توسعه و تمرکز امکانات رشته ورزشی «اسکی» در استانهای تهران و البرز موجب شد تا تصور برخی شهروندان این باشد که رشته اسکی خاص یک یا چند منطقه است؛ این پیشفرض زمانی رنگ واقعیت به خود گرفت که اخبار رشته اسکی با برخی نام های خاص در تیم ملی پیوند خورده بود؛ اما در چند سال گذشته اسکی رویه متفاوتی به خود گرفته است و اکنون یکی از مهمترین برنامههای آن بحث استعدادیابی و توسعه آن در استانهای برفگیر است.
هرچند که نزدیکی به پیستهای اسکی و فعالیت در آنها این رشته را در برخی از مناطق موروثی کرده است اما واقعیتی که در این ورزش نهفته ظرفیتهای بالقوهای است که برخی از جوانان و نوجوانان ایرانزمین از آن برخوردارند؛ ظرفیتهایی که فرقی ندارد در کوهستان باشند یا در کویر. مهم این است که در صورت توجه و بهرهگیری از آن استعدادها میتوانند به قهرمانانی در سطح ملی تبدیل شوند؛ قهرمانانی مانند «فروغ عباسی» که از دل کویر به تیم ملی اسکی رسید.
اما چگونه باید چنین استعدادهایی را کشف و آنان را در مسیر موفقیت قرار داد؟ بدون شک نمیشود یک طرح را بهصورت انحصاری را در دوران یک مدیر خلاصه کرد بلکه هر طرحی ریشه اقدام مدیران پیشینی دارد که سنگ بنای آن را نهاده و مدیران کنونی آن را به سرانجام خواهند رساند. یکی از این طرحها بحث استعدادیابی بود که از گذشتهها در دستور کار فدراسیون اسکی قرار گرفت اما در سه سال گذشته با تشکیل یک کمیته ویژه عملی شد.
کمیته استعدادیابی در فدراسیون اسکی کمیته نوپایی است که سه سال از شکلگیری آن میگذرد. این کمیته قبلا کمیته «جوانان و استعدادیابی» بود، اما از یک سال گذشته بهصورت تخصصی بحث استعدادیابی در سراسر کشور را در دستور کار قرار داده است. هدف اصلی کمیته عبور از شرایط موجود و رسیدن به شرایط مطلوب است. در این طرح استانها بر اساس میزان پیشرفت در این رشته مشخصشدهاند؛ در این طرح برای استعدادیابی اسکی فقط بر چند استان خاص تکیه نشده، بلکه هدف اصلی ما توسعه اسکی در تمام استانهای ایران است.
استفاده از دانش مربیان خارجی و برگزاری جشنوارههای اسکی در مناطق مختلف کشور یکی از مهمترین دستور کارهای این کمیته است. در آغاز به کار کمیته استعدادیابی یک کار آماری روی میزان پیشرفت و توسعه اسکی در استانهای مختلف انجام شد و نتیجه این کار مشخص کرد استانهای البرز و تهران سطح بالایی از پیشرفت دارند و استانهای فارس و اصفهان در جایگاه بعدی قرارگرفته و چند استان نیز در سطح پایینی از توسعه قرار دارند.
چنین پیمایشی موجب شد تا با استفاده از دادههای آماری میزان پیشرفت اسکی و توسعه زیرساخت در استانهای مختلف در دستور کار قرار گیرد. فدراسیون نیز پس از شناخت نیازهای این استانها در راستای اجرایی کردن این طرح، لوازم مورد نیاز استانها را تهیه کرد و در اختیار آنها قرار داد. در بحث توسعه اسکی نگاه فدراسیون اسکی نگاه ویژه به استانها است. این نگاه به معنای کمتوجهی به این دو استان (البرز و تهران) نیست، بلکه این استانها در مسیر توسعه قرار گرفتند و از لحاظ پیست و زیرساختی و سختافزاری در حد مطلوب تعریف میشوند. تمام تلاش کمیته استعدادیابی فدراسیون اسکی بر این است تا سطح توسعه و پیشرفت استانهای دیگر را به این دو استان نزدیک کند.
در سطح توسعه اسکی و تمرکز بر روی استعدادیابی به گواه مسوولان این کمیته زمانی که از کمک سخن به میان میآید، تنها کمک نقدی نیست، بلکه مجوز حضور در کمپهای مجهز در کشورهای صاحب اسکی و ارسال کالای ورزشی برای فدراسیون اسکی از مهمترین برنامههایی است که فدراسیون جهانی آن را اجرا میکند. مجموعه این شرایط موجب میشود ارز از ایران خارج نشود و هزینه کالا و حضور در کمپهای جهانی از حساب ایران در فدراسیون جهانی کم خواهد شد. همچنین فدراسیون برای دسترسی اقشار مختلف و ورزشکاران طبقات مختلف جامعه راهبرد یارانهای را در نظر گرفته است؛ به عبارتی هزینه ورودی پیستها را برای قشرهای پایین جامعه کم کردیم تا همه بتوانند در دوره استعدادیابی شرکت کنند. همچنین فدراسیون با خرید لوازم و توزیع آن در استانها تبعیض ناشی از مشکلات اقتصادی در بین اسکیبازان را از بین برده و با کم کردن هزینه ورود نوجوانان و خانوادهها به پیست اسکی، زمینه برای استعداد پروری در تمام قشرها را فراهم کرده است.
اکنون که سه سال از این طرح میگذرد و زمان شکوفایی آن فرا رسیده به گواه «سیدعبدی افتخاری» رییس فدراسیون اسکی، شیوع ویروس کرونا بیشترین ضربه ممکن را به آن زده است. البته شاید این آسیب یکساله باشد اما تعطیلی پیستهای اسکی و کلاسهای آموزشی آن موجب شد تا واقعیت این طرح با یک سال تاخیر برای دوستداران این رشته برملا شود. واقعیتی که به نظر میرسد این رشته مهیج را در مسیری قرار میدهد که در آینده دیگر شاهد نامهای تکراری نباشیم بلکه اسکی به یک ورزش فراگیر و خاص تمام قشرهای جامعه تبدیل شود.
نظر شما