به گزارش روز یکشنبه روابط عمومی دامپزشکی مازندران ، دکتر سید حسین رضوانی افزود: این بیماری در دام زنده هیچگونه علائمی ندارد اما با توجه به وظیفه ذاتی دامپزشکی در بحث مراقبت و پیشگیری از بیماریهای دامی و انجام اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از بروز و انتشار بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان ، کلیه اقدامات لازم توسط این اداره کل در دستور کار قرار دارد.
وی ادامه داد: با پیگیریهای بعمل آمده و تهیه سم و مواد ضدعفونی کننده بمنظور سمپاشی اماکن دامی و مبارزه با انگلهای خارجی بدن دام به صورت رایگان برای دامداران مازنی از بروز و انتشار بیماری تب هموراژیک کریمه کنگو و یا همان CCHF که یک بیماری مشترک بین انسان و حیوان است جلوگیری بعمل خواهد آمد.
وی در خصوص این بیماری اظهار داشت، عامل بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو با گزش کنه ای به نام هیالوما بعنوان میزبان واسط از دامی به دام دیگر انتقال می یابد و یا انسان بطور مستقیم توسط گزش کنه ی آلوده به ویروس، به بیماری مبتلا می شود که سمپاشی اماکن دامی و بدن دام زنده موجب از بین رفتن انگل های خارجی بدن دام از جمله کنه ها می گردد که با قطع زنجیره این بیماری کنترل می شود.
وی از جمله اقدامات پیشگیرانه دامپزشکی مازندران را، تهیه و توزیع سم و مواد ضد عفونی کننده به مقدار مورد نیاز برای سمپاشی اماکن دامی و مبارزه با انگل های خارجی بدن دام، تشدید اقدامات نظارتی بهداشتی دامپزشکی در کشتارگاه های دام، مراکز نگهداری و عرضه گوشت، نظارت و کنترل بر تردد خودروی های حمل دام زنده، برگزاری دوره های اموزشی و ترویجی برای بهره برداران و توزیع پمفلت های آموزشی و نصب بنر در اماکن مرتبط برشمرد .
رضوانی تاکید کرد : در راستای جلوگیری از انتشار این ویروس در استان و جلوگیری از ضرر و زیان های اقتصادی به صنعت دامپروری ،دیگر دستگاه های اجرایی همچون سازمان برنامه و بودجه ، فرمانداریها، نیروی انتظامی، دانشگاه علوم پزشکی و دیگر نهادهای دولتی برای جلوگیری از بروز و انتشار بیماری ، دامپزشکی را در این امر مهم یاری کنند.
وی تصریح کرد، یکی از مهم ترین راه های انتقال این ویروس از دام به انسان، از طریق مصرف لاشه دام مبتلا است پس در صورت ماندگاری لاشه دام بعد از ذبح به مدت ۲۴ ساعت در سردخانه صفر تا ۴ درجه سانتیگراد عامل بیماری از بین می رود .
مدیر کل دامپزشکی مازندران توصیه کرد تا شهروندان گوشت مصرفی خود را از مراکز مجاز تحت نظارت دامپزشکی که ممهور به مهر بهداشتی دامپزشکی و برچسب تگ می باشد تهیه کنند ،چرا که این لاشه ها در مدت زمان معین پس از نگهداری در پیش سردکن کشتارگاه های تحت نظارت به مراکز عرضه منتقل می شوند .
رضوانی گفت :با توجه به فصل گرما و فعالیت کنه ها، سمپاشی اماکن دامی و استفاده از حمام ضد کنه برای از بین بردن انگلهای خارجی ( کنه ها ) بدن دام می تواند برای جلوگیری از بروز این بیماری ویروسی موثر باشد اما نباید فراموش کرد نگهداری گوشت در سردخانه به مدت ۲۴ساعت و استفاده از دستکش در زمان خرد کردن گوشت نیز می تواند از عوامل موثر برای جلوگیری از ابتلای انسانها به این بیماری خطرناک باشد.
وی دامپزشکان، قصابان، چوبداران ، سلاخان، خانمهای خانه دار و پرسنل بیمارستانها را از جمله افرادی نام برد که بیشتر از سایرین در معرض خطر این بیماری قرار دارند و تاکید کرد که در صورت رعایت بهداشت فردی حین کشتار دام، توسط افراد مرتبط و جدی گرفتن هشدارهای دامپزشکی توسط آحاد مردم از بروز این بیماری جلوگیری بعمل خواهد آمد.
رضوانی از دامداران خواست ضمن همکاری با ماموران دامپزشکی از برداشتن و له کردن کنه های چسبیده به بدن دام با دست جداً خودداری کنند و در زمان عبور از مراتع و جنگلها قسمت انتهایی پاهای خود را کاملاً بپوشانند تا مورد گزش کنه قرار نگیرد.
استان مازندران با داشتن ۷۵۰ هزار راس دام سنگین رتبه اول و با ۲ میلیون و ۱۶۰ هزار راس دام سبک جایگاه نهم کشور را دارد .
بر اساس آمارهای رسمی تنها ۸۰ دامداری صنعتی در مازندران وجود دارد و بقیه دامداری های استان کوچک و سنتی است و به خاطر جا به جایی فصلی در ییلاق و قشلاق ضریب شیوع انواع بیماری ها را افزایش می دهند .
عامل تب کریمه کنگو نوعی کنه است که از بدن دام ها به عنوان میزبان استفاده می کند . این بیماری چون اولین بار در سال ۱۹۴۴ در منطقه کریمه در شبهجزیره اوکراین مشاهده شد ، این نام را به خود گرفت .
سردرد، تب بالا، درد کمر، درد مفاصل، درد شکم و استفراغ ،چشمان قرمز، سرخ شدن صورت، سرخ شدن حلق و نقاط قرمز روی سقف دهان از علایم اولیه بیماری تب کریمه کنگو در انسان است.
نظر شما