علی رمضانی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: دولت اگر بخواهد صادراتش محدود نشود بویژه در بخش محصولات کشاورزی باید اعتمادسازی کند اگر برای کشورهایی که کالای کشاورزی ما را وارد میکنند اعتمادسازی نشود در صادرات آن تاثیر مستقیم میگذارد و در نتیجه این مساله بر درآمد دولت هم اثرگذار است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا کرونا یک پدیده بحرانزا محسوب میشود گفت: بعد از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ میلادی، کرونا بزرگترین ضربه اقتصادی خواهد بود در این راستا بحران پیشبینی میشود ولی در آن حد نخواهد بود چون خود کشورها در بحث اقتصادی، امنیت بالایی دارند ولی درگیرشان صدردصد هست، اقتصاد جهانی در واقع دچار کاهش رشد اقتصادی شده و رشد اقتصادی کشورها محدود خواهد شد، پس در کوتاه مدت پدیده بحرانزا محسوب میشود اما در بلندمدت این طور نیست.
وی ادامه داد: در شرایط کرونا در واقع پیکی که با آن درگیر هستیم تا زمانی که واکسن یا داروی موثری بر آن ویروس شناخته نشود وجود خواهد داشت مهمترین پیشنهاد، استفاده از خدمات مجازی و کسب و کارهای اینترنتی است که افراد در واقع مراجعه حضوری کمتری داشته باشند که در پیشگیری از این بیماری موثر است.
حمایت دولت از افراد و مشاغل درگیر با کرونا ضروری است
فوق لیسانس علوم اقتصاد و مدرس دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند گفت: در بلند مدت دولت باید از مشاغلی و افرادی که مستقیم درگیر کرونا هستند حمایت کند که در این راستا دولت بحثهای حمایتی پیشبینی کرده است به طوری که ۷۵۰ میلیارد تومان در نظر گرفته که براساس تولید ناخالص ملی رقم ناچیزی است.
وی افزود: این درحالی است که بر اساس تحقیقاتی که موسسه فیک انجام داده است مبالغی که کشورها برای جبران خسارات مشاغل بر اثر این بیماری در نظر گرفتهاند به طور مثال در ژاپن ۳۰ درصد و کمترین آن در کشورهای حوزه خلیج فارس، عربستان با چهار درصد است اما در کشور ایران این رقم ۲ دهم تولید ناخالص ملی بوده که رقم ناچیزی است که بتواند در کوتاه مدت حتی آسیبهای را کاهش بدهد و فقط مرهمی در شرایط فعلی است.
رمضانی یادآور شد: در کوتاه مدت ایران پس از کرونا از نظر اقتصادی متفاوت از ایران پیش از کرونا است اما در بلند مدت تاثیری ندارد، در کوتاه مدت هر کشوری متاثر از آن میشود اما اقتصاد ایران در دوران قبل از کرونا در شرایط تحریم قرار داشته و به این دلیل ممکن است تاثیر آن نسبت به کشورهای دیگر که یک دفعه درگیر شدند اثرات آن کمتر باشد اما در بلند مدت اقتصاد کشورها خودشان را با شرایط روز وفق خواهند داد.
کاهش رشد اقتصادی و بیکاری از تغییرات پایدار پساکرونا است
مدرس دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند گفت: کاهش رشد اقتصادی و بیکاری از تغییرات اقتصادی پایدار در دوران پسا کرونا است که تبعات آن در کوتاه مدت و بلندمدت نشان داده خواهد شد.
وی ادامه داد: در بحث بیکاری خیلی از مشاغل ممکن است بر اثر شیوع ویروس کرونا حذف شود یا درصد آن خیلی محدود شود و با ذهنیتی که برای مردم بوجود آمده مردم از خدمات این مشاغل کمتر استفاده خواهند کرد و در کوتاه مدت و بلند مدت اثر خود را با مقدار کمتری خواهد گذاشت و به تبع آن بیکاری کاهش مییابد.
رمضانی افزود: همچنین در بحث تورم در کوتاه مدت دچار رکود تورمی خواهیم شد یعنی حجم معاملات کاهش یافته اما تورم ۳۰ تا ۴۰ درصدی هم برای امسال پیشبینی شده است.
این مدرس دانشگاه در پاسخ به این پرسش که چه تمهیداتی برای زیست بهتر در ایران پس از کرونا پیشنهاد میشود تصریح کرد: در این ارتباط بحث مسائل بهداشتی مطرح است که هر چه بتوانیم زودتر بیماری کرونا را پشت سر بگذاریم و کمتر درگیر آن شویم آثار اقتصادی کمتری به دولت تحمیل میشود.
وی یادآور شد: فرهنگسازی مسائل بهداشتی اثرش در اقتصاد هم دیده میشود، دولت باید معافیتها مالیاتی برای مشاغل درگیر کرونا در نظر بگیرد، کمکهای حمایتی برای افراد و مشاغل درگیر، اعطای تسهیلات، پرداخت نقدی، خود دولت هم در بحثهای استفاده از خدمات مجازی، بانکداری مجازی، خرید مجازی، باید زیر ساختهای اینترنتی را فراهم کند زیرا اکثر خدماتی که مردم دریافت میکنند دولتی است که اگر مردم کمتر مراجعه داشته باشند در پیشگیری از بیماری کرونا موثر است.
ویروس کرونا موسوم به «کووید ۱۹» ماه دسامبر (آذر ۹۸) در شهر ووهان واقع در مرکز چین گزارش شد و بتدریج به سایر کشورهای دنیا سرایت کرد.
بروز بیماری کرونا در ایران اوایل اسفند پارسال اعلام شد و تاکنون ۱۵۷ هزار و ۵۶۲ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شدهاند و جان باختگان کرونا در کشور به ۷ هزار و ۹۴۲ نفر رسید.