نانوسیستم هوشمند برای کاهش عوارض داروهای شیمی‌درمانی

تهران- ایرنا- محققان موسسه فناوری‌های پیشرفته شنژن در آکادمی علوم چین موفق به توسعه نانوسیستم هوشمندی شدند که می‌تواند داروهای شیمی درمانی را تقویت کند و اثرات منفی آنها را کاهش دهد.

به گزارش روز دوشنبه ستاد توسعه فناوری نانو، داروهای شیمی‌درمانی هسته اصلی روش‌های درمان سرطان هستند. با این حال به دلیل اثرات جانبی منفی این نوع داروها، استفاده از آنها با مشکلاتی روبرو است و در عین حال استفاده از داروهای شیمی‌درمانی منجر به مقاومت‌هایی در سلول‌های سرطانی می‌شود.

بنابراین، لازم است داروهای شیمی‌درمانی به‌گونه‌ای اصلاح شوند که کمترین اثرات منفی را داشته و همچنین مقاومت دارویی در تومورهای سرطانی ایجاد نکنند. با استفاده از نانوساختار طلا و لیپوزوم، نانوسیستم هوشمندی ساخته شده که می‌تواند اثربخشی داروهای شیمی‌درمانی را بهبود بخشیده و در عین حال عوارض جانبی دارو را کم کند.

این نانوسیستم هوشمند شامل لیپوزوم حساس به دما است که روی سطح نانوقفس‌های طلا را پوشش داده است. درون این نانوقفس‌ها، داروی شیمی‌درمانی دوکسوروبیسین قرار داده شده ‌است. این ساختار به طول موج پرتوهای مادون قرمز نزدیک حساس بوده و درصورت تابش این طول موج، دارو از درون این نانوسیستم رهاسازی می‌شود. در واقع این نانوسیستم با ترکیب شیمی‌درمانی و نوردرمانی ایجاد شده و برای مقابله با سرطان پستان به کار گرفته شده‌ است.

پوشش لیپوزوم‌های زیست‌سازگار موجب بهبود جذب دارو از طریق سلول می‌شود و همچنین میزان نشت دارو در طول چرخه حیات دارو به حداقل می‌رسد.

این نانوسیستم هوشمند دارای قابلیت تبدیل انرژی بوده و تابش نور را به گرما تبدیل می‌کند.در نتیجه، استفاده از حرارت کم که در اثر تابش پرتوهای مادون قرمز نزدیک ایجاد می‌شود نه تنها موجب رهایش داروی شیمی‌درمانی شده و دارو را از لیزوزوم به هسته می‌برد، بلکه همین گرما نیز روی از بین بردن سلول‌های سرطانی اثربخش بوده و می‌تواند فرآیند درمان را تسریع کند.

بررسی‌های محققان نشان داده است گرمای ملایم می‌تواند مقاومت دارویی را معکوس کرده و نشانگرهایی را که موجب مقاومت دارویی می‌شوند، سرکوب ‌کند و با این کار از تخلیه داروی شیمی‌درمانی از درون به بیرون سلول جلوگیری و حساسیت دارویی را افزایش می‌دهد. در نتیجه می‌توان گفت که این نانوسیستم موجب افزایش کارایی داروی شیمی‌درمانی می‌شود.

نتایج این پروژه در نشریه Journal of Controlled Release به چاپ رسیده است.

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha