"کان هالینن" روز دوشنبه در گفتوگوی اختصاصی با ایرنا درباره عقبنشینی کاخ سفید از توقیف نفتکشهای ایرانی حامل سوخت برای ونزوئلا افزود: مقامهای آمریکایی میدانند که سخنان آنها مبنای قانونی ندارد.
وی ادامه داد: همین موضوع باعث تردید آنها برای عملی کردن تهدیدهایشان علیه عزم ایران در فرستادن سوخت به ونزوئلا و تجارت میان دو کشور شد.
این تحلیلگر مسایل بینالملل درباره اهمیت سیاسی ارسال نفتکشهای سوخت توسط ایران به ونزوئلا هم اظهار کرد: این کار گامی برای کاهش فشار محاصره ونزوئلا است و فضای تنفس را به دولت مادورو میدهد. بنزین به شدت مورد نیاز مردم آن کشور است.
هالینن اضافه کرد: از سوی دیگر، این اقدام درآمدی برای ایران بود و از این منظر شکافی در دیوار تحریمهای غیرقانونی اعمال شده آمریکا علیه تهران است.
این تحلیلگر مسایل سیاسی درباره چرایی بیاقدامی آمریکا علیه این نفتکشها هم گفت: این کارعملا دزدی دریایی خواهد بود. به طور قانونی نمیتوانند کشتی را در آبهای آزاد توقیف کنند. حق ندارند کشتی کشوری را که با آن درگیر جنگ نیستند، متوقف کنند.
هالینن تصریح کرد: در حقیقت تلاش برای متوقفکردن یک نفتکش ایرانی میتواند کاری باشد که دزدان دریایی انجام میدهند. فرستادن نفتکشهای ایران حلقه محاصره کاملا غیرقانونی علیه هر دو کشور را تضعیف کرد.
وی البته یادآور شد: برای نومحافظهکارها، غیرقانونی بودن موضوع خیلی اهمیت ندارد. آنها این روال غیرقانونی را در گذشته از جمله در خصوص تهاجم به عراق در پیش گرفته بودند.
این روزنامه نگار در پاسخ به اینکه آیا مقامات آمریکایی توجیه قانونی برای تهدید نفتکشهای ایرانی و روابط تجاری تهران-کاراکاس ارائه داده اند، گفت: به هیچ وجه، زیرا هیچ توجیه قانونی برای آن وجود ندارد.
هالینن اظهار کرد: متوقف کردن حمل و نقل دریایی ایران نیازمند صدور قطعنامه از سوی شورای امنیت سازمان ملل است، شبیه آن چیزی که درباره کره شمالی صورت گرفته است اما آمریکا هیچ شانسی برای به دست آوردن این نوع قطعنامه در شورای امنیت را ندارد.
وی خاطرنشان کرد: چین و روسیه، آن را در شورای امنیت وتو خواهند کرد و مجمع عمومی سازمان ملل با آن مخالفت خواهد کرد. بنابراین تنها حقی که آمریکا برای خود در این خصوص قائل است بر مبنای زور خواهد بود.
پنج کشتی نفتکش «فورچون»، «فارست»، «فاکسون»، «پتونیا» و «کلاول» حامل سوخت ایران، راهی ونزوئلا شدهاند. چهار کشتی اول به مقصد رسیدهاند و کلاول آخرین نفتکشی است که قرار است به ونزوئلا برسد.
دولت ونزوئلا از اقدام ایران قدردانی کرده است. به دنبال پهلو گرفتن نخستین نفتکش ایران در پالایشگاه ال پالیتو، نیکولاس مادورو رییس جمهوری ونزوئلا ضمن تشکر از حمایتهای ایران، تأکید کرد: کاراکاس و تهران هر دو خواهان صلح هستند. ما حق داریم آزادانه تجارت کنیم.
وی ایران و ونزوئلا را دارای «مردمانی انقلابی» نامید که هرگز در برابر آمریکا به زانو در نخواهند آمد.
نظر شما