هشدار اندیشکده اروپایی درباره حمایت اروپا از تمدید تحریم تسلیحاتی ایران

لندن –ایرنا– اندیشکده شورای اروپایی روابط خارجی هشدار داد که حمایت انگلیس، فرانسه و آلمان از طرح آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، توافق هسته‌ای ایران را تنها چند ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ به مخاطره می‌اندازد.

این اندیشکده در یادداشتی تحلیلی آورده است که گزینه‌های پیش‌روی سه کشور اروپایی عضو برجام در حمایت و یا مخالفت با طرح آمریکا چندان ایده‌آل نیست و ممکن است به فاجعه ختم شود. اما شاید بهترین گزینه برای آنها این باشد که بگذارند تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران طبق توافق برجام منقضی شده و هم‌زمان محدودیت‌های سخت‌گیرانه‌ای را در حوزه معاملات سلاح با ایران وضع کنند.  

انقضای تحریم‌های تسلیحاتی به نوشته این یادداشت، یکی از معدود مزایای باقی‌مانده برجام برای ایران پس از خروج یکجانبه آمریکا از این توافق و اعمال تحریم‌ها علیه این کشور است. سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه تاکنون به امید بازگشت آمریکا و ایران به میز مذاکره، برجام را حفظ کرده‌اند. اگر این توافق تا ماه اکتبر(مهر-آبان) ادامه یابد، رهبران سه کشور باید مساله انقضای تحریم تسلیحاتی ایران را بدون خارج شدن از ریل دیپلماسی مدیریت کنند.

شورای اروپایی روابط خارجی در ادامه این یادداشت آورده است که آمریکا در راستای سیاست فشار حداکثری علیه ایران، تلاش خواهد کرد تا از طریق لابی با اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد، رای موافق آنها را برای قطعنامه تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران کسب کند. این اندیشکده با این حال پیش‌بینی کرده که طرح آمریکا با مخالفت چین و روسیه مواجه خواهد شد که به طور سنتی از ایران در برابر چنین اقداماتی در سازمان ملل حمایت کرده و نخستین کشورهایی خواهند بود که از صادرات سلاح به ایران منتفع خواهند شد.

از بین رفتن برجام به لحاظ امنیتی به نفع انگلیس، فرانسه و آلمان که در چهار سال گذشته پس از انتخاب دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا آن را با تمام دشواری‌ها حفظ کرده‌اند، نیست. مقام‌های ایران صریحا اعلام کرده‌اند که تمدید تحریم تسلیحاتی ممکن است باعث خروج این کشور از برجام و پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای (ان‌پی‌تی) شود.

شورای اروپایی روابط خارجی ادعا کرده که پیامدهای رفع تحریم‌های تسلیحاتی ایران حداقل خواهد بود. تحریم‌های تسلیحاتی اروپا علیه ایران که سال ۲۰۰۷ میلادی به اجرا گذاشته شد تا سال ۲۰۲۳ اعتبار دارد و انگلیس هم احتمالا پس از برگزیت تحریم‌های مشابهی را وضع خواهد کرد. بنابراین این  رویکرد که قرار است سیلی از تسلیحات نظامی با توجه به تحریم مالی آمریکا علیه ایران سرازیر شود، چندان واقعی نیست.

همچنین شورای اروپایی روابط خارجی در ادامه نوشت: در جریان بحران شیوع ویروس کرونا، تحریم‌های آمریکا باعث عدم دسترسی ایران به کانال‌های مالی برای تهیه اقلام پزشکی که باید معاف باشد، شد. بنابراین بعید است که ایران قادر به خرید حجم زیادی اسلحه از روسیه و چین شود که برای کشورهای غربی و شرکای آنها در منطقه خطرناک است.

با توجه به این واقعیت‌ها، این اندیشکده به کشورهای اروپایی هشدار داده که نسبت به طرح آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران با چشم باز تصمیم‌گیری کنند. به توصیه شورای اروپایی روابط خارجی، آنها باید تلاش کنند تا دولت ترامپ را از اقدامی که باعث از بین رفتن برجام شود برحذر کنند و به جای درگیر کردن خود در استدلال‌های حقوقی تحریم‌ها علیه ایران، شکاف بین اعضای شورای امنیت را کاهش دهند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha