پیامبر اکرم (ص) در بیست و هفتمین روز از ماه مبارک رمضان دست به درگاه الهی برداشته و اینگونه دعا کردند: اَللّهُمَّ ارْزُقْنِی فِیهِ فَضْلَ لَیلَةِ الْقَدْرِ وَ صَیرْ أُمُورِی فِیهِ مِنَ الْعُسْرِ إِلَی الْیسْرِ وَ اقْبَلْ مَعَاذِیرِی وَ حُطَّ عَنِّی الذَّنْبَ وَ الْوِزْرَ یا رَءُوفا بِعِبَادِهِ الصَّالِحِینَ. خدایا در این ماه فضیلت شب قدر را روزیام ساز و کارهایم را از سختی به آسانی برگردان، و پوزشهایم را بپذیر و گناه و بار گِران را از گُردهام بردار، ای مهربان به بندگان صالح.
حجت الاسلام حسن عامری به خبرنگار معارف ایرنا گفت: شب بیست و هفتم یکی از شبهایی است که احتمال شب قدر در آن داده شده و لذا پیامبر اکرم (ص) در دعای روز بیست و هفتم یکی از اسرار شب قدر را بر ما معلوم می کند؛ اینکه روز قدر کمتر از شب قدر نیست. چون کلمه «حتی» در آیه پایانی سوره قدر که میفرماید حتی مطلع الفجر، نشان میدهد که فرشتگان نازل میشوند و برکات و مقدرات را بر انسان کامل یعنی امام زمان(عج) نازل می کنند و این نزول تا طلوع فجر ادامه دارد. بنابراین مطلع الفجر در حکم شب قدر است و به همین دلیل در دعای روز بیست و هفتم از خدا می خواهیم که فضیلت شب قدر را به ما ارزانی کند. بر این اساس نباید تصور کنیم که فضیلت شب قدر در هنگام طلوع فجر پایان می یابد.
وی افزود: یکی از فضیلت های شب قدر آن است که چیزهایی که آنچه به سختی به دست می آید با لطف الهی به آسانی ممکن شود. آیه ۴۵ سوره بقره می فرماید نماز خواندن سخت است مگر کسانی که خاشع باشند.
خشوع یک کار سخت را بر انسان آسان می کند. اگر بتوانیم این کار را انجام دهیم، بسیاری از فضیلت های دست نیافتنی ممکن می شود و آنچه کارها را سخت می کند، گناهان و خطاهای ماست. به همین دلیل در دعای بیست و هفتم از خدا می خواهیم که عذرهای ما را بپذیرد و گناهانمان را ببخشد.
این استاد حوزه با اشاره به تفاوت واژه های ذنب، اثم، خطیئه و کلماتی که به معنای گناه هستند، اضافه کرد: رسول خدا (ص) در این دعا دو چیز خواسته است. یکی بخشش آن چیزهایی که قابل عذرآوری است مانند برخی مراتب معنوی و اخلاقی. چون ما ضعیف هستیم و عذر ما ضعف است ولی گاهی در مقابل گناهان عذری نداریم. یعنی انجام گناهان قابل دفاع نیست و نمی توان عذر آورد که چرا دروغ گفتم یا غیبت کردم. به همین دلیل باید از خدا بخواهیم عذر ما در قبال اشتباهاتمان بپذیرد و از طرف دیگر مانند برگی که از درخت می ریزد، گناهان ما را نیز بریزد و جلوی تبعات آن را بگیرد و اگر این ا تفاق بیافتد آنگاه سختی به راحتی تبدیل می شود.
وی با اشاره به روایات مربوط به شب های قدر گفت: علاوه بر شب های نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم، شب بیست و هفتم نیز به روایتی از احتمالات شب قدر است اما بیشترین احتمال شب بیست و سوم است. البته شب نیمه شعبان نیز بنا به روایاتی ممکن است شب قدر باشد ولی اهمیت این شب به اندازه ای است که بعضی علما برای درک شب قدر حتی یک سال تمام را احیا می گرفتندتا شب قدر را به معنای واقعی درک کنند.
نظر شما