ژیمناستیک در بینرشتههای مختلف ورزشی رشتهای خاص به شمار میرود و چارچوب آن از حرکات هنری و آمادگی بدنی تشکیلشده است. این رشته در ایران تا چند سال گذشته آنگونه که در سطح جهان شناختهشده بود، مورد توجه قرار نمیگرفت؛ بهگونهای که اگر بخواهیم یک محاسبه کلی از میزان افتخارات این رشته در سطح قاره کهن و جهان داشته باشیم. باید گفت که نصف بیشتر این افتخارات مربوط به چند سال گذشته است، افتخاراتی که میتواند ایران را در این رشته در سطح جهان به یک مدعی تبدیل کند.
سوای تمام افتخاراتی که تاکنون در این رشته کسب شده، باید گفت که زنان ایران از اقشاری بودند که به خاطر ناهمخوان بودن پوشش این رشته با شئونات اسلامی از حضور در ژیمناستیک محروم یا فعالیت آنان در حاشیه قرار داشت. اگر نیم سده زمان را به عقب ببریم حضور «جمیله سروری» نخستین زن ژیمناست ایران در المپیک، پایانی بر هنرنمایی زنان ایران در این رشته بود و مشکلات پوششی این رشته موجب شد تا این قشر از جامعه از هیجانات این رشته محروم باشند.
اما از سال ۱۳۹۶ یک تحول بزرگ در رشته ژیمناستیک ایران رخ داد. مجمع انتخاباتی فدراسیون این رشته در این سال به ریاست «زهرا اینچه درگاهی» برای ریاست فدراسیون رای داد و او به نخستین زنی تبدیل شد که سکان فدراسیون را در دست گرفت. این انتخاب با واکنشهای مثبتی در بین رسانههای ورزشی ایران مواجه شد.
یکی از مهمترین کارهایی که اینچهدرگاهی با حمایت وزارت ورزش و جوانان در دستور کار قرار داد، حمایت از ژیمناستکاران زن و طراحی لباس برای حضور آنان در مسابقات جهانی بود؛ طراحی که در نهایت به تایید وزارت ورزش رسید. این کار موجب شد تا کارشناسان این رشته امیدوار باشند که پس از نیم سده ایران بتواند در ژیمناستیک به مسابقات جهانی و آسیایی راه پیدا میکند. طراحی لباس برای زنان ورزشکار متناسب با ارزشهای اسلامی یکی از برنامههایی است که از دولتهای گذشته در دستور کار قرار گرفت و با تدبیر این دولت موجب پایان حسرت حضور ورزشکارانی مانند وزنهبرداران و ژیمناستکاران در سطح جهان شد.
اهمیت حضور زنان ورزشکار در برنامههای دولت تدبیر و امید موجب شد تا توجه به این قشر به یکروند مثبت در ورزش ایران تبدیل شود؛ روندی که از سال ۲۰۱۶ با نخستین مدال زنان ایران در المپیک ۲۰۱۶ ریو شروع و با ۲ مدال طلای «ساره جوانمردی» در پارالمپیک ریو ادامه پیدا کرد. افتخار آفرینی که موجب شد تا «حسن روحانی» رییس جمهوری ایران از مدالآوران زن ایرانی در مسابقات المپیک بهعنوان الگوی زن موفق ایرانی یاد کند.
هر چند که فعالیت برخی از رشتهها مانند وزنهبرداری و ژیمناستیک زنان هنوز در ابتدای راه است و برای رسیدن به بلوغ ورزشی و کسب افتخار راه زیادی را در پیش دارند، اما تایید لباس زنان ورزشکار توسط وزارت ورزش و فدراسیونهای جهانی نشان از آن دارد که این رشتهها دیگر بازگشت به گذشته ندارند، بلکه تلاش وزارتخانه بر آن است که با سرمایهگذاری در این بخش به دنبال تقویت و توسعه این رشته در ایران و سطح جهان باشد. اگر چنین برنامهای در دستور کار قرار گیرد، بدون شک میزان افتخارآفرینی زنان ایران در سطح جهان بیش از پیش خواهد شد.
تدابیر امیدبخش در فدراسیون ژیمناستیک به حوزه زنان منتهی نشد بلکه ثبت ۶ حرکت در جهان به نام «سعیدرضا کیخا» و کسب چندین عنوان آسیایی و بینالمللی موجب شد تا ژیمناستیک ایران امیدوار باشد که پس از نیم سده با کسب سهمیه مستقیم جواز حضور در المپیک را کسب کند. کسب ۲ مدال نقره از مسابقات بینالمللی ژیمناستیک استرالیا توسط «سعیدرضا کیخا» و «مهدی احمدکهنی» روز تاریخی را برای این ورزش ایران رقم زد. همچنین در مسابقات جهانی باکو که در کشور جمهوری آذربایجان برگزار شد و یکی از مهمترین گزینشیهای المپیک به شمار میرفت، کیخا به فینال رقابتها صعود کند.
فینال این رقابتها به خاطر فراگیر و شیوع ویروس کرونا در سطح جهان لغو شد. کیخا اگر بتواند در مسابقات قطر کاپ نتیجه لازم را کسب کند بدون شک مسافر المپیک توکیو خواهد بود.
نظر شما