دستاوردهای سفر وزیر جهاد کشاورزی به کرمان

کرمان - ایرنا - حوزه صنعت، معدن و کشاورزی با نقش مستقیم بر اقتصاد استان کرمان، بیشترین میزان اشتغال و درآمدزایی را به ‌خود اختصاص داده‌ اما بخش کشاورزی در سال‌های گذشته با مشکلاتی روبرو شده که سفر ۲ روزه هفته جاری وزیر جهاد کشاورزی در همین راستا صورت گرفت.

وزیر جهاد کشاورزی به‌منظور سفری ۲ روزه و بازدید و افتتاح چند طرح و رفع مشکلات حوزه کشاورزی استان کرمان عصر چهارشنبه هفته جاری با استقبال استاندار و جمعی از مسئولان از طریق فرودگاه بین المللی آیت الله هاشمی رفسنجانی وارد کرمان شد و  در بدو ورود به کرمان با حضور در گلزار شهدای این شهر به مقام شامخ سپهبد شهید سردار حاج قاسم سلیمانی و شهدای انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مقاومت ادای احترام کرد و سپس  در نشست تشکل‌ها و فعالان بخش کشاورزی اتاق بازرگانی استان کرمان چالش‌ها و مشکلات این حوزه را بررسی  و قول هایی را برای تسهیل امور در این حوزه داد.  

افزایش اختیارات و کمک به صدور محصولات خواسته فعالان کشاورزی کرمان از وزیر 

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان به عنوان نماینده بخش خصوصی در این استان در نشست وزیر با تشکل ها و فعالان بخش کشاورزی گفت: در سالیان گذشته تولید بذر را در این استان شروع کردیم و تحریم و تاخیر ورود و گرانی بذرها موجب شد آسیب جدی به جنوب کرمان وارد شود.

مهدی طبیب زاده  اظهار داشت: همچنین انباشت پسته در انبارهای فعلی و فرارسیدن فصل تولیدات جدید پسته، انباشت این محصول را ایجاد کرده که با توجه به افزایش نرخ دلار، همچنان نرخ پسته ثابت و رو به کاهش است که زیان عظیمی به زحمتکشان این بخش از کشاورزی وارد کرده است.

وی با بیان اینکه بخش مهمی از صادرات کشور در بخش کشاورزی است و اگر همکاری لازم نباشد مشکلات فراوانی به وجود می آید افزود: می خواهیم ۲ صندوق خرما و پسته در استان راه اندازی و محدودیت های قانونی برای راه اندازی این دو صندوق برداشته شود. 

رییس مجمع نمایندگان استان کرمان هم گفت: تفویض اختیارات به استان‌ها امری الزامی در توسعه بخش کشاورزی است و از وزیر جهادکشاورزی می خواهیم در این سفر بخشی از اختیارات وزارتخانه را به استاندار و مدیران جهادکشاورزی این استان واگذار کند.

شهباز حسن پور بیان کرد: حداقل ۴۰ درصد از اشتغال استان کرمان در بحش کشاورزی است و در محصولات پسته و خرما، به ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار با فوریت در استان کرمان نیاز داریم.

وزیر برای راه‌اندازی صندوق پسته و خرما  اعلام آمادگی کرد

وزیر جهادکشاورزی نیز در این نشست در پاسخ به خواسته های این حوزه با اشاره به اینکه برای راه‌اندازی صندوق پسته و خرما آمادگی کامل داریم و یکی از برنامه‌های این وزارتخانه است ، اظهار داشت:  برای اینکه مشکلات بخش صادرات با شدت و سرعت بیشتری پیگیری شود، در این وزارتخانه شورای راهبردی صادرات را راه اندازی کردیم و تا هفته آینده جزییات آن را ابلاغ می کنیم.

کاظم خاوازی ضمن قول مساعد برای راه اندازی ستاد عالی پسته در وزارتخانه ، افزود: در مورد کرونا با اینکه بخش کشاورزی دیده نشده بود اما پنج رسته آسیب دیده در بخش کشاورزی را در نظر گرفتیم تا مانند سایر رسته های دیگر بحث های استمهال وام و بیمه آنها حل شود که به زودی جزییات آن ارائه می شود.

خاوازی همچنین گفت :  یک تا ۲ معاونان وزارت جهاد کشاورزی را معین استان کرمان قرار دهیم تا تکلیف داشته باشند الگوی کشت را برای این استان با توجه به اقلیم ان و نیز مصرف 94درصدی آب دربخش کشاورزی تبیین کنند.

وی با اشاره به اجرای طرح الگوی کشت بیان کرد: به هرحال با توجه به اهمیت ویژه ای که آب در استان کرمان دارد، چاره ای نیست که ما به سمت یک الگوی کشت تثبیت شده برویم؛ الگوی کشت یعنی اینکه گیاه و یا هر محصول کشاورزی در کجا کاشته شود که حداقل ریسک و حداکثر سود را با شرایط موجود داشته باشد.

وزیر افزود: همچنین برنامه الگوی تولید محصولات کشاورزی برای کشت پائیزه در حال تدوین است که بیش از ۹۰ درصد مطالعات این برنامه انجام شده که فقط لایحه سیاسی و سیاست گذاری آن باقی مانده است که الگوی تثبیت کشت در سطح کشور رقم خواهد خورد.

وزیر جهادکشاورزی ادامه داد: آمادگی دیگر وزارتخانه جهاد کشاورزی در بخش زنجیره های کشاورزی است و به نظر من باید کمک کنند تا یک تصمیم بسیار خوبی از زنجیره ها در استان داشته باشیم؛ حالا اگر که به الگوی کشت رسیدیم که خوب است اگر نرسیدیم با وضعیت موجود همه نقاط و بخش ها و حلقه هایی که دچار مشکل هستند شناسایی شود تا با اولویت بتوانیم تسهیلات کم بهره بانک کشاورزی را در این زمینه داشته باشیم.

خاوازی با بیان اینکه در تولید بذر هیبرید در کشور ۲ درصد ضریب خوداکتفایی داریم، گفت: قول دادیم با برنامه ریزی های در نظر گرفته شده، تولید بذر هیبرید را در داخل کشور به ۲۰ درصد برسانیم که مشکل استان کرمان در این بخش هم رفع خواهد شد.

وی با توجه به کشکل کم ابی استان ، ااظهار داشت: برای انتقال آب از خلیج فارس به بخش کشاورزی کرمان آمادگی در دولت کامل وجود دارد که این موضوع مطرح و پیگیری می شود و امیدواریم که در فازهای دوم و سوم این طرح ملی استان کرمان هم بهره مند شود.

خاوازی با اشاره به تفویض اختیارات به استاندار و مدیران استان کرمان بیان کرد: بحث نحوه تفویض اختیار هنوز شفاف نیست لذا استانداران و مدیران استانی باید مشخص کنند در چه مورد تفویض اختیار نیاز دارند تا ما بتوانیم به آنها در این زمینه کمک کنیم.

افتتاح طرح‌های تولیدی کشاورزی در بردسیر کرمان

همچنین روز پنجشنبه در دومین روز از سفر وزیر جهاد کشاورزی به استان کرمان طرح‌های کشاورزی در شهرستان بردسیر از جمله خط سوم گلاب زهرا در روستای جغدری بخش لاله‌زار با ۱۰ دیگ تقطیر یا گلاب‌گیری یک تنی اول، ۲ عدد دستگاه تقطیر دوم و همچنین یک دیگ بخار ۱۰ تنی به بهره برداری رسید.

با توسعه کارخانه گلاب زهرا بردسیر از محل تسهیلات بانکی به مبلغ ۲۰ میلیارد ریال سرمایه ثابت و ۵۰ میلیارد ریال سرمایه در گردش، ظرفیت فرآوری گل محمدی کارخانه مذکور از ۴۰ تن به ۹۰ تن در روز افزایش یافت.

میزان اشتغال این واحد ۳۰ نفر به صورت دائم و ۱۳ هزار و ۳۰۰ نفر روز کارگر بطور غیرمستقیم در یک دوره گل چینی است.

سطح زیر کشت گلستان های گل محمدی در استان کرمان بالغ برچهار هزار و ۳۰۰ هکتار با تولید هشت هزار تن است و شهرستان بردسیر با مساحتی بالغ بر سه هزار و ۲۰۰ هکتار رتبه اول را در بین شهرستان های این استان به خود اختصاص داده است.

اشتغال ایجاد شده در شرایط برداشت محصول گل محمدی بالغ بر ۲۰۰ هزار نفر روز است که از اوسط اردیبهشت ماه تا اواسط تیرماه ادامه دارد.

گل محمدی برداشت شده در هشت واحدهای صنعتی و هفت واحد نیمه صنعتی و حدود ۳۵ واحد سنتی در استان کرمان فرآوری می شود و فرآورده اصلی این محصول گلاب و اسانس است که بخشی از این محصول تولیدی به استان های دیگر عرضه می شود.

همچنین در دومین روز از سفر ۲ روزه کاظم خاوازی و هیات همراه به استان کرمان، خط سوم کارخانه گلابگیری گلاب زهرا و گلستان‌های گل محمدی شهرستان بردسیر مورد بازدید قرار گرفت.

در این بازدید وزیر جهاد کشاورزی در ابتدا از باغ های گلستان گل محمدی بازدید و در جریان برداشت پایانی این محصول قرار گرفت.

دو کشاورز و فرماندار بردسیر در آیین بازدید  خاوازی از گلستان های گل محمدی مسائل و مشکلات باغداران این شهرستان را به اطلاع وی رساندند که از جمله تقاضای مساعدت در تکمیل واحدهای فرآوری گل و سایر صنایع مرتبط بود که وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ اعلام کرد آمادگی کامل برای حمایت از افرادی که بخواهند در بخش صنایع تکمیلی سرمایه گذاری کنند وجود دارد و در صورت نیاز به تسهیلات در اختیار آنها قرار می گیرد و در زمینه آبرسانی و تکمیل عملیات آبرسانی نیز اعلام آمادگی می کنیم. 

کشاورزی قراردادی برای کشاورز و صنایع تبدیلی یک موفقیت است 

وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه یکی از آرزوهای بخش کشاورزی حضور زنجیره تولید در کنار بخش کشاورزی است که در شهرستان بردسیر تحقق پیدا کرده است گفت: کشاورزی های قراردادی برای کشاورز و صنایع تبدیلی یک موفقیت محسوب می‌شود. 

وی ادامه داد: اگر این مورد به صورت زنجیره تولید اتفاق بیفتد و تشکلی از کشاورزان تشکیل شود و آنها تقاضای این کار را داشته باشند به مراتب مطلوب‌تر است و ما حمایت بیشتری از آنها به عمل خواهیم آورد.

طرح مبارزه با کرم خراط در باغات رابر کرمان آغاز شد

شهرستان رابر واقع در ۱۸۵کیلومتری غرب استان کرمان که مقام دوم را در تولید گردوی کشور به خود اختصاص داده بیش از ۱۰ سال است که افت کرم خراط محصولات تولیدی گردوی این منطقه را در خطر نابودی قرار داده اما در سالیان دولت‌های گذشته اقدامی قابل توجه برای کشاورزان این خطه انجام نمی‌شد.

آفت کرم خراط و نابودی ۷۰ درصدی درختان رابر، معیشت مردم این خطه را با خطر جدی روبرو کرد و کاهش درآمدی کشاورزان موجب مهاجرت بخشی از جمعیت این منطقه شده اما این شهرستان در دولت دوازدهم از چشمان تیزبین دولتمردان دور نماند و وزیر جهادکشاورزی در سفر خود از عملیات اجرایی طرح مبارزه با آفت کرم خراط در سطح ۱۰۵ هکتار از باغات گردو روستای ننیز شهرستان رابر خبر داد.

خاوازی و هیات همراه به اتفاق مسئولان استانی در دومین روز از سفر به استان کرمان ، از عملیات اجرایی طرح مبارزه با آفت کرم خراط باغات گردو در روستای ننیز شهرستان رابر از توابع این استان بازدید کردند.

وی اظهار داشت: این طرح در سطح ۱۰۵ هکتار از باغات گردو شهرستان رابر در روستاهای ننیز علیا و ننیز سفلی در پنج بلوک در مرحله اجرا قرار دارد. 

وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: در این سطح ۱۱ هزار اصله درخت گردو وجود دارد که متاسفانه درصد آلودگی درختان به آفت مذکور ۶۵ تا ۷۰ درصد گزارش شده است.

این طرح در سال ۹۶ در روستای باب زیتون شهرستان بردسیر در سطح ۳۵ هکتار با ۷۲۰۰ درخت انجام شد که با توجه به نتایج بسیار خوبی که عاید باغداران منطقه شده به‌عنوان یک سایت الگویی مورد توجه سایر باغداران از دیگر شهرستان‌های گردو خیز قرار گرفته است. 

پرداخت هزینه طرح‌های آبیاری در یکپارچه سازی اراضی به ۱۰۰ درصد می‌رسد

 وزیر جهاد کشاورزی  همچنین در بازدید از طرح های کشاورزی شهرستان ارزوئیه با تاکید بر اینکه در صورت یکپارچه‌سازی اراضی خرد کشاورزی امکان پرداخت هزینه اجرای آبیاری‌های نوین تا ۱۰۰ درصد وجود دارد اظهار داشت ک

 با یکپارچه سازی اراضی و انجام آبیاری تحت فشار، مدیریت منابع آب بهینه می شود.

خاوازی گفت: شهرستان ارزوئیه از پتانسیل های بالایی برخوردار است و این منطقه می تواند در زمینه آبزی پروری توسعه یابد و در این راستا دولت تسهیلات سرمایه در گردش و سرمایه گذاری را در اختیار کشاورزان قرار می دهد.

وزیر جهاد کشاورزی خاطر نشان کرد: کشاورزان با پیروی از الگوی کشت و برنامه ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی در فروش محصولات خود به مشکل برنمی خورند.
خاوازی همچنین از قنات قادرآباد شهرستان ارزوئیه نیز بازدید کرد.

رفع مشکلات بخش کشاورزی شهرستان بافت

وزیر جهادکشاورزی و هیات همراه در دومین روز از سفر خود به استان کرمان به شهرستان بافت رفت و با بازدید از طرح‌های گلخانه قرنطینه نهال گردو و ایستگاه پرورش بز کرکی مسائل و مشکلات این حوزه را بررسی و در راستای رفع این چالش ها دستورات لازم را صادر کرد.

از مشکلات ایستگاه بز کرکی نبود سیستم قیمت گذاری برای خرید کرک از دامداران، خروج غیرقانونی کرک و مختلط کردن با کرک نامرغوب، خشکسالی پی در پی و خشک شدن مراتع و محل چرایی دام، عدم تمایل و ماندگاری فرزندان عشایر در سیستم عشایری به دلیل زندگی سخت و عدم خرید کیفی کرک در نتیجه عدم سرمایه گذاری در خصوص اصلاح نژاد و بهبود کیفیت کرک است. 

گلخانه قرنطینه نهال گردو در دهستان دشت آب شهرستان بافت در سطح سه هزار و ۳۰۰ مترمربع قرار دارد و ۵۲ هزار اصله نهال گردو داخل گلخانه به روش گلدانی به منظور طی مراحل قرنطینه نگهداری می شود. 

شهرستان بافت از نظر کشاورزی یک شهرستان باغی محسوب می شود و بالغ بر ۱۱ هزار هکتار سطح زیرکشت باغ های این شهرستان است. 

مهمترین محصول این شهرستان گردو است که با سطحی بالغ بر پنج هزار و ۸۰۰ هکتار رتبه اول باغات گردو این استان را به خود اختصاص داده است. 

به منظور ارتقا تولید، طرح های کنترل آفت به روش های تلفیقی و بامشارکت مردم و همچنین طرح سرشاخه کاری در  باغ های گردو درجه ۲ از طریق پیوند با ارقام سازگار پرمحصول به صورت الگویی، در راستای آشنایی باغداران اجرا شده است. 

استفاده از نهال اصلاح شده موجب افزایش کیفیت تولید می‌شود

وزیر جهاد کشاورزی روز پنجشنبه همچنین در حاشیه بازدید از گلخانه قرنطینه نهال گردو در شهرستان بافت گفت: یکی از عوامل بسیار مهم در توسعه گلخانه ها وجود نهال سالم است و این امر می تواند افزایش کمیت و کیفیت تولید را به همراه داشته باشد.

 خاوازی بااشاره به اینکه استفاده از نهال‌های اصلاح شده، موجب ایجاد باغ‌های همگون و اقتصادی و افزایش کیفیت و کمیت تولید می‌شود. تصریح کرد: با استفاده از نهال های اصلاح شده، باغ های همگون و اقتصادی ایجاد می شود و این قدم بسیار بزرگی در تولید است.

وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: کشاورزی در بخش زیادی از مناطق کشور ما سنتی و خرده پا است که با آموزش بهره برداران این امر مرتفع می شود و دانش به مزارع و باغ ها وارد می شود.

بافت با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوایی از قطب های مهم دام استان کرمان محسوب می شود و با وجود مراتع نسبتاً غنی، پرورش نژاد شاخص بز کرکی رائینی همراه کشت محصولات علوفه ای در کنار نیروی انسانی با تجربه و فعال در این شهرستان را در زمره شهرستان های شاخص در پرورش بز کرکی رائینی قرار داده است.

ایستگاه پرورش بز کرکی در راستای انجام امور تحقیقاتی و اصلاح نژاد در سال ۱۳۴۲ احداث شده است. تعداد دام این ایستگاه در حال حاضر ۳۱۰ راس است که تعداد ۱۲۶ راس دام بز مولد ماده و تعداد ۴۰ راس بز نر مولد و ۱۰۳ راس بزغاله ماده و ۴۱ راس بزغاله نر است.

فضای محصور ایستگاه ۶۰۰ متر مربع ساختمان اداری و آزمایشگاه ۳۰۰ متر مربع و ساختمان های مسکونی هزار متر مربع جایگاه های مسقف و غیر مسقف نگهداری دام ۲ هزار متر مربع انبارهای علوفه ۳۰۰ متر مربع است و ساختمان های گاوداری و مرغداری به مساحت هزار و ۴۰۰ متر مربع به دلیل کمبود اعتبارات، مستهلک و غیرقابل استفاده است.

دستاوردهای یادشده سفر وزیر جهاد کشاورزی می‌تواند ضمن تقویت کشاورزی محصولات دامی و باغی در شهرستان‌های رابر، بافت و بردسیر می‌تواند وضعیت معیشت و تولید در استان پهناور کرمان را بهبود بخشد و علاوه بر ارتقای زندگی روستا نشینی و عشایری، از مهاجرت و حاشیه نشینی بخش بزرگی از مردم این استان جلوگیری کند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha