خروج نیروهای فرامنطقه‌ای برای حفظ امنیت پایدار در خلیج فارس اجتناب ناپذیر است

اسلام‌آباد - ایرنا - سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاکستان با اشاره به اهمیت موقعیت سیاسی و اقتصادی خلیج فارس که بخشی از فرهنگ، تاریخ و هویت ایران اسلامی و کل منطقه است، تاکید کرد: خروج نیروهای فرامنطقه‌ای که خود منبع تشنج، تهدید و تشدید رقابت تسلیحاتی هستند؛ یک الزام برای حفظ صلح و امنیت پایدار در منطقه خلیج فارس است.

«سید محمدعلی حسینی» روز چهارشنبه به مناسبت روز ملی خلیج فارس طی یادداشتی با عنوان «خلیج فارس: دیروز، امروز و فردا» که در مطبوعات پاکستان نیز منتشر شد، گفت: روز دهم اردیبهشت (۲۹ آوریل) در ایران به عنوان روز خلیج فارس جشن گرفته می‌شود. اما چرا ایرانیان تا این حد برای خلیج فارس اهمیت قایل هستند که در تقویم رسمی خود یک روز را به آن اختصاص می‌دهند؟ خلیج فارس در واقع تنها یک پهنه آبی نیست، بلکه بخشی از فرهنگ، تاریخ و هویت ما و کل منطقه است. این خلیج همچنین در سیاست و اقتصاد منطقه نقش مهمی ایفا می‌کند. 
وی افزود: پیام مهمی که امروز باید در دنیا مخابره شود این است که بگذارید خلیج فارس همچنان جایی برای پیوند مردم منطقه ما باشد، نه اینکه به جایی برای ترس، ابهام و نگرانی در مورد آینده منطقه تبدیل شود. جمهوری اسلامی ایران حسن نیت خود را برای تبدیل خلیج فارس به خلیج پیوند و دوستی نشان داده است؛ اکنون آزمون بزرگ جهانی پیش روی دیگر بازیگران منطقه‌ای و بین المللی قرار دارد. 
 

نیروهای بیگانه به سرکردگی آمریکا آرامش خلیج فارس را برهم زده‌اند
حسینی اظهار داشت: تمام جنبه‌های تاریخی، فرهنگی-هویتی، اقتصادی، ژئواکونومیک و ژئوپلتیک خلیج فارس سبب می‌شود حفظ امنیت این خلیج برای کل منطقه اهمیتی دوچندان پیدا کند. 
وی افزود: متاسفانه در چند دهۀ گذشته و عمدتا از زمان جنگ خلیج فارس، آرامش موج‌های نیلگون این خلیج در سایه حضور ناوگان‌های نیروهای نظامی فرامنطقه‌ای به رهبری آمریکا متلاطم شده است. دولت‌های تولیدکننده تسلیحات، با اشاعه روایت‌های نادرست از اهداف و راهبردهای کشورهای منطقه علیه یکدیگر، نوعی احساس ترس و تهدید کاذب را به وجود آورده‌اند تا در سایۀ آن به یک مسابقه تسلیحاتی دامن بزنند و هر چه بیشتر سلاح‌های مرگبار خود را به فروش برسانند. لذا، خارج شدن نیروهای فرامنطقه‌ای که خود منبع تشنج، تهدید و بالا گرفتن مسابقه تسلیحاتی هستند، یک الزام برای حفظ صلح و امنیت پایدار در منطقه خلیج فارس است. 
 

خلیج فارس بخشی از تاریخ و میراث ملی ایرانیان است
سید محمدعلی حسینی گفت: خلیج فارس، یک خلیج تاریخی مهم و راهبردی است. از دیرباز، ساحل این خلیج و حوزۀ رودهایی که به آن می‌ریزند، جایگاه نخستین تمدن‌های بشری بوده است. با مطالعه تاریخ پرفراز و نشیب خلیج فارس می‌توان همگام با ماهیگیران باستانی به دریا رفت، از جزیرۀ قشم مروارید صید کرد، به میان‌رودان رفت و کتیبه‌های باستانی کوروش را خواند، همدوش بازرگانان ساسانی تا آن سوی اقیانوس هند راه پیمود و سرزمین‌های ناشناخته را درنوردید، پای روایت‌های تاریخی درباره بیدادگری‌های استعمارگران پرتغالی و انگلیسی در جزیرۀ هرمز نشست و داستان شعله ور شدن جنگ‌های خونین از جمله جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و جنگ‌های موسوم به خلیج فارس را از صدای امواج نیلگون این خلیج شنید. 
وی افزود: اما برای ملت ایران، خلیج فارس تنها یک دریا نیست، بلکه بخشی از تاریخ، هویت و میراث ملی است. این خلیج، خانۀ آبا و اجداد ایرانیان است و ورود بیگانگان به آن را روا نمی‌دارند. 
حسینی تاکید کرد که فراتر از ایران، خلیج فارس نمادی از تمدن، فرهنگ و تاریخی است که ملل منطقه را به یکدیگر پیوند می‌دهد. لذا، اکنون تمام کشورهای منطقه مسئولیت دارند در حفظ میراث تاریخی این منطقه به همان شکل تاریخی و اصیل خود بکوشند. 
وی اظهار داشت: این کشورها از نظر تاریخ پیدایش و تمدن یکسان نیستند. تمدن برخی به بیش از هفت هزار سال می‌رسد در حالیکه عمر برخی دیگر از چند دهه فراتر نمی‌رود؛ با این وجود، شخصیت تاریخی، اصالت و منزلت هر کشور ایجاب می‌کند تا به داشته‌های خود افتخار کند و به داشته‌های فرهنگی، جغرافیایی و باستانی دیگران چشم طمع نورزد؛ با تحریف تاریخ و قلب واقعیت‌ها آن‌ها را به سرقت نبرد و برای خود هویت کاذب نسازد. 
حسینی گفت: همین اهمیت هویتی و حساسیت راهبردی خلیج فارس سبب شده است در چند دهۀ گذشته برخی افراد و سازمان‌های نژادپرست از نام‌های جعلی برای این خلیج استفاده کنند تا با انتساب آن به خود، افتخاری نصیب خود نمایند. اما پژوهشگران، حقوقدانان، تاریخدانان و دوستداران خلیج فارس با کمک سازمان ملل متحد از این کار جلوگیری کردند. 
وی افزود: همۀ اسناد و نقشه‌های جغرافیاییِ کهن به زبان‌های مختلف فارسی، عربی، اسپانیولی و غیره از آن خلیج با نام «خلیج فارس» یاد کرده‌اند. بنابراین، تحریفِ نام آن چیزی نیست جز انکار آشکارِ یک حقیقت تاریخی. سازمان ملل متحد به استناد نقشه‌ها و متون باستانی، از سال ۱۹۹۰ با انتشار قطعنامه‌ها و بیانیه‌های مختلف بر نام خلیج فارس تاکید کرده است. همچنین در اکتبر ۲۰۱۸ سازمان جهانیِ مالکیت معنوی، نام خلیج فارس را در یک سند رسمی ثبت کرد. برپایۀ این اسناد که بر حقوق بین‌الملل استوار است، هیچ فرد، دولت یا سازمانی نمی‌تواند از عنوان دیگری برای نامیدن خلیج فارس استفاده کند. 
 

اهمیت اقتصادی ویژه خلیج فارس
سفیر ایران در پاکستان گفت: علاوه بر اهمیت تاریخی و هویتی، خلیج فارس حائز اهمیت اقتصادی ویژه و بی‌نظیری است. این خلیج حاوی منابع ارزشمند دریایی بی‌شمار است. 
وی افزود: خلیج فارس گونه‌های جانوری و گیاهی ارزشمندی دارد که حفظ آن‌ها نیازمند تلاش کشورهای ساحلی است. این خلیج همچنین یک آبراه مهم بین‌المللی است که موقعیت ممتاز آن بین سه قاره اروپا، آسیا و آفریقا، آن را به شاهراهی برای تجارت دریایی در منطقه و جهان تبدیل کرده است. همچنین، زیبایی خیره کنندۀ سواحل و جزایر خلیج فارس، موقعیت بی‌بدیلی برای صنعت گردشگری کشورهای ساحلی فراهم می‌آورد. جزیره زیبای کیش که از حیث زیبایی لقب مروارید خلیج فارس را گرفته است، به عنوان چهارمین مقصد گردشگری در جنوب غرب آسیا از سوی سازمان گردشگری ایران اعلام شده‌است. 
حسینی افزود: شاید از همه مهم‌تر، خلیج فارس دارای منابع سرشار هیدروکربوری از جمله نفت و گاز است. برای بیش از یکصد سال ایران و کشورهای منطقه از منابع هیدروکربوری خلیج فارس و سواحل آن بهره برداری کرده‌اند و بخش عظیمی از رشد اقتصادی و توسعۀ کشورهای منطقه (اعم از توسعه شهری، صنعتی و حتی اجتماعی) مرهون این منابع ارزشمند است. همچنین بخش مهمی از تاریخ معاصر اجتماعی و سیاسی منطقه نیز تحت تاثیر منابع ارزی حاصل از فروش نفت و گاز قرار گرفته است. همۀ ما می‌دانیم که آینده منطقه نیز به نحو روزافزونی به خلیج فارس پیوند خورده و وابسته است. 
 

ابتکار عمل صلح هرمز
سفیر ایران در پاکستان گفت: برهمین اساس، جمهوری اسلامی ایران طرح صلح هرمز را به سازمان ملل متحد ارائه کرده است. رئیس جمهوری کشور ما در این طرح پیشنهاد می‌دهد که ایران با همکاری کشورهای منطقه امنیت منطقۀ خلیج فارس، دریای عمان و تنگه هرمز را تامین می‌کند. 
وی تاکید کرد: ابتکار عمل صلح هرمز برگرفته از اصول احترام به حاکمیت سرزمینی، همزیستی مسالمت آمیز، حسن همجواری و عدم مداخله در امور داخلی کشورها است. جمهوری اسلامی ایران با این طرح، بار دیگر بر لزوم همکاری همه کشورهای منطقه و پیشبرد چندجانبه‌گرایی و اعتماد متقابل برای حفظ صلح، آرامش و امنیت منطقه تاکید می‌کند. 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha