در این روزها که کرونا در بسیاری از استانهای کشور سرعت خود را کاهش داده هرمزگان اما به مرز قرمز رسیده و تمام ظرفیتهای بهداشتی بکار گرفته جوابگوی مردم نیست این درحالی است که پنهانکاری برخی از مبتلایان از آشکار شدن بیماریشان، روند درمان را به سختی پیش میبرد.
هرمزگان که در روزهای اوج کرونا در کشور، وضعیت به مراتب بهتر از سایر استانها داشت، طبق اعلام مسوولان بهداشت و درمان این استان،درحال حاضر شرایط نگران کنندهای را طی میکند و شمار مبتلایان نیز رو به افزایش است.
آمارهای روزانه وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی این استان نیز نشان میدهد تعداد مبتلایان همچنان در حال افزایش است آنچنان که آمارهای روزانه حتی از موج نخست هم پیشی گرفته تا جایی که در این روزها شاهد اعلام تعطیلی یک بخش از بیمارستانهای مرجع و اختصاص آن به کووید ۱۹ هستیم.
تکمیل ظرفیت تختهای بیمارستانی در کنار افزایش بیماران
در همین راستا دکتر محمد تمدن دار، رییس مجتمع آموزشی، پژوهشی و درمانی پیامبر اعظم (ص) بندرعباس ۲۳ خرداد اعلام کرد که؛ بخش آی سی یو جنرال بیمارستان شهید محمدی نیز با ۱۳ تخت فعال به بخش آی سی یو کووید ۱۹ تغییر کاربری داده اما متاسفانه روند افزایشی بیماران مبتلا به کرونا، سیستم درمان را دچار بحران شدیدی کرده و نیاز به افزایش تختهای ویژه همچنان وجود دارد.
امروز وضعیت کرونا در این استان همچنان قرمز است و تا روز دوشنبه ۲۶ خرداد ۱۹۳ بیمار کرونایی در هرمزگان بستری هستند؛ آمار مبتلایان بستری در بخش آیسییو به ۳۰ نفر رسیده و حال ۱۴ نفر آنها وخیم است، در این مدت نیز ۱۲۲ نفر جان خود را از دست دادهاند.
این آمارها درحالی رو به افزایش است که؛ با حذف محدودیتها و باز شدن اماکن عمومی مانند مراکز تجاری و بازارها و عادی شدن شرایط زندگی و رفتوآمد عادی به محل کار برشدت این بیماری افزود تا جایی که براساس اخبار غیررسمی آمار کارگران و کارمندان شاغل در ادارات و ارگانهای دولتی رو به افزایش میباشد.
از سویی برگزاری جشنهای عقد و عروسی و مراسمهای عزاداری و رعایت نکردن به نکات بهداشتی همگی دست به دست هم داد تا سرعت انتشار ویروس کرونا در شهرها و روستاهای هرمزگان افزایش یابد و افراد بیشتری را مبتلا کند.
اگرچه در این مکانها برخی از افراد ماسک بر صورت دارند اما بیشتر مردم بدون استفاده از ماسک و دستکش، حتی فاصلههای استاندارد را نیز رعایت نمیکنند و در صفوف نوبتگیری برای انجام تست که؛ این روزها یکی از دغدغههای جدی مردم است- و از برخی بینوبتیها و فامیلبازیها در درمانگاهها و مراکز تستگیری گلایه دارند- به صورت فشرده در کنار هم برای زمان طولانی می نشینند.
در یکماهه اخیر همه این موارد دست به دست هم داد تا آمار مبتلایان به کرونا افزایش پیدا کرده و این موضوع باعث شد تا بسیاری از مردم این استان به دلیل ترس از ابتلا روز و شب به مراکز تست کرونا هجوم ببرند که بعضا بسیاری از این تجمعها و از سویی نظارت نکردن دقیق بر صفها و نوبتهای طولانی برای تست دادن مزید برعلت شود.
با افزایش تعداد مبتلایان و مرگ و میر بر اثر کرونا در شهرها از جمله در خود مرکز استان، مراجعات مردمی به پایگاههای تست کرونا بیش از پیش افزایش یافته این در حالی است که کمبود فضا و تراکم جمعیت زن و مرد برای نامنویسی و انجام تست، کارکنان بهداشت و درمان و برخی از مردم که ساعتها در صف هستند را نیز با مشکل جدی مواجه کرده است.
هرچند برخی از این افراد علایم خفیفی دارند و ممکن است خود را بیمار ندانند، لذا علاوه بر میهمانیها، مغازهها درهمین تجمعات و صفهای تست نیز حاضرشده و ناخواسته باعث آلوده کردن دیگران میشوند.
در کنار ازدحام جمعیت که در سطح جامعه دیده میشود و یکی از دلایل اصلی افزایش سرعت انتشار ویروس کرونا محسوب میشود، یکسری پنهانکاریها از سوی افرادی که تست آنها مثبت اعلام میشود نیز وجود دارد که این موضوع را نیز می توان یکی از دلایل مهم افزایش این ویروس دانست.
این موضوع تنها در میان مردم عادی صدق نمیکند بلکه حساسیتها نسبت به برخی افراد و شخصیتهای اداری و دانشگاهی نیز بیشتر شده؛ چراکه براساس گزارشهای منتشر دانشگاه علوم پزشکی و گفتههای اخیر استاندار هرمزگان؛ تعدادی از مدیران، کارکنان، اعضای هیات علمی دانشگاهها و افرادی چهره و تاثیرگذار از اقشار مختلف با تست کرونای مثبت با پنهانکاری و بدون اطلاع به اطرافیان خود، به مراودات و کارهای خود پرداختهاند که از نظر اخلاقی و قانونی هرگز قابل توجیه نیست.
فرد مبتلا فکر می کند تنها خودش به این بیماری مبتلا شده، لذا به دلیل ترس از انگ و توهین دیگران حاضر به اعلام و یا مراجعه برای تکمیل دوران درمان خود نمی شود در نتیجه فرد بدون اطلاع دادن و گرفتن تست اقدام به خود درمانی و استراحت در خانه می کند تا دور کرونا کم شود درحالی که بیماری براین افراد غالب شده و چاره ای جز درمان ندارند.
ابتلا به کرونا عیب نیست
استاندار هرمزگان در یکی از نشستهای اخیر خود با مسوولان از این موضوع گلایه کرد و اظهار داشت: متاسفانه یکی از مشکلاتی که در استان هرمزگان با آن مواجه هستیم، عیب دانستن اعلام ابتلا به کرونا و رعایت نکردن قرنطینه و همچنین پنهانکاری از سوی افرادی است که آزمایش تست کرونای آنها مثبت اعلام میشود.
فریدون همتی افزود: ابتلا به کرونا عیب نیست، اما کتمان و پنهان کاری آن توسط افرادی که آزمایش تست کرونای آنها مثبت اعلام میشود، میتواند حجم زیادی از خوشه مبتلایان را تشکیل دهد و جامع را با خطر جدی مواجه کند.
به گفته وی، در میان گروههای مختلف حتی افراد خاص استان، این امر دیده شده که حاضر نشدهاند با وجود مثبت شدن تست کرونا، قرنطینه را رعایت کرده و حتی به دیگران و اطرافیان خود بگویند که دارای بیماری کرونا هستند و با وجود مثبت بودن تست کرونا به مراودات و کارهای خود میپردازند و در نشستها شرکت کرده یا در بین جامعه و در ادارات رفتوآمد می کنند.
استاندار هرمزگان عنوان کرد: متاسفانه برخی از افراد هم از ارایه اطلاعات صحیح خود از جمله ثبت شغل واقعی خود در فرم ثبت نام مراکز نمونهگیری خودداری میکنند که این اقدام در ابتدا برای اطرافیان و عزیزان خود آن فرد خطرآفرین خواهد بود.
همتی با اشاره به اینکه ارایه اطلاعات ناقص در پرسشنامه ضربه جبرانناپذیری به سلامت جامعه وارد میکند، توصیه کرد: افرادی که آزمایش تست کرونای آنها مثبت اعلام میشود، باید قرنطینه و ارتباط نگرفتن با دیگران را رعایت کنند تا موجب ابتلای دیگران به این بیماری نشوند.
بانی تجمعها به فرمانداریها گزارش شود
استاندار هرمزگان روز شنبه نیز در نشستی خطاب به فرمانداران گفت: برگزاری هرگونه مراسم تجمعی همچون عروسی، ختم، دورهمی ها و مهمانیها در استان ممنوع بوده و از مردم خواستاریم بانی تجمعها را به فرمانداریها گزارش دهند.
وی بیان داشت: در مثال میتوان اشاره کرد که یک نفر مبتلا با حضور در یک مجلس ختم خانگی در هرمزگان، موجب ابتلای ۷۰ نفر دیگر به ویروس کرونا شد و از میان این افراد نیز چندین نفر بر اثر بیماری کرونا جان خود را از دست دادند.
"مردم، مدیران و توسعه امکانات" سه ضلع اصلی و مهم در کاهش آمار مبتلایان به کرونا تا رفع کامل این ویروس پیش بینیناپذیر است درحالی که؛ بارها مدیران تقصیرات را بر گردن مردم انداخته و از نحوه فاصلهگذاریهای اجتماعی، حضور غیرضرروی آنها در بازارها و سواحل دریا انتقاد کرده اند در مقابل مردم نیز بارها از سهلانگاریها و کوتاهیها گلایه مند دارند.
یک نمونه آن میتوان به کتمان برخی مدیران و افراد تاثیرگذار از مثبت بودن بیماری آنها و جدی نگرفتن برخی از دغدغههای مردم نسبت به افزایش خدمات، امکانات و نظارت بر مکانهای تستگیری اشاره کرد و نمیتوان از هیچکدام از این انتقادها و گلایهها به راحتی عبور کرد چرا که برای درست شدن مشکلات باید همه (مردم و مدیران) دلسوزانه، مسوولانه و صادقانه در کنار هم باشند تا رسانههای فارسیزبان بیگانه نتوانند از این فضای به وجود آمده به نفع خود سوءاستفاده کنند.
از سویی در این برهه حساس در هرمزگان و سرعت افزایشی آمار مبتلایان، برای کاهش آمارها تا نابودی کامل این ویروس چموش تنها توصیه کردن به رعایت پروتکلهای بهداشتی به مردم و ممنوع کردن تجمعات، کافی نیست بلکه برخورد جدی و قضائی با متخلفان در هر سطوحی اعم از مردم و مسوولان کم کار نیازمند حرکت جدی است.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز دوشنبه درباره آخرین آمار مبتلایان قطعی به ویروس کرونا و موارد فوت ناشی از آن بیان کرد: تست کرونای ۲۴۴۹ نفر دیگر مثبت شد.
دکترسیما سادات لاری افزود: از دیروز تا امروز ۲۶ خرداد ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و ۴۴۹ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۸۴۲ مورد بستری شدند.
وی با اشاره به این که مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۱۸۹ هزار و ۸۷۶ نفر رسید، گفت: متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۱۳ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۸ هزار و ۹۵۰ نفر رسید.
سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه افزود: خوشبختانه تا کنون ۱۵۰ هزار و ۵۹۰ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند.
دکتر لاری با بیان این که ۲۷۶۵ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند، گفت: تا کنون یک میلیون و ۲۶۹ هزار و ۱۹۴ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
وی با اشاره به این که استانهای خوزستان، آذربایجان غربی، هرمزگان، کردستان و سیستان و بلوچستان در وضعیت قرمز قرار دارند، اظهار کرد: موارد بستری در استانهای تهران، خراسان رضوی و بوشهر درحال افزایش است.
نظر شما