لزوم مراقبت از سالمندان در مقابله با کرونا

۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۱۰:۵۰
کد خبر: 83791312
لزوم مراقبت از سالمندان در مقابله با کرونا

شهرکرد-ایرنا-گسترش و همه‌گیری ویروس کرونا و پیامدهای مربوط به سلامتی آن به عنوان یکی از مهمترین وقایع این روزها است که ترس از مبتلا شدن به این بیماری، نگرانی‌های زیادی را برای همه گروه‌های سنی به همراه داشته است.

در این میان سالمندان و گروه‌های دارای بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت و فشار خون و نقص ایمنی بدن، از گروه‌های پرخطر در ابتلا به این بیماری هستند.

نگرانی که برخی از سالمندان را خانه‌نشین کرده است و مراودات خود را به حداقل رسانده‌اند و در خانه ماندن و تنهایی برای سلامتی جسم خود انتخاب کردند.

به گفته محققان، اینکه تنها سالمندان به این بیماری ویروس دچار می‌شوند، تصوری اشتباه است، این بیماری می‌تواند همه گروه‌های سنی را درگیر خود کند، اما کسانی که سیستم ایمنی بهتری دارند می‌تواند دوره این بیماری را بسلامت پشت سر بگذارند که این نیز شامل سالمندان می‌شود.

پس به نظر می‌رسد که که خانواده‌ها و اطرافیان افراد مسن باید بدون ایجاد اضطراب و نگرانی اضافی، لزوم رعایت نکات بهداشتی را به آنان تذکر دهند.

بیشتر سالمندان استان در خانه و از افراد خانواده به ویروس کرونا  مبتلا شدند

رییس دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری می‌گوید:بیشتر مبتلا شدگان و متاسفانه فوت‌شدگان از بیماری کرونا در سطح استان را سالمندان تشکیل می‌دهند.

مجید شیرانی ادامه داد: وقتی که علت ابتلا سالمندان مورد توجه قرار می‌گیرد ، مشخص می‌شود که این افراد در طول این مدت بیرون از خانه رفت و آمد نداشتند و سایر افراد خانواده و جوانترها که ناقلان این بیماری بودند، دلیل ابتلای سالمندان به بیماری کووید ۱۹ شدند.

وی، با اشاره به اینکه نشانه‌های این بیماری در همه افراد به یک شکل نیست، اظهار داشت: ویروس کووید ۱۹ در افراد جوان و سالم به طور معمول علائم خیلی حادی نشان نمی‌دهد و متاسفانه روی خشن این بیماری در مواجه با سالمند نشان داده می‌شود.

به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی استان، کرونا به طور معمول از طریق سرفه و عطسه، تماس شخصی با فرد آلوده یا لمس کردن سطوح آلوده و پس از آن لمس دهان، بینی و چشم‌ها در بین افراد سرایت می‌کند.

به گفته وی، بنابراین به سالمندان توصیه می‌شود تا تماس‌های خود را به حداقل رسانده و از حضور در اجتماعات بزرگ بپرهیزند، به‌ علاوه تاکید می‌شود که حتی وقتی بیمار نیستند، در خانه بمانند.

شیرانی معتقد است: با توجه به شیوع روز افزون ویروس کرونا، به احتمال فراوان دوره اجباری ماندن در خانه‌ها  برای چند ماه دیگر  ادامه یابد و این کار به ویژه برای افراد سالمند ضروری است تا احتمال آلودگی آنها به این ویروس به حداقل برسد.

وی، داشتن فعالیت‌های هرچند کوتاه را برای سالمندان در این روزها  ضروری دانست و ادامه داد: فعالیت‌هایی مانند تماشای تلویزیون، باغبانی در خانه و آشپزی ،می‌تواند سالمندان را سرگرم کند، افراد خانواده نیز با حمایت‌های احساسی خود صحبت کردن با سالمندان و به اشتراک گذاشتن اخبار و اطلاعات روزانه با سالمند و خرید مایحتاج خانه نقش مهمی در کاهش استرس و نگرانی‌های سالمندان ایفا کنند.

۸۵ هزار نفر جامعه سالمندی استان را تشکیل می‌دهند

الهه شیردل متخصص توانبخشی در رابطه با وضعیت سالمندان گفت: با توجه با اینکه جمعیت سالمند چهارمحال و بختیاری بیش از ۸۵ هزار نفر است، باید به شرایط خاص این گروه در استان توجه ویژه‌ایی شود.

به گفته وی، در این دوره کرونایی همه رسانه‌های جمعی و عموم مردم، جامعه سالمندی را بیشتر از سایر گروه‌ها در معرض خطر ابتلا قرار می‌دهند، که این خود منجر به ایجاد استرس و افسردگی در سالمندان و در موارد شدیدتر باعث اُفت سیستم ایمنی بر اثر استرس در این جامعه شد.

شیردل در ادامه اظهار داشت: اینکه افراد در گفت و گوهای روزانه خود افراد سالمند را که دارای بیماری‌های زمینه‌ای نیز می‌باشند، بخش بزرگی از فوت شدگان بر اثر کرونا می‌دانند، گاهی فاقد پشتوانه علمی است و همانطور که مشخص است، برخی از سالمندان با بیماری‌های زمینه‌ای بودند که بعد از مبتلا شدن به این بیماری درمان و به زندگی عادی خود برگشتند.

به عقیده این متخصص توانبخشی، این صحبت‌ها تنها باعث ایجاد استرس بیش از اندازه و نگرانی در جامعه سالمندی می‌شود، که این نگرانی‌ها و استرس و اضطراب سم مهلکی برای سلامت این افراد است.

شیردل در ادامه خاطر نشان کرد: باید این نکته را به یاد داشت که هر فردی می‌تواند به این بیماری مبتلا شود و مختص گروه‌های سنی سالمند نیست و هرکسی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی باشد ممکن است جانش را از دست دهد، پس بهتر است که سیستم ایمنی بدن سالمندان تقویت شود تا در مقابله با این بیماری بتواند از خود دفاع کند.

شیردل، با بیان این نکته که سالمندان خود به دلیل کهولت سن و بیماری‌های ناشی از وضعیت سنی دچار افسردگی می‌شوند،گفت: دوره سالمندی همراه با بیماری‌های زمینه‌ای مرتبط با افزایش سن است و به طور طبیعی اشخاص توانمندی‌هایی قبلی را از دست می‌دهند و به دنبال کهولت سن ایمنی بدن و توانایی آن کاهش پیدا کرده و فرد را مستعد ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی، کلیوی، فشارخون و دیابت می‌کند، همین بیماری‌ها باعث کاهش سیستم ایمنی بدن سالمندان در مقابله با بیماری کرونا ویروس است.

این متخصص توانبخشی اظهار داشت: تغذیه و خواب خوب، تقویت سیستم ایمنی با استانداردهای غذای، استفاده از میوه و سبزیجات تازه برای تقویت سیستم ایمنی سالمند ضروری است.

مشاوره رایگان تلفنی دانشگاه علوم پزشکی استان به سالمندان

شهرزاد حبیبی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی استان نیز گفت: برای مشاوره و راهنمایی سالمندان استان، دانشگاه علوم پزشکی اقدام به ارائه این خدمات به صورت تماس تلفنی کرده است تا از این طریق مشاوران و روانشناسان در کنار سالمندان و خانواده آنها باشند.

حبیبی ادامه داد: با شیوع و گسترش این بیماری و افزایش استرس و اضطراب ناشی از آن در بین سالمندان و خانواده، برای جلوگیری از مراجعه آنها به مراکز بهداشتی، درمانی مشاوره رایگان تلفنی تحت عنوان پویش  «مقابله با کرونا، فرصتی برای همدلی با سالمندان» شکل گرفته است.

حبیبی افزود: سالمندان یا مراقبین آنها می‌توانند با شماره‌گیری ۴۰۳۰ و پس از انتخاب شماره مربوطه با برقراری ارتباط با مشاورین سلامت سالمندان و طرح موضوعات خود، پاسخ سوالاتشان در این حوزه را دریافت کنند.

موردی از ابتلا سالمندان ساکن آسایشگاه‌های سالمندان استان به کرونا دیده نشد

سرپرست بهزیستی چهارمحال و بختیاری نیز در رابطه با مراکز نگهداری سالمندان در استان گفت: در استان سه مرکز شبانه روزی و آسایشگاه ویژه سالمندان وجود دارد که در این سه مرکز ۱۷۵ نفر سالمند زندگی می‌کنند.

معصومه محمدی ادامه داد:۱۰۰ مددجوی سالمند زن و ۷۵ نفر سالمند مرد در این مراکز نگهداری می‌شوند.

وی در رابطه با وضعیت این مراکز در روزهای کرونایی تصریح کرد: تا به امروز با تلاش و مراقبت‌های مددکاران این مراکز که می‌توان گفت، به نوعی این مددکاران نیز در خط مقدم درمان قرار دارند و هیچ مورد مشکوکی در این مراکز مبنی بر مبتلای سالمندان به کرونا گزارش نشد.

سرپرست بهزیستی استان با اشاره به وضعیت سیستم ایمنی پایین  سالمندان اظهار داشت: با توجه به پایین بودن سیستم ایمنی بدن، بدلیل سن بالای سالمندان، این افراد ریسک بالایی در ابتلا به این بیماری دارند،به همین خاطر این مراکز ملزم به رعایت پروتکل‌‍های بهداشتی از جمله ضد عفونی شبانه‌روزی مراکز اعم از محیط ساختمان، وسایل و فضاهای مورد استفاده سالمندان و وسایل شخصی سالمند شدند.

محمدی اضافه کرد: مددکاران و پرسنل این مراکز نیز باید به صورت مداوم از گان، ماسک و دستکش استفاده کنند و اگر یکی از کارکنان، کوچکترین علائم از ابتلا را داشته باشد، به هیچ عنوان حق ورود به مرکز را ندارد، فرد  بعد از انجام آزمایش در صورت منفی بودن تست کرونا، می‌تواند به محل کار خود برگردد.

به گفته محمدی،مراکز ملزم شدند تمامی وسایل و امکاناتی که در جهت سلامت و ایمنی سالمندان موثر است، را تهیه کنند.

سرپرست بهزیستی استان در رابطه با نحوه نظارت بر کار این مراکز توضیح داد:با توجه به اینکه ملاقات حضوری خانواده‌ها و همه بازدیدهای غیرضروری از مراکز تا برقراری شرایط عادی ممنوع است، کارکنان بهزیستی شهرستان‌ها و استان نیز به صورت تک نفره بر کار این مراکز نظارت دارند و شیوه خدمات‌رسانی و تهیه اقلام بهداشتی مورد نیاز سالمندان را رصد می‌کنند.

محمدی در ادامه گفت: در این مراکز بعد از مباحث پزشکی و پرستاری در راستای نیاز هر سالمند، ارائه خدمات مباحث روانشناختی و مددکاری مهمترین خدماتی است که باید به سالمندان ارایه شود. 

وی حضور روانشناسان و مددکاران به صورت شبانه‌روزی در این مراکز را ضروری دانست و ادامه داد: روانشناسان و مددکاران در این مراکز با برنامه های مختلفی از جمله گروه درمانی از پیشرفت آلزایمر و توهم در این افراد جلوگیری و تلاش می‌کنند با صحبت کردن و تشویق، این افراد را به فعالیت‌هایی هرچند محدود در طول شبانه و روز مشغول کنند.

به گزارش ایرنا، ویروس کرونا یا کووید ۱۹ به بیشتر کشورهای جهان سرایت کرده است و سازمان بهداشت جهانی را برآن داشته است تا وضعیت فوق‌العاده اعلام کند.

شست‌وشوی دست‌ها با آب و صابون، رعایت بهداشت فردی، خودداری از دست دادن‌های مکرر و منع سفر و اجتماعات از جمله نکاتی است که پزشکان متخصص برای پیشگیری از شیوع این ویروس توصیه می‌کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha