هفتهنامه آمریکایی نیوزویک در مطلبی نوشت: «در حالی که چین در حال انبار کردن تجهیزات پزشکی بود، سیا معتقد است پکن برای جلوگیری از سازمان جهانی بهداشت در اعلام وضعیت اضطراری تلاش میکرد».
براساس این گزارش، آژانس اطلاعات مرکزی (سیا) معتقد است که چین در ژانویه (دیماه) سعی کرد مانع از آن شود که سازمان جهانی بهداشت زنگ خطر همهگیری کرونا را به صدا در آورد.
سیا همچنین مدعی است، چین همزمان مشغول انبار کردن تجهیزات پزشکی بود. یک گزارش سیا که محتویات آن توسط دو مقام اطلاعاتی آمریکا به نیوزویک تأیید شده، اعلام کرده، چین سازمان جهانی بهداشت را تهدید کرده که اگر وضعیت اضطراری بهداشت عمومی اعلام کند، از همکاری با این سازمان در خصوص تحقیقات کرونا دست میکشد.
به نوشته نیوزویک، این دومین گزارش از یک سرویس اطلاعاتی غربی است و به احتمال زیاد سبب افزایش تنشها میان واشنگتن و پکن بر سر همهگیری کرونا میشود که تاکنون سبب مرگ بیش از ۲۹۰ هزار نفر در جهان شده است که بیش از یک چهارم آنها را آمریکاییها تشکیل میدهند.
نخستین گزارش در این راستا، یک ارزیابی اطلاعاتی آلمانی است که هفته گذشته توسط پایگاه خبری «اشپیگل» منتشر و در آن «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین متهم شد که شخصا در ۲۱ ژانویه (۱ بهمن) به «تدروس ادهانوم» دبیرکل سازمان جهانی بهداشت فشار آورده بود.
هرچند سازمان جهانی بهداشت فشار رئیس جمهوری چین را رد کرده، اما از پرداختن به این پرسش که آیا مقامهای چینی کاری برای تأخیر یا تغییر در اعلام وضعیت اضطراری بهداشت عمومی انجام دادهاند، خودداری کرد.
«کریستین لیندمایر» سخنگوی این سازمان پس از انتشار این گزارشها گفت: ما درمورد بحثهای خاص با کشورهای عضو اظهار نظر نمیکنیم، اما میتوان گفت که سازمان جهانی بهداشت در طول زمانهای مختلف و در مواقع بروز همهگیریها، مطابق با وظیفه به عنوان یک سازمان فنی مبتنی بر شواهد عمل کرده است.
لیند مایر به نیوزویک گفت: سازمان متبوعش توصیههای خود را براساس علوم، شواهد، دادهها و توصیههای متخصصان مستقل پایهگذاری میکند.
وی در بخش دیگری از توضیحات خود افزود: دکتر تدروس ادهانوم در روزهای ۲۰، ۲۱ یا ۲۲ ژانویه (۳۰ دی، ۱ و ۲ بهمن) با رئیس جمهوری چین تماسی نداشته و وی و تیم ارشدش در ۲۸ ژانویه (۸ بهمن) با شی جین پینگ در پکن دیدار کردهاند و هیچ سخنی در مورد وضعیت اضطراری بهداشت عمومی بر زبان نیاوردهاند.
اما در گزارش سیا که پس از اشپیگل منتشر شده، مقامهای اطلاعاتی آمریکا نتوانستند بگویند آیا شی در فشار بر سازمان جهانی بهداشت نقش داشته است یا خیر.
پس از انتشار این گزارشها، ادهانوم نیز تاکید کرد این تصمیم به هیچ عنوان تحت تاثیر چین نبوده و از توانایی پکن در کنترل همهگیری دفاع کرد.
در پی این اظهارات، «دونالد ترامپ» به نمایندگان جمهوریخواه در مورد آینده روابط آمریکا با سازمان جهانی بهداشت گفت: «آنچه سلامت جهانی با آن روبرو شده غیرقابل باور است» و پس از آنکه سازمان جهانی بهداشت را نهادی زیرنظر چین خواند، از اعلام تصمیمش برای قطع کمکهای مالی به این نهاد بینالمللی خبر داد.
از زمان آغاز همهگیری کرونا، چین به دلیل واکنشهای اولیه با شیوع این بیماری در ووهان مورد انتقاد گسترده قرار گرفته است و پس از آنکه به سرپوشگذاری روی شیوع کووید-۱۹ متهم شد، در اقدامی متقابل، ارتش آمریکا را مسئول شیوع این بیماری خواند.
آمار مرگومیر چینیها و میزان ابتلا در این کشور به شدت در غرب مورد تردید قرار دارد و آژانسهای اطلاعاتی آمریکا نیز اعلام کردهاند که احتمال دارد ویروس کرونا از یکی از آزمایشگاههای ووهان درز کرده باشد، هرچند تاکنون هیچ مدرکی برای این ادعا ارائه نداده است.
وزارت امور خارجه چین در پی گزارش سازمان سیا به درخواستهای نیوزویک برای اظهارنظر پاسخ نداد، اما روز دوشنبه در یک نشست خبری اعلام کرد «رئیس جمهوری چین در ۲۱ ژانویه (یکم بهمن) هیچ تماس تلفنی با دبیرکل سازمان جهانی بهداشت نداشته است.
چین برای نخستین بار در تاریخ ۳۱ دسامبر (۱۰ دی) به سازمان جهانی بهداشت در مورد شیوع بیماری کووید-۱۹ اطلاع داد و از سوم ژانویه (۱۳ دی) به طور رسمی ایالات متحده را با خبر کرد. در بیستم ژانویه (۳۰ بهمن) پکن نخستین مورد انتقال انسان به انسان کرونا را گزارش کرد.
تاکنون در جهان بیش از ۴ میلیون و ۳۵۴ هزار نفر به کووید-۱۹ مبتلا شده که افزون بر ۲۹۳ هزار نفر از آنها جان خود را از دست دادهاند.
2023
نظر شما