قزوین کمتر از یک درصد مساحت و جمعیت کشور را به خود اختصاص داده اما در حوزه های اقتصادی چند برابر این رقم به ایفای نقش می پردازد.
این استان با برخورداری از نزدیک به چهار هزار واحد تولیدی و قطب بودن در صنایع مختلف از جمله شوینده، شیشه، کاشی و سرامیک و صنایع لبنی و همچنین تولید سالانه چهار تا پنج درصد محصولات کشاورزی یکی از استان های پرظرفیت کشور در حوزه اقتصاد و تولید به شمار می رود.
این استان همچنین از ظرفیت های گردشگری بالایی نیز برخوردار است که برای کشور کمتر شناخته شده و سرمایه گذاری در آنها برای رونق این حوزه و کمک به توسعه استان در دستور کار جدی قرار دارد.
در همین ارتباط، خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) برای اطلاع از آخرین وضعیت اولویت ها و برنامه های مهم اقتصادی قزوین در سال جهش تولید با "عیسی قبادی معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار قزوین" به گفت و گو پرداخت که ماحصل آن را در زیر می خوانید.
ایرنا: مهم ترین اولویت استان قزوین در حوزه اقتصادی در سال جهش تولید چیست؟
احیای واحدهای راکد و نیمه فعال در کنار جذب سرمایه گذاران در بخش های صنعت، کشاورزی و گردشگری مهم ترین اولویت اقتصادی قزوین در سال جهش تولید
در سالی که از سوی مقام معظم رهبری به نام جهش تولید نام گذاری شده است، مهم ترین رسالت و اولویت دستگاه های اجرایی کمک به تحقق این شعار است و از سویی دیگر باید توجه داشت که دشمن تحریم های ظالمانه و سختی را علیه میهن اسلامی ما به کار گرفته است که مقابله با آن جز با انسجام و همدلی و تلاش ویژه برای تقویت و جهش تولید امکان پذیر نیست.
قزوین یکی از قطب های مهم اقتصادی کشور است و از ظرفیت های بالایی در حوزه تولید و صنعت برخوردار است که باید تلاش کنیم تا از این ظرفیت ها بهره برداری بهتری را داشته باشیم تا به توسعه بیشتر استان و کشور کمک کنیم.
یکی از مهم ترین اولویت های اقتصادی استان در سال جاری کمک به احیای واحدهای تولیدی راکد و تعطیل و نیمه تعطیل است.
بازسازی صنایع با توجه به اینکه برخی کارخانجات قزوینی از قدمت بالایی برخوردار هستند نیز در دستور کار قرار دارد که این مهم می تواند ظرفیت تولید و اشتغال استان را افزایش دهد.
از آنجا که رونق و جهش تولید بدون تقویت سرمایه گذاری امکان پذیر نیست کمک به جذب سرمایه گذار در بخش های مختلف از جمله در شهرک های صنعتی به منظور ایجاد واحدهای تولیدی متناسب با سند آمایش سرزمینی و همچنین بخش های کشاورزی و گردشگری نیز جزو اولویت های اقتصادی استان در سال جاری به شمار می رود.
ایرنا: شیوع کرونا آسیب های زیادی را به واحدهای تولیدی و بسیاری از کسب و کارها وارد ساخته است، آیا آمار خسارات وارد شده به بخش های اقتصادی قزوین مشخص شده و اینکه چه حمایت هایی برای کمک به جبران آسیب های وارد شده در نظر گرفته شده است؟
ابعاد دقیق آسیب کرونا بر اقتصاد جهانی هنوز پیدا و مشخص و قابل پیش بینی نیست با این وجود باید اذعان کرد این ویروس لطمه بسیار فراوانی را به کسب و کارهای مختلف به ویژه در بخش خدمات و بازرگانی و صادرات وارد کرده است.
در استان قزوین نیز مانند دیگر نقاط کشور ستاد همدلی و کمک های مومنانه پس از رهنمودهای مقام معظم رهبری در خصوص کمک به آسیب دیدگان کرونا تشکیل شد و با همکاری سپاه، بسیج، اصناف و بازاریان، اتاق بازرگانی و خیران کمک های خوبی را برای آسیب دیدگان جمع آوری و در اختیار جامعه هدف قرار داده شد که از جمله این موارد باید به کمک ۲۰۰ میلیارد ریالی مردمی و خیران و تهیه و توزیع بیش از ۱۰۰ هزار بسته حمایتی و معیشتی اشاره کرد.
از سویی دیگر برای کمک به جبران خسارات وارد شده به واحدهای تولیدی و کسب و کارها دولت ۴۵۰ هزار میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته است که از این میزان هفت هزار و ۳۱۰ میلیارد ریال سهم استان قزوین است که البته با توجه به نقش پررنگ قزوین در حوزه های اقتصادی کشور و تولید به دنبال افزایش این سهم هستیم.
به جز این مورد، راهکارهایی چون تعویق پرداخت اقساط بانکی و بخشودگی های مالیاتی و بیمه ای نیز به عنوان کمک و حمایت از واحدهای آسیب دیده از سوی دولت اتخاذ و به اجرا گذاشته شد.
ایرنا: به مهم ترین طرح اقتصادی که امسال در استان قزوین دست پیگیری است، اشاره کنید.
مطالعات هاب لجستیک در قزوین امسال انجام می شود، این طرح قزوین را به یکی از قطب های ارایه خدمات توزیعی و حمل و نقل و ترانزیک کالا در منطقه تبدیل می کند
طرح هاب لجستیک را باید یکی از مهم ترین اقتصادی و توسعه ای استان قزوین نام برد که امسال کلید خورده است.
دسترسی به راه آهن سراسری و قرار گیری در مسیر خط آهن غرب به شرق و شمال به جنوب، نزدیکی به ۲ فرودگاه مهم بین المللی ، قرارگیری در شاهراه ارتباطی کشور در مسیر غرب به شرق و مرکز به شمال در کنار نزدیکی به مرزهای شمالی کشور و دریای خزر موقعیت مناسبی را برای ارایه خدمات حمل و نقل و ترانزیتی به بخش های مختلف اقتصادی و تولیدی در استان قزوین در قالب هاب لجستیک ایجاد کرده است.
مطالعات این طرح مهم اقتصادی در سال جاری از سوی یکی از دانشگاه های معتبر کشور انجام خواهد شد.
هاب لجستیک به عنوان پایگاهی برای ارایه خدمات لجستیکی در حوزه توزیع کالا و حمل و نقل چند وجهی در ابعاد ملی و بین المللی یک طرح مهم و استراتژیک اقتصادی به شمار می رود که با توجه به موقعیت ممتاز ارتباطی و جغرافیایی قزوین اجرا می شود.
اجرای این طرح می تواند قزوین را قطب مهم فعالیت های لجستیکی و ارایه خدمات گمرکی و صادراتی و حمل و نقل و توزیع کالا در منطقه تبدیل کند و برای توسعه اقتصادی استان نقش مکمل را ایفا کند.
این طرح با تسهیل در امور صادرات و ترانزیت کالا به توسعه تجارت خارجی قزوین و کشور نیز کمک می کند.قبادی خاطرنشان کرد: با راه اندازی هاب لجستیک بدون شک زیرساخت های حوزه حمل و نقل و همچنین گمرک استان و دیگر ساختارهای اقتصادی تقویت شده و شاهد رشد سرمایه گذاری در قزوین خواهیم بود.
ایرنا: دولت تدبیر و امید توجه ویژه ای به توسعه روستاها داشته است، برنامه استان برای توسعه و عمران و آبادانی در این نقاط چیست؟
توسعه نقاط روستایی از مهم ترین شعارها و برنامه ها و اولویت های دولت تدبیر و امید به شمار می رود و در هفت سال گذشته طرح های مهم عمرانی در این مناطق اجرا شده که منجر به رشد و توسعه این نقاط شده است.
علاوه بر طرح هایی چون ارایه تسهیلات اشتغالزایی روستایی که با هدف توسعه روستاها از سوی دولت پیگیری و دنبال می شود در استان قزوین نیز مبتکر طرحی به نام پردیس های روستایی شده ایم که مورد استقبال قرار گرفته و در سطح کشور نیز اجرایی خواهد شد.
طرح ایجاد پردیس های تولیدی از طرح های مهم اقتصادی قزوین به شمار می رود و در همین خصوص ۲۰ پردیس تولیدی سال جاری در روستاهای استان ایجاد و راه اندازی خواهد شد.
ایجاد پردیس های تولیدی در روستاها به اشتغالزایی پایدار در این مکان ها کمک فراوانی خواهد کرد و از مهاجرت روستاییان به شهرها جلوگیری می کند و ظرفیت های اقتصادی این مناطق را فعال خواهد کرد.
پردیس های تولیدی واحدهای کوچک تولیدی متناسب با ظرفیت هر روستا به شمار می رود که به رونق تولید و اشتغال و همچنین سرمایه گذاری در این مناطق کمک قابل توجهی می کنند.
ایرنا: قزوین با وجود دشتی حاصلخیز از ظرفیت های بالایی در کشاورزی برخوردار است، با این وجود بی توجهی به بهره وری و مصرف بیش از حد آب حیات کشاورزی این دشت را در خطر قرار داده است، برای رفع این تهدید و توسعه بخش کشاورزی چه برنامه هایی در استان تدوین شده است؟
طرح تاک با هدف نجات دشت قزوین و مدرن سازی کشاورزی این استان طی یک بازه زمانی ۱۰ ساله اجرا می شود
بهره برداری نامناسب از منابع آب و خاک حیات کشاورزی در دشت قزوین را مورد تهدید قرار داده است بنابراین یکی از اقدامات فوری، اساسی و مهم و اولویت دار در استان برنامه ریزی برای رفع این تهدید است.
برنامه نجات دشت قزوین در قالب طرح "تاک" را باید از مهم ترین برنامه های استان در حوزه کشاورزی و بهره وری در منابع آب و خاک دانست که در یک بازه زمانی ۱۰ ساله به اجرا گذاشته می شود که امسال نخستین سال آنرا پشت سر می گذاریم.
در این طرح که تجمیع اراضی کشاورزی و تعیین الگوی کشور محور قرار گرفته است، بهره وری در دشت قزوین را به وضعیت مناسبی می رسد و به دنبال آن هستیم تا ضمن کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی، شاهد رشد تولید محصولات نیز باشیم و این دشت حاصلخیز که توجه به آن مورد تاکید مقام معظم رهبری نیز هست را به یک الگوی کشاورزی مدرن به کشور معرفی کنیم.
اجرای این طرح مهم با محوریت سازمان جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقه ای و سازمان مدیریت و برنامه ریزی و همچنین کمک سایر دستگاه های ذیربط دنبال و پیگیری خواهد شد.
در کنار اجرای طرح تاک طرح های مهم دیگری نیز در بخش کشاورزی قزوین در دستور کار و اجرا داریم که از جمله آنها باید به اجرای روش های مدرن آبیاری سالانه به میزان ۵ تا ۶ هزار هکتار و همچنین اجرای فازهای جدید شهرک گلخانه ای نودهک و واگذاری آن به سرمایه گذاران اشاره کرد.
توسعه آبیاری نوین و گسترش گلخانه ها نیز یکی از نیازهای مهم کشاورزی کشور و از الزامات عبور از کشاورزی سنتی به مدرن است که در استان قزوین به طور جدی مورد توجه قرار گرفته است.
در دولت یازدهم و دوازدهم ۲۶ هزار هکتار از اراضی کشاورزی قزوین تحت پوشش سامانه های آبیاری نوین قرار گرفتند که تا پایان دولت به بیش از ۳۰ هزار هکتار افزایش می یابد که بیش از همه طرح های آبیاری نوین اجرا شده در دوره های گذشته است.
همچنین با کمک دولت و از محل مصوبات سفر ریاست جمهوری شهرک گلخانه ای هزار هکتاری استان قزوین در شهرستان تاکستان در حال آماده سازی است که فاز اول آن در ۷۰ هکتار اجرا شده و به سرمایه گذاران واگذار شده است.
ایرنا: قزوین یکی از قطب های کشور در حوزه تولیدات محصولات دامی به شمار می رود، با این وجود در سال های اخیر تولیدکنندگان این حوزه با مشکلات و کمبودهایی در زمینه تامین نهاده ها و خوراک روبرو بودند که پاشنه آشیل این صنعت است، برای کمک به حل این مشکل تدبیری اندیشیده شده است؟
یکی از اقدامات خوب در حال پیگیری در راستای حمایت از دامپروری ها و تولیدکنندگان دام در استان طی سال جاری، افزایش ذخیره سازی نهاده های دامی در قزوین بود.
ظرفیت ذخیره سازی نهاده های دامی در قزوین ۳۰ هزار تن بود که این رقم به ۲ برابر افزایش می یابد و در همین راستا یک زمین ۱۰ هکتاری نیز تحویل اتحادیه دامداران شده و در ماه آتی آئین کلنگ زنی ساخت مرکز ذخیره سازی غلات قزوین برگزار خواهد شد.
ایرنا: قزوین با وجود جاذبه های فراوان تاریخی و طبیعی هنوز به نقطه مطلوب خود در حوزه گردشگری دست نیافته است، برای رونق و تقویت این بخش چه برنامه هایی در دستور کار قرار گرفته است؟
از ظرفیت آزادراه های قزوین که جزو پرترددترین مسیرهای ارتباطی کشور هستند برای رونق گردشگری قزوین و معرفی جاذبه های این استان استفاده خواهد شد
قزوین در حوزه گردشگری اهم از تاریخی و طبیعی ظرفیت های بسیار فراوان و البته ناشناخته و مغفول واقع شده دارد.
تلاش ما این است تا با جذب سرمایه گذاران، زیرساخت های حوزه گردشگری در استان قزوین را ارتقا ببخشیم تا این استان از حالت معبر و گذرگاه برای گردشگران به یک مقصد معتبر و مهم گردشگری در کشور تبدیل شود.
گردشگری تجاری نیز مورد توجه ماست و در همین خصوص تلاش داریم تا برای دعوت گردشگران به دیدن استان از ظرفیت آرادراه های آن که جزو پرترددترین ها در کشور است به خوبی استفاده کنیم.
به دنبال ایجاد بازارهای محلی، سوغات و صنایع دستی در حاشیه آزادراه ها بوده و همچنین در پی ایجاد شهرک شیرینی های سنتی و پوشاک برند ایران هستیم که این موارد نیز تاثیرات خوبی در حوزه رونق گردشگری و ورود گردشگر به قزوین خواهد داشت.
در سال جاری ساماندهی و توسعه زیرساخت ها در منطقه نمونه گردشگری دریاچه اوان از طریق بخش خصوصی آغاز می شود.
البته برای تبدیل قزوین به مقصد گردشگری نیازمند کار فرهنگی نیز هستیم و همه شهروندان استان باید به این موضوع کمک کنند.
نظر شما