فیبرنوری برای روستاهای بیشتری در استان ادامه خواهد یافت؛ ضمن اینکه عمده روستاهایی که اینترنت موبایل ۲G دارند به ۳G و ۴G تبدیل خواهند شد.
VPN های قانونی در راهند
وی در ادامه در خصوص طرح فروش VPN های قانونی نیز از مطرح شدن این موضوع در شورای عالی فضای مجازی خبر داد و گفت: نیاز به VPN برای برخی از افراد از جمله اساتید دانشگاه، دانشجویان، خبرنگاران و نخبگان جامعه کاملا مشهود است و به زودی این موضوع محقق خواهد شد.
او همچنین از رایگان بودن اینترنت دانشگاه ها و اساتید در کشور خبر داد و گفت: این کار برای مدارس نیز در حال انجام است.
آنچنان که بهنیا گفت: هم اکنون حدود ۲ میلیون سیم کارت در استان ۲ میلیون نفری کرمانشاه فعال است.
اینترنت خانگی ADSL استان ۲ هزار مشترک جدید پیدا کرد
مدیرکل مخابرات استان کرمانشاه نیز در گفت و گو با ایرنا در خصوص وضعیت اینترنت خانگی ADSL گفت: در این ایام شیوع بیماری کرونا حدود ۸۰۰ مشترک جدید به مشترکان اینترنت ثابت خانگی ADSL اضافه شده است ضمن اینکه با فعال شدن مشترکان غیرفعال در مجموع ۲ هزار مشترک از اواخر بهمن ماه ۹۸ تاکنون به شبکه اضافه شده اند.
وی ظرفیت ترافیک خروجی استان به سمت شبکه زیرساخت را در بخش اینترنت خانگی ۲۰ گیکابایت بر ثانیه عنوان کرد و گفت: با وجود اضافه شدن مشترکان جدید هم اکنون حداکثر ۷۰ درصد از این ظرفیت ترافیک استفاده می شود.
قبادیان اما مشکل افت سرعت و قطعی اینترنت خانگی را یک مشکل کشوری در کمبود آی پی (IP) عنوان کرد و گفت: در ایام بیماری کرونا رفتار مصرف مشترکان متفاوت و پیک مصرف جا به جا شده است به گونه ای که در گذشته از ساعت هفت غروب تا ۲ بامداد بیشترین زمان مصرف اینترنت بود اما در این ایام به ۱۰ صبح تا ۲ بامداد تغییر کرده است و این یعنی هشت ساعت به زمان استفاده مردم از اینترنت اضافه شده است.
وی اختصاص آی پی (IP) را به تخت آی سی یو(ICU) بیمارستان تشبیه کرد و گفت: تعداد این تخت ها متناسب با نیاز عادی جامعه تعیین می شود؛ اما در این ایام کرونا به صورت اورژانسی نیاز به این تخت ها افزایش پیدا کرده است.
آی پی (IP) نسل چهار کشور باید به نسل ششم بروزرسانی شود
قبادیان در ادامه تاکید کرد که ظرفیت های ما در بخش آی پی(IP) دیگر جوابگو نیست چرا که ما هم اکنون در کشور از آی پی(IP) نسل چهار استفاده می کنیم که ظرفیتش محدود است.
به گفته وی، ما باید به سمت آی پی(IP) نسل ۶ برویم اما این کار نیاز به بروزرسانی تمام تجهیزات کشور دارد که یک کار زمان بر ۲ ساله است و کل شبکه کشور باید به روز شود.
مدیرکل مخابرات استان کرمانشاه در خصوص تعداد مشترکان اینترنت خانگی ADSL نیز گفت: شرکت مخابرات ۷۴ هزار اشتراک واگذار شده دارد که از این تعداد ۴۷ هزار مشترک فعال هستند؛ ضمن اینکه حدود ۹۰ هزار مشترک نیز متعلق به سایر شرکت های ارایه دهنده اینترنت خانگی ADSL است.
قبادیان در خصوص بیشترین سهم محتواهای اینترنتی مشترکان نیز گفت: بالای ۷۰ درصد محتواها استفاده شده در شبکه را محتواهای ویدیویی تشکیل می دهد.
استان کرمانشاه با ۲ میلیون نفر جمعیت دارای ۳۴ شهر و ۲ هزار و ۵۹۵ روستا است.
رییس مرکز اطلاعرسانی وزارت بهداشت اعلام کرد: تاکنون ۷۷ هزار و ۹۹۵ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۹۲ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به چهار هزار و ۸۶۹ نفر رسید.
کیانوش جهانپور روز پنجشنبه درباره آخرین آمار ابتلای قطعی به ویروس کرونا و موارد فوت ناشی از آن در کشور افزود: در ۲۴ ساعت گذشته تا ظهر امروز ( ۲۸ فروردین) براساس گزارش آزمایشگاه ها و دانشگاههای علوم پزشکی ۱۶۰۶ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد و با در نظر گرفتن موارد جدید، مجموع بیماران مبتلا به کووید- ۱۹ در کشور به ۷۷ هزار و ۹۹۵ نفر رسید.
گزارش از جواد الماسی