در گزارش «جاش راگین» ستوننویس واشنگتن پست آمده است: شکاف میان کاخ سفید و پنتاگون این روزها عمیقتر شده و آنها بر سر طیف گستردهای از موضوعها اختلاف دارند؛ از استفاده از نیروهای مسلح برای مقابله با تظاهرات جاری در واشنگتن گرفته تا نامگذاری دوباره پایگاههای نظامی.
اما مهمترین اختلافنظر که از قضا کمترین توجه رسانهای را به خود جلب کرده، موضوع دستور ترامپ برای خروج یک سوم از سربازان آمریکایی از آلمان است.
هفته گذشته روزنامه وال استریت ژورنال گزارش داد، ترامپ به پنتاگون دستور داده ترتیبی بدهد تا ماه سپتامبر(شهریور) هزاران سرباز آمریکایی خاک کشور آلمان را ترک کنند اما صحت و سقم این خبر تائید نشده است.
شورای امنیت ملی آمریکا یک یادداشت تفاهمی را تهیه کرده و در آن تغییراتی در تعداد سربازان آمریکایی حاضر در خارج از کشور وارد کرده است. از طرفی ترامپ نیز هنوز این تفاهمنامه را امضا نکرده و پنتاگون هیچ امریهای از جانب رئیسجمهور برای خارج کردن سربازان از آلمان دریافت نکرده است.
جان اولیوت سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در این باره توضیح داده است: ما تا به این لحظه هیچ اعلانی دریافت نکردهایم و رئیس جمهوری نیز به عنوان فرمانده کل قوا همواره تمام تلاشش بر این بوده که آمریکا در بهترین و پسندیدهترین حالت ممکن، حضور نظامی در بیرون از مرزهای کشور داشته باشد.
اکنون ۳۵ هزار سرباز آمریکایی در آلمان حضور دارند و وال استریت ژورنال نوشته که ترامپ دستور داده است ۹۵۰۰ نفر از این تعداد خاک آلمان را ترک کنند.
گزارش وال استریت ژورنال، موجی از واکنشها را درون وادی سیاست آمریکا به این موضوع برانگیخت.
۲۲ تن از اعضای جمهوریخواه کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان سهشنبه گذشته نامهای به ترامپ نوشتند و از او خواستند چنین تصمیمی را اتخاذ نکند.
این نمایندگان در نامهشان به ترامپ یادآور شدهاند، این تصمیم بهطور مشخص امنیت ملی آمریکا را به خطر میاندازد زیرا با خروج نظامیان آمریکایی از آلمان، موقعیت روسیه در غرب اروپا محکم میشود و این به زیان منافع و امنیت ایالات متحده است.
پنتاگون از ماهها پیش صفآرایی سربازان آمریکایی در بیرون از مرزها را مورد بررسی و بازنگری قرار میدهد از جمله نیروهای آمریکایی حاضر در قاره اروپا. اما این ارزیابیها مستقل از اقدامات کاخ سفید است.
بعضی از مقامها میگویند «ریچارد گرنل» سفیر پیشین آمریکا در برلین(که بهتازگی از این مسئولیت استعفا داد) پشت پرده این تصمیمگیری ترامپ قرار داشته است. از نظر این مقامها، گرنل یک دلخوری کهنه از کشور میزبان خود به دل داشته است و با این شیوه خواسته است از او انتقام بگیرد.
بعضی از مقامها نیز میگویند، وال استریت ژورنال از روی عمد این گزارش را داده است تا با جلب توجه ترامپ به خود، او را به صرفنظر از این طرح تشویق کند. از سوی دیگر، برخی نیز میگویند که روزنامه میخواسته است با این گزارش، مزّه دهان محافظهکاران را در مورد چنین اندیشهای که قابل پیش بینی نیز هست، بفهمد.
در ادامه این تحلیل آمده است، اگر فرض را بر صحت خبر وال استریت ژورنال بگذاریم؛ به هر حال اگر بنا باشد سربازان آمریکایی خاک آلمان را ترک کنند امکان ندارد یک چنین طرحی تا ماه سپتامبر(شهریور) اجرا شود. جابجا کردن هزاران سرباز همراه با خانوادههایشان و همراه با همه تجهیزات، امکانات و خدمات پشتیبانی که این سربازان به آنها متکی هستند؛ ماهها و بلکه سالها طول میکشد. از آن گذشته، هنوز هیچ اتفاق نظری بدست نیامده است که این سربازان کجا بروند.
اگر هزاران سرباز همراه با خانواده و همراه با اسباب و ملزومات وابسته به میهن بازگردند، آن موقع هر قانونگذاری که در حوزه انتخابیهاش یک پایگاه نظامی دارد سرو کلهاش پیدا می شود و درباره اینکه این دارایی نظامی کجا پیاده شود نظر میدهد. نکته مهم دیگر اینکه ماموریت این سربازان در آلمان، از بین نرفته و باقیست. جابجا کردن عملیاتها نیازمند زمان و هزینه کافی است.
برخی از مقامها بدشان نمی آید سربازان آمریکایی خاک آلمان را ترک کنند اما معتقدند حتما لازم نیست آنها به آمریکا برگردند. اما در این میان، مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا معتقد به آرایش نظامی پویاست.
اسپر موافق بازگشت سربازان به خانه است اما میگوید که این سربازان بطور چرخشی به پایگاههای متعدد آمریکا در خارج از کشور اعزام شوند. او معتقد است سربازان آمریکایی به جای غرب اروپا بهتر است به شرق اروپا اعزام شوند یعنی به کشورهایی همچون استونی و لهستان که به روسیه نزدیکاند و خود آن کشورها نیز تمایل دارند نیروهای آمریکایی در کشورشان باشند تا کمکی باشد برای محکم شدن مناسبات واشنگتن با آنها.
برخی مقامها نیز میگویند که این نیروها به آسیا بروند. این خواسته بسیاری از دولتهای واشنگتن بوده اما هیچگاه عملی نشده است.
ترامپ می گوید چین تهدید درجه اول است؛ بنابراین تقویت توان نظامی آمریکا و تحکیم روابط با کشورهایی همچون استرالیا و تایلند ضروری است. رئیس جمهوری آمریکا همیشه افکارش شفاف بوده؛ او می گوید آمریکا دارد هزینههای زیادی میکند و برای محافظت از متحدانی ناسپاس، نیرو به کشورها میفرستد. او در تبلیغات انتخاباتیاش نیز وعده داده بود که سربازان آمریکایی را تا حد ممکن به خانه باز میگرداند و اکنون در حال عمل به وعدهاش است.
در ادامه این تحلیل آمده است: تصمیم ترامپ به عقبنشینی نیروهای آمریکایی، در واقع یک پیام به ناتو، کرهجنوبی و ژاپن است تا این متحدان را وادار کند سهم بیشتری از هزینه میزبانی از نیروهای آمریکایی را بپذیرند.
ترامپ در این تلاش تا حدودی موفق بوده و سبب صرفهجویی دلار برای واشنگتن شده اما از طرفی به روابط و ائتلافهای آمریکا صدمه زده است.
در مورد افغانستان، آمریکا تهدید کرده همه سربازان را از این کشور خارج خواهد کرد. اما هنوز هیچ پیشرفتی در شرایط امنیتی افغانستان به دست نیامده است.
در مورد سوریه، ترامپ دو بار قول داد نیروهایش را از این کشور خارج کند اما هر بار از تصمیمش صرفنظر کرد.
ترامپ همواره گفته است که پای آمریکا را از «جنگهای بیانتها» بیرون میکشد، اما اروپا و آسیا مقولههای متفاوتی هستند. آمریکا باید در مورد وضع و حالت حضور نظامیاش در بیرون از مرزها یک بازنگری انجام دهد و این بحث را به گفتوگوی ملی بگذارد.
مشکل اصلی پول نیست، بلکه باید منابع نظامی منطبق با تهدیدها، توانمندیها، و دوره زمانی لازم، تامین اعتبار شود. هدف اصلی، فقط باید حفظ امنیت آمریکا باشد، نه کمتر و نه بیشتر؛ اما دولت کنونی واشنگتن، آنقدر سرش شلوغ است و درگیر جدالهای داخلی و خارجی که در حال حاضر موضوع گفتوگوی ملی منتفی است.
ناکارآمدی، سمّ امنیت ملی، سمّ حفظ متحدان و لیز خوردن در دستان دشمن است.
2023
نظر شما