«بیژن زنگنه» امروز (پنجشنبه) در مراسم آغاز نصب پایه نخستین سکوی فاز ۱۱ پارس جنوبی که با حضور رییس جمهوری و به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، ادامه داد: میدان عظیم پارس جنوبی موهبت الهی برای ملت و کشور ما است.
وی با بیان اینکه عملیات توسعه تمامی فازهای پارس جنوبی از سال ۱۳۷۶ به بعد آغاز شد، افزود: در سال ۹۲ حداکثر برداشت از این میدان ۲۸۰ میلیون متر مکعب در روز بود که در در دو دولت اصلاحات و احمدی نژاد انجام شده بود.
زنگنه تولید فعلی ایران از میدان مشترک پارس جنوبی را ۷۰۰ میلیون متر مکعب عنوان کرد و گفت: امسال هم ۵۰ میلیون متر مکعب دیگر معادل ۲ فاز استاندارد به تولید گاز از پارس جنوبی افزوده میشود.
وی تاکید کرد: در این دولت به برداشت متناسب از سهم واقعی خود در این میدان مشترک رسیدیم و تولید به اندازهای شد که استحقاق طبیعی ایران از این میدان بود.
وزیر نفت با اشاره به اینکه بیشترین زمان این دولت در شرایط تحریمی سپری شد، افزود: سالهای ابتدایی این دولت با تحریم روبهرو بودیم و بعد از آن فرصت برجام پیش آمد که توانستیم بخش زیادی از تجهیزات مورد نیاز خود را وارد کشور کنیم اما دوباره به تحریم خوردیم.
وی با تاکید بر اینکه ۱۰ فاز این میدان تا سال ۹۲ تمام شده بود و ۱۷ فاز نیمه تمام داشتیم، ادامه داد: به جز یک پالایشگاه فاز ۱۴ همگی را به بهرهبرداری رساندیم و امسال تمام فعالیتهای دریایی به اتمام میرسد و این در شرایطی است که با گرفتاری مالی روبهرو بودیم.
به گفته زنگنه در این دولت نه نفت ۱۰۰ دلار داشتیم و حتی قیمتهای پایین نفت را تحمل کردیم.
وی ادامه داد: قرارداد فاز ۱۱ در خرداد سال ۹۶ با یک کنسرسیم بینالمللی متشکل از یک شرکت فرانسوی (توتال)، یک شرکت چینی (سی ان پی سی آی) و شرکت پتروپارس ایران بسته شد.
وزیر نفت افزود: بعد از امضای قرارداد ۱۰۰ میلیون دلار نیز در این میدان هزینه کردند اما با شروع دوباره تحریمها از سوی آمریکا، ابتدا شرکت فرانسوی از قرارداد خارج شد و شرکت چینی نیز بعد از آنکه حاضر به شروع کار نشد، ابتدای سال ۹۸ قرارداد را ترک کرد و در نهایت کار به شرکت ایرانی سپرده شد.
زنگنه هدف از این قراداد ۴ میلیارد دلاری را فشارافزایی برای برداشت بیشتر و همچنین برداشت متعارف روزانه ۵۶ میلیون متر مکعب گاز از فاز ۱۱ عنوان کرد که توسط دو سکو انجام خواهد شد و بعد از برداشت به پالایشگاههای موجود ارسال، فرآورش و به خطوط لوله تزریق میشود.
وی با تاکید بر اینکه در پارس جنوبی در آینده با توجه به برداشت فعلی، با افت فشار چاهها روبهرو خواهیم بود، گفت: از همین رو ۲.۴ میلیارد دلار از مبلغ قرارداد برای فشارافزایی در نظر گرفته شده است.
وزیر نفت ادامه داد: اکنون اولویت را به تولید از این میدان دادیم زیرا فاز ۱۱ B که امروز پایه سکو در این موقعیت نصب میشود، کاملا مرزی است.
وی افزود: امروز در آستانه عید فطر، چهارپایه اصلی که حفاری را انجام خواهد داد، نصب و در این موقعیت ۱۲ حلقه چاه حفر میشود.
زنگنه با اشاره به اینکه مرحله اول ۵ حلقه چاه حفر خواهد شد، گفت: برای این فاز، سکوی بهرهبرداری نمیسازیم بلکه از طریق دیگری تامین میکنیم.
به گزارش ایرنا، پیش از این صحبتهایی مبنی بر پایان برداشت گاز از یکی از سکوهای فاز ۱۲ به گوش رسیده بود و به نظر میرسد سکوی فاز ۱۲ ابتدای سال آینده موقعیت فعلی خود را ترک میکند و به سمت موقعیت فاز ۱۱ Bمیرود تا بر روی این پایه نصب شود.
زنگنه ادامه داد: در سال آینده تولید از این فاز به ۵۰۰ میلیون فوت مکعب در روز میرسد و در سال بعد از آن یک ملیارد فوت مکعب تولید خواهد داشت.
وزیر نفت سرمایهگذاری برای توسعه این فاز را در فاز اول ۵۰۰ میلیون دلار و فاز بعدی یک میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: در بحث فشارافزایی در ۲ سناریو وجود دارد. در سناریوی اول مسیر دریایی مطالعات انجام شده اما این کار در اجرا سخت است.
وی افزود: یک مسیر دیگر این است که فشارافزایی به جای دریا در خشکی انجام شود. نتیجه نهایی این مطالعات در پاییز امسال مشخص خواهد شد.
زنگنه با تاکید بر اینکه اگرچه این پروژه به نسبت پروژههای نفتی بزرگ نیست، گفت: پیام ما این است که در شرایط تحریم متوقف نمیشویم.
وی ادامه داد: کار در میادین مشترک در جریان است و در غرب کارون توسعه ادامه دارد. همچین طرح گوره- جاسک نیز در حال اجرا است.
وی به جهش دوم پتروشیمی و رسیدن به ظرفیت تولید سالانه ۱۰۰ میلیون تن محصول پتروشیمی اشاره کرد و افزود: پتروشیمیها فعال هستند و طرحهای جدیدی نیز در دستور کار قرار دارد.
نظر شما