به گزارش خبرنگار ایرنا، محور اصلی دومین جلسه شورای اراضی ملی و منابع طبیعی استان کرمانشاه در روز یکشنبه ۱۸ خرداد، یافتن راهکارهای عملیاتی برای جلوگیری از تغییر کاربری و تفکیک زمین هایی بود که جهاد کشاورزی برای آنها مجوز احداث گلخانه صادر کرده است.
فرصت طلبان اما به جای ساختن گلخانه و تولید محصولات کشاورزی، زمین ها را به قطعات کوچک تقسیم کرده و پس از تبدیل به خانهباغ و ویلا می فروشند.
جلسه امروز به میزبانی رییس کل دادگستری استان و دادستان عمومی و انقلاب کرمانشاه در دادسرای کرمانشاه برگزار شد و مدیران یا نمایندگان بیش از ۱۰ دستگاه و نهاد استانی در آن حاضر بودند.
برای کشاورزی، مجوز آب شرب ندهید
صدور مجوز استفاده از آب شرب برای کشاورزی نخستین انتقادی بود که در این جلسه و از سوی معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای استان کرمانشاه مطرح شد.
علی مرادی گفت: موردی را سراغ دارم که از یک خانواده، هشت نفر برای زمین های کشاورزی ۵۰۰ و هزار متری مجوز استفاده از آب شرب گرفته اند اما این زمین ها به گلخانه تبدیل نمی شوند و به صورت خانه باغ در می آیند.
به اعتقاد مرادی اگر مجوز استفاده از آب شرب داده نشود، بسیاری از این قطعات کوچک جمع آوری می شود.
فضل الله رنجبر، فرماندار شهرستان کرمانشاه هم یک پیشنهاد کاربردی در این زمینه داد: جهاد کشاورزی مجوز احداث گلخانه را زماندار کند و اگر در آن زمان مشخص، گلخانه ساخته نشد، مجوز آن باطل شود.
فرماندار شهرستان کرمانشاه
رییس کل دادگستری کرمانشاه هم مصوب کرد که کمیته ای متشکل از نمایندگان فرمانداری، آب منطقه ای و نظام مهندسی کشاورزی تشکیل و موضوع صدور مجوز گلخانه را بررسی و راهکارهای خود را در جلسه بعدی ارایه کنند به طوری که هم از احداث گلخانه و اشتغالزایی حمایت شود و هم جلوی تغییر کاربری آنها و جولان فرصت طلبان گرفته شود.
کشت برنج در استان تهدید یا فرصت؟
کشت برنج و پیامدهای آن دیگر موضوعی بود که در ادامه جلسه از سوی معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای استان مطرح شد و مرادی درباره آن گفت: اگر کشت برنج به صورت گسترده در استان ادامه یابد، تبدیل به یک معضل بزرگ می شود زیرا کشاورزان بالادست حق آبه زمین های پایین دست را رعایت نمی کنند و این موضوع کشاورزان پایین دست را به حفر چاه های غیرمجاز ترغیب می کند.
مدیرکل امنیتی و انتظامی استانداری کرمانشاه اما معتقد بود که کشت برنج برای استان یک فرصت است و نباید به یک تهدید تبدیل شود.
نصرت الله مرادی افزود: استانداری اعتقاد دارد دست کم در حوزه رودخانه گاماسیاب مجوز کشت برنج داده شود.
مدیرکل امنیتی و انتظامی استانداری کرمانشاه
مسدودسازی ۴۰۰ حلقه چاه در سال ۹۹
رییس کل دادگستری کرمانشاه در بخش دیگری از جلسه از نماینده شرکت آب منطقه ای کرمانشاه خواست که گزارشی از وضعیت اجرای مصوبات جلسه گذشته در مدیریت برداشت منابع آبی ارائه کند. مرادی هم گفت: امسال بنا داریم ۴۰۰ حلقه چاه غیرمجاز را مسدود کنیم و تاکنون ۶۵ حلقه آن مسدود شده است.
او همچنین درباره آخرین وضعیت نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاه های مجاز هم گفت: نصب ۴۰۰ دستگاه کنتور در برنامه امسال ماست اما مشکل اصلی کمبود اعتبار برای انجام این کار است.
به گفته او سه ماه پیش مصوب شده که در ازای برداشت هر مترمکعب آب از چاه های مجاز ۲۰ تومان و چاه های غیرمجاز ۱۰۰ تومان به دولت پرداخت شود تا صرف نصب کنتور هوشمند شود اما این مصوبه هنوز اجرایی نشده است.
نظارت مستمر بر پنج بهشت زمین خواران
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کرمانشاه هم در این جلسه آمار داد که در بهار امسال ۴۴۵ مورد تخریب ساخت و سازهای غیرمجاز و جلوگیری از تغییر کاربری زمین های کشاورزی داشته ایم که حدود ۸۶ هکتار مساحت داشته است.
ابراهیم دارایی افزود: سه تیم گشت برای سه منطقه حساس شهرستان گذاشته ایم که به صورت مستمر آنجا را بررسی و مانع ساخت و سازهای غیرمجاز شوند.
رئیس کل دادگستری استان کرمانشاه هم بر ضرورت تداوم گشت های روزانه تاکید و مصوب کرد که مناطق مستعد برای احداث خانه باغ مانند "دهستان الهیارخانی، میان دربند، ماهیدشت، کوزران و سراب نیلوفر" باید به صورت مستمر نظارت و پایش شوند.
پرویز توسلی زاده از مدیران همه دستگاه های مربوطه بویژه منابع طبیعی، جهاد کشاورزی، آب منطقه ای، شهرداری و راه و شهرسازی خواست که از اطلاع رسانی و آموزش مردم هم غافل نشوند زیرا کوتاه ترین، سودمندترین و کم هزینه ترین راه مقابله با زمین خواری ها فرهنگ سازی است.
گزارش تامل برانگیز نماینده دادستان
یکی از نکات قابل تامل جلسه امروز گزارش یوسفوند، نماینده دادستان کرمانشاه در امور حفاظت از اراضی کشاورزی و منابع طبیعی بود.
یوسفوند، اهتمام و پیگیری مسئولان مقابله با زمین خواری و بررسی موارد تخلف و اجرای قانونی عملیات تخریب را از نقاط قوت طرح مقابله با تغییر کاربری و زمین خواری در شهرستان کرمانشاه عنوان کرد و افزود: در ۴۵۰ رفع تخلف اخیر و با وجود مقاومت متخلفان، کوچکترین خسارت جسمانی به کسی وارد نشده است.
او درباره نقاط ضعف ها نیز گفت: حدود ۲۵ سال از اولین مصوبه حفظ اراضی کشاورزی و باغات و ۱۴ سال از آخرین مصوبه آن می گذرد اما هنوز این کار در اداره های مربوطه نمایندگان و تیم مشخصی ندارد به همین دلیل شاهد تکرار تخلفات در یک مکان مشخص هستیم به طوری که ما در فاصله یک ماه مجبور شدیم ۲ بار یک ساخت و ساز غیرمجاز در منطقه کهریز الهیه را تخریب کنیم.
نماینده دادستان با بیان اینکه تخلفات باقی مانده چندین برابر موارد رفع تخلف شده است، گفت: باید با همه تغییر کاربری ها بویژه از سوی افراد متمول که در غفلت و سهل انگاری دستگاه های اجرایی ساخت و ساز غیرمجاز کرده اند، برخورد شود تا این تصور که دادگستری فقط قانون را برای افراد فرودست اجرا می کند، اصلاح شود.
رتبه آخر در اجرای طرح کاداستر
اجرای طرح کاداستر(محدودهبندی یا حدنگاری) یک راهکار مناسب برای مقابله با تعرض به اراضی ملی و کشاورزی است اما آنچنان که مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان کرمانشاه بیان کرد؛ این استان "از نظر جانمایی، تثبیت و صدور سند اراضی ملی و املاک دولتی در رتبه آخر کشور است."
به گفته امیر بشیری " ادارات استان اراده ای برای اجرای طرح کاداستر ندارند و با وجود اینکه از سه سال پیش از آنها خواسته شده که اطلاعات و نقشه های خود را برای جانمایی ارائه کنند، هنوز این کار را نکرده اند."
او افزود: نقشه های ارسالی برخی از دستگاه ها هم قابلیت جانمایی در سامانه شمیم سازمان ثبت اسناد را ندارد و باید اصلاح شوند.
بشیری تاکید کرد که اگر یک متولی برای تهیه نقشه، جانمایی، تثبیت و صدور سند اراضی ملی و املاک دولتی داشته باشیم، بیشتر مشکلات فعلی حل می شوند.
در این جلسه مقرر شد که دستگاه هایی که بیشترین ارتباط را با طرح کاداستر دارند، با اداره کل ثبت اسناد تشکیل جلسه دهند و مشکلات موجود از جمله علت بارگذاری نشدن نقشه ها بررسی و رفع شود.
چرا این همه مجوز داده شده؟
"مگر استان کرمانشاه چند گلخانه نیاز دارد که این همه مجوز صادر شده است؟ چرا ابتدا و پیش از صدور مجوز نیازسنجی نمی شود؟ چرا اینقدر مجوز داده شده که مفسدان راهکار احداث خانه باغ را در گرفتن مجوز گلخانه می دانند؟" این سوالات را بازرس کل استان کرمانشاه از سازمان جهاد کشاورزی پرسید.
محمد جهانیان با طرح این سوال که چند نفر از نیروهای جهاد صف و چند نفر ستادی هستند، افزود: ما برای مقابله با تخلفات و زمین خواری ها نیروی عملیاتی می خواهیم نه پشت میزنشین.
او گفت: دستگاه های نظارتی از نیروهای عملیاتی و پای کار حمایت می کنند.
به گفته جهانیان در کنار نیازسنجی برای اعطای مجوز گلخانه، تعیین مهلت زمانی برای احداث آن هم می توانند مانع جولان افراد فرصت طلب شود.
بازرس کل استان کرمانشاه
کنترل منابع طبیعی استان با پهباد
رئیس کل دادگستری استان در بخش دیگری از جلسه مصوب کرد که اداره کل منابع طبیعی استان کرمانشاه با نظارت و مدیریت مستمر مانع هرگونه زمین خواری و تجاوز به منابع طبیعی استان شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه هم قول داد که تمام تلاش خود را در این باره بکار بگیرد.
انشاالله کولانی با بیان اینکه ۷۴ درصد مساحت استان کرمانشاه را منابع طبیعی تشکیل داده است گفت: ما به تازگی مجوز بکارگیری ۲۵۰ نفر برای استقرار در نقاط حساس و بحرانی استان را گرفته ایم تا بحران را در همان مراحل نخست مهار کنیم اما حدود چهار میلیارد تومان نیز ابزار و تجهیزات اطفای حریق نیاز داریم.
کولانی همچنین از خرید یک دستگاه پهباد برای اداره کل منابع طبیعی خبر داد و گفت: ما با کمک این پهباد می توانیم روزانه ۲۰ نقطه در سطح استان را رصد و کنترل کنیم.
او همچنین از دادستانی و دادگستری خواست با افرادی که در حین حریق در منابع طبیعی دستگیری می شود، با قاطعیت برخورد شود تا برای سایر متخلفان دست عبرت شود.
مدیرکل منابع طبیعی استان کرمانشاه
هشدار دادستان به مدیران
در پایان جلسه نوبت به جمع بندی مسوولان قضایی استان کرمانشاه رسید.
دادستان عمومی و انقلاب کرمانشاه تاکید کرد که "بسیاری از متولیان مقابله با زمین خواری به اشتباه تصور می کنند که حتما باید پیشران آنها دادستانی باشد در صورتی که این طور نیست و آنها، هم مکلف به انجام وظیفه هستند و هم اختیار کافی برای این کار دارند."
شهرام کرمی افزود: اگر برای هرکاری نیاز به مجوز قضایی باشد، پس باید برای آسفالت و بودجه هم از دادستانی دستور بگیرند در حالی همه وظایف آنها در کنار یکدیگر آورده شده و اختیار قانونی هم برای آنها تعریف شده است.
او در عین حال گفت: البته اگر به حمایت قضایی نیاز باشد ما حتما این کار خواهیم کرد.
دادستان عمومی و انقلاب کرمانشاه
جهاد از وضعیت گلخانهها گزارش دهد
دادستان کرمانشاه از همه مسئولان خواست که اگر در جایی به زمین خواران خدمات برق، گاز، آب یا تلفن ارائه شده باشد، گزارش کنند تا دادستانی با دستگاه خدمت رسان متخلف برخورد کند.
کرمی همچنین درباره گلخانه های استان هم گفت: مسئولان جهاد کشاورزی گزارشی از وضعیت مجوزهای صادر شده برای احداث گلخانه در پنج سال اخیر ارائه کنند تا مشخص شود چه تعداد از این مجوزها به گلخانه تبدیل شده و فعال هستند.
این چهار دستگاه از وظایف خود سرباز نزنند
رئیس کل دادگستری استان کرمانشاه هم با تاکید بر اهمیت وجود نیروهای پای کار در دستگاه های اجرایی استان گفت: ما از این نیروها بشدت حمایت می کنیم و حتی اگر لازم باشد خودم در گفت وگو با وزیر مربوطه از آنها تقدیر می کنم.
پرویز توسلی زاده اظهار کرد: شهرداری، آب منطقه ای، جهاد و راه و شهرسازی باید قانون را اجرا کنند و به هیچ عنوان نباید شرایطی فراهم شود که از وظایف خود سرباز بزنند.
او همچنین گفت: دادستان های شهرستان موظف به حمایت از منابع طبیعی برای پیشگیری از آتش سوزی جنگلها، بازرسی و نظارت آنها برای رفع تغییر کاربری ها و جلوگیری از تکرار تخلف هستند.
ضرورت ایجاد شهرک های گلخانه ای و ممنوعیت نقل و انتقال زمین های کشاورزی کمتر از نیم هکتار در مناطق مستعد ایجاد خانه باغ نیز از دیگر مصوبات دومین جلسه شورای اراضی ملی و منابع طبیعی استان کرمانشاه بود.
رئیس کل دادگستری استان کرمانشاه
نتایج مثبت جلسه اول
دستور کار جلسه نخست شورای اراضی ملی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، پیگیری موضوع «حفظ حریم رودخانه ها، مقابله با حفر چاه های غیرمجاز و تغییر کاربری اراضی ملی و کشاورزی استان» بود؛ موضوعی که به گفته رییس کل دادگستری استان کرمانشاه وضعیت فعلی آن "قابل تحمل نیست".
پیرو این جلسه بود که تخریب ساخت و سازهای غیرمجاز در زمین های کشاورزی و اراضی ملی سرعت گرفت و در ۲ ماه اخیر به ۴۵۰ مورد فقط در شهرستان کرمانشاه رسید.
یک میلیون و ۷۱۷ هزار هکتار از مساحت استان ۲ میلیون نفری کرمانشاه، منابع طبیعی است که ۵۲۷ هزار هکتار آن را جنگل و یک میلیون و ۱۹۰ هزار هکتار دیگر را یعنی حدود ۱.۵ درصد از وسعت منابع طبیعی کشور مراتع تشکیل می دهند.
استان کرمانشاه با ۲ میلیون نفر جمعیت دارای بیش از ۹۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی و باغ است.