اندیشکده «هنری جکسون» در گزارشی اعلام کرد که اقلام دارویی مورد نیاز برای ساخت مسکن، آنتیبیوتیک و انواع داروهای ضد ویروسی از جمله ۷۱ کالای ضروری هستند که انگلیس برای تامین آن به شدت به چین وابسته است.
همچنین کالاهای صنعتی، فلزی و الکترونیکی از جمله گوشی همراه و رایانه قابل حمل در فهرست اقلام وارداتی هستند که انگلیس به چین وابسته است.
هنری جکسون همچنین با طرح این ادعا که دولت چین از پذیرش اهمال کاری در نحوه مدیریت شیوع ویروس کرونا و تحقیق درباره منشاء انتشار این ویروس اجتناب میکند عنوان کرده که این مساله ضریب اعتماد به پکن را زیر سئوال برده است.
بر اساس یافتههای این اندیشکده، انگلیس در ۲۸۹ کالا که به لحاظ تعاریف بین المللی در ردیف «سیستم هماهنگ شده» قرار دارند به چین وابسته است. از این تعداد ۷۱ قلم در ردیف کالاهای حیاتی، برای زیر ساخت و اقتصاد قرار دارد.
نتایج نظرسنجیهای صورت گرفته در انگلیس نشان میدهد که در پی شیوع بحران کرونا، افکار عمومی نسبت به چین منفی شده است. بر اساس دادههای آماری موسسه سارویشن، ۶۳ درصد انگلیسیها با تجدید نظر دولت برای سختتر کردن قوانین تجارت با چین موافقند.
به گزارش تایمز چاپ لندن، بیش از ۲۰ تن از نمایندگان حزب محافظهکار در نامهای به وزیر تجارت بینالملل انگلیس خواستار بازنگری دولت روی واردات کالاهایی هستند که این کشور برای تامین آن به کشورهایی مانند چین وابستگی دارد. آنها روی اولویت بخشی به عقد توافقهای تجاری جدید با سایر کشورها تاکید دارند.
نویسندگان این نامه معتقدند که بحران کرونا باعث شده تا کشورهای جهان رویکرد خود نسبت به مساله امنیت تجارت را مورد بازنگری قرار دهند.
این نامه توسط سیاستمدارانی از جمله ایان دانکن اسمیت، باب سیلی و دیوید دیس به امضاء رسیده که همسو با نگاه واشنگتن با طرح دولت برای مشارکت شرکت چینی هوآوی در پروژه راهاندازی اینترنت پرسرعت نسل پنجم مخالف هستند.
سفیر چین چندی پیش در سخنانی شدیدالحن اظهارنظر ضد چینی برخی سیاستمداران انگلیسی را به باد انتقاد گرفت و هشدار داد که موضعگیریهای «خودسرانه» این افراد باعث مسموم شدن روابط میان دو کشور خواهد شد.
«لیو ژیاومینگ» در نشست آنلاین شورای تجاری انگلیس و چین موضعگیریهای مطرح شده را «ویروس سیاسی» توصیف کرد که اعتماد و همکاریهای پکن و لندن را تضعیف میکند. وی گفت: ما باید هوشیار باشیم و به این اظهارنظرها نه بگوییم.
سفیر چین با اشاره به تماسهای تلفنی اخیر میان نخست وزیر انگلیس و رییس جمهوری چین خاطر نشان کرد که به نظر او لندن همچنان به روابط قوی با چین متعهد است.
در همین حال روزنامه گاردین دیروز گزارش داد که دولت آمریکا در پشت پرده مذاکرات تجاری دوجانبه با انگلیس، به دولت این کشور فشار آورده که در معاملات تجاری بین چین و ایالات متحده یک گزینه را انتخاب کند.
بر اساس این گزارش آمریکا به دنبال قراردادن تبصرهای در توافق تجاری با انگلیس است که در صورت معامله تجاری میان انگلیس و کشور دیگری که آمریکا آن را تائید نکند، حق عقب نشینی از بخشهایی از توافقنامه را داشته باشد.
دولت لندن به صورت رسمی با آن مخالفت نکرده اما دیپلماتهای انگلیسی نگرانند که آمریکا بخواهد از آن به عنوان اهرمی برای نفوذ در سیاست انگلیس در قبال چین استفاده کند.
نظر شما