به گزارش روز دوشنبه ایرنا؛ همه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس از جمله بحرین، عمان، قطر، امارات، عربستان سعودی و کویت برای کاهش هزینههای خود اقدام کردهاند. این اقدام با توجه به شوک اقتصادی ناشی از بحران ویروس کرونا و آغاز جنگ قیمت نفت از سوی عربستان سعودی انجام شده است.
سقوط بیسابقه قیمت نفت یک شکاف بزرگ در بودجه کشورهای عربی ایجاد کرده و در کنار آن بحران کرونا، به بخش جهانگردی آنها نیز صدمه بزرگی وارده کرده است.
نتیجه این تحولات، اخراج میلیونها کارگر مهاجر در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس است که پیش از این در بخشهای مختلف خدمات اجتماعی آنها مشغول به کار بودند.
کارگران آسیایی که شغل خود را از دست ندادهاند مجبور به پذیرفتن کاهش شدید حقوق خود شدهاند. یک سرآشپز هندی که در عربستان سعودی کار میکند به رسانه ها گفت که پس از آغاز بیماری کرونا، حقوق او نصف شده است.
۲۳ میلیون کارگر مهاجر آسیایی در کشورهای عربی
پیش از آغاز بحران کرونا، بیش از ۲۳ میلیون کارگر مهاجر متعلق به کشورهای جنوب آسیا، شرق آفریقا، فلسطین، مصر، فیلیپین و سایر مناطق در کشورهای حوزه خلیج فارس مشغول به کار بودند. این کارگران که بیش از نیمی از نیروی کار کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را تشکیل میدادند، با درآمد ناچیز در بخشهایی چون ساخت و ساز مشغول به کار بودند. میلیونها کارگر مهاجر زن نیز به عنوان خدمتکار یا در بخش درمان در این کشورهای خاورمیانه مشغول به کار بودهاند.
این کارگران بر اساس سیستم کفاله در کشورهای عربی استخدام میشوند.طبق این سیستم، قرارداد استخدام نیروی کار خارجی به آنها حق حضور در کشور را میدهد. اما این وضعیت همچنین یک دلیل برای سو استفاده از نیروی کار شده و به آنها هیچگونه حق شهروندی نمیدهد. در این سیستم کارگران دائم از سوی صاحب کاران تهدید به اخراج از کار و همچنین بازگشت به کشورهای خود میشوند.
با این وجود، وقوع بحران کرونا و توقف ناگهانی پروازهای بین المللی باعث تعطیلی بسیاری از مشاغل در این کشورها شده و این امر کارگران خارجی را بیش از پیش آسیب پذیر ساخته است.
سیستم های پادشاهی کشورهای عربی حاضر به تامین مخارج کارگران خارجی نشدهاند و به صورت روز افزون از کشورهای خاستگاه این کارگران درخواست کردهاند تا شهروندان خود را به کشورشان باز گردانند. اخراج کارگران خارجی همچنین یک بهانه برای حاکمان این کشورها است تا از نارضایتیهای جمعیت بومی کشورهای خود نیز بکاهند.
بیکاری در کشورهای عربی، باعث رواج بیخانمانی در این کشورها نیز شده است زیرا هزاران کارگر خارجی که نمیتوانند اجاره خانههای خود را پرداخت کنند، مجبور شدند خانههای خود را ترک کرده و در خیابانها سرگردان شوند. حاکمان این دسته از کشورهای عربی برای جلوگیری از این معضل، اقدام به بازداشت گسترده کارگران کرده و آنها را در حصر خانگی قرار داده اند.
سازمان عفو بین المللی در تازه ترین گزارش خود اعلام کرد: کویت به بهانه انجام تست کرونا کارگران خارجی را بازداشت کرده و آنها را به اردوگاههای شلوغ منتقل میکند. تا جایی که در یک مورد شورش کارگران در یک اردوگاه در این کشور حتی به خشونت نیز کشیده شد.
حاکمان کشورهای عربی که نگران افزایش نارضایتیها هستند، به کشورهای جنوب آسیا فشار آوردهاند تا هرچه زودتر برای خروج شهروندان خود اقدام کنند.
هند در ابتدا در مقابل این فشارها مقاومت کرد، اما با تهدید آشکار امارات متحده عربی و بدون شک، پیامهای خصوصی سایر کشورهای عربی مبنی بر وارد آمدن صدمه به روابط دو جانبه، با خروج فوری هزاران شهروند خود از این کشورها از طریق پروازهای مخصوص و همچنین به کارگیری کشتیهای نیروی دریایی، موافقت کرد.
هند به شدت به نفت کشورهای خاورمیانه وابسته است و کشورهای عربی را یک منبع خوب برای سرمایه گذاری در صنعت نفت و همچنین صنعت نظامی خود میداند. این کشور ماه گذشته از طرح بزرگ خود برای بازگرداندن شهروندان هندی گرفتار در خارج خبر داد.
بحران بازگشت کارگران مهاجر
دهلی نو اکنون از نیروی دریایی خود برای بازگرداندن بیش از یک میلیون هندی از مناطق مختلف جهان اقدام کرده است و قصد دارد در چند هفته آینده حدود ۲۰۰ هزار نفر شهروند خود را از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس خارج کند. بیش از ۵ میلیون نفر هندی در این منطقه زندگی میکنند.
مقامات نپالی نیز اعلام کردند: قصد دارند با انجام پروازهای مخصوص بیش از ۴۰۰ هزار شهروند خود را به کشورشان بازگردانند.
بر اساس اعلام دولت پاکستان نیز بیش از ۶۰ هزار نفر کارگر پاکستانی خواهان بازگشت به خانه هایشان هستند.
این درحالی است که بازگشت تعداد زیادی از کارگران یک بحران بزرگ برای کشورهای جنوب آسیا محسوب میشود. اکثر موارد ابتلا به کرونا در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در میان کارگران مهاجر گزارش شده است. پیش از آغاز بحران کرونا، تعداد زیادی از کارگران در خانههای کوچک و شلوغ زندگی میکردند. بازگشت گسترده این افراد خطر آغاز موج جدید کرونا در کشورهای جنوب آسیا و فشار بیشتر به سیستم درمانی این کشورها را به دنبال دارد.
پاکستان در ماه جاری در اعتراض به امارات متحده عربی اعلام کرد: نیمی از افراد بازگشته از این کشور، به ویروس کرونا مبتلا هستند.
همچنین بازگشت گسترده کارگران، یک ضربه اقتصادی برای کشورهای جنوب آسیا محسوب میشود، زیرا این کشورها سالانه میلیاردها دلار از این کارگران درآمد کسب میکردند.
برای سالهای طولانی، کارگران مهاجر، ستون اصلی دستیابی حاکمان کشورهای عربی به زندگی اشرافی و تبدیل کشورهای خود به مقصد اقتصادی و جهانگردی بودند.
طبق گزارش روزنامه "گاردین" سالانه صدها کارگر مهاجر در قطر به دلیل گرمای شدید جان خود را از دست میدهند. اکنون کشورهای عربی اقدام به انتشار تبلیغات منفی علیه این کارگران کرده و آنها را به انتشار ویروس کرونا متهم میکنند و حتی تعدادی از این کشورها خروج کارگران مهاجر را "پاکسازی جامعه" توصیف کردهاند.
نظر شما