تفاهم‌نامه‌های خراسان جنوبی از امضا تا اجرا

بیرجند - ایرنا - ایجاد سه هزار شغل جدید در قالب طرح خوشه‌های صنایع دستی یکی از چهار تفاهم‌نامه‌ای بود که در سفر اخیر رییس سازمان برنامه و بودجه به خراسان جنوبی امضا شد و کمتر از ۲۰ روز پس از امضا، عملیاتی شده است.

«محمدباقر نوبخت» ۲۲ خرداد امسال سومین بار در یک سال و نیم گذشته به خراسان جنوبی سفر کرد و امضای چهار تفاهم‌نامه اشتغالزایی و جهش تولید از برنامه‌های این سفر یک روزه بود.

او که سفرش را از شهرستان طبس در ۲۷۰ کیلومتری مرکز استان شروع کرد، پس از افتتاح و کلنگ‌زنی همزمان چند طرح عمرانی پای میز امضای تفاهم‌نامه با استانداری خراسان جنوبی نشست که یکی از آنها در حوزه صنایع دستی است.

نوبخت در همین سفر پنج هزار واحد مسکونی روستایی را در خراسان جنوبی افتتاح کرد که در پی امضای تفاهم‌نامه ساخت ۱۰ هزار واحد مسکن محرومان استان بین سازمان برنامه و بودجه، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و کمیته امداد امام خمینی (ره) در اسفند ۹۷، ساخته شدند.

رییس سازمان برنامه و بودجه بهمن ۹۸ نیز در سفر به خراسان جنوبی ۲ هزار واحد از این تعداد را افتتاح کرده بود و خرداد امسال گفت که بقیه واحدها تا ماه‌های آتی تکمیل می‌شود یعنی پروژه‌ای به این وسعت از آغاز تا پایان یک سال و نیم زمان می‌برد.

استاندار خراسان جنوبی یک روز قبل از سفر اخیر معاون رییس جمهوری به طرح پایلوتی اشاره کرد که اولین بار در سطح کشور در خراسان جنوبی عملیاتی می‌شود و گفت: طی تفاهم‌نامه‌ای که بین استانداری و سازمان برنامه و بودجه کشور منعقد می‌شود، تعداد سه هزار شغل ثابت و پایدار در حوزه صنایع دستی استان ایجاد خواهد شد.

محمدصادق معتمدیان افزود: برای تحقق این برنامه، مطالعات وسیعی در سطح استان صورت گرفته و با توجه به ظرفیت‌های استان، خوشه‌های صنایع دستی در سطح استان شناسایی شدند و جامعه هدف این طرح که از حمایت بیمه‌ای، پرداخت تسهیلات ارزان قیمت و کمک‌های بلاعوض برخوردار خواهند شد، افرادی هستند که مهارت لازم را دارند.

وی اظهار داشت: تمامی مراحل چرخه تولید صنایع دستی شامل تامین مواد اولیه، فروش تولیدات و مهارت‌آموزی در این طرح پوشش داده می‌شود و در سال جهش تولید، اتفاقات خوبی را برای استان رقم خواهد زد.

طبق این تفاهم‌نامه برای ایجاد سه هزار شغل در قالب خوشه‌های صنایع دستی در ۱۱ شهرستان و در ۱۱ رسته شغلی به تناسب مزیت‌های هر شهرستان حمایت لازم صورت می‌گیرد.

بر این اساس چرخه محصولات صنایع دستی از آموزش تا تولید، بسته‌بندی و فروش متناسب با ظرفیت‌های هر منطقه تکمیل می‌شود و پرداخت وام قرض‌الحسنه ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومانی و بیمه رایگان یکساله از مزایای این طرح است.

آغاز پرداخت تسهیلات به صنعتگران

کمتر از سه هفته پس از امضای تفاهم‌نامه، معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی از آغاز پرداخت تسهیلات به صنعتگران طرح خوشه‌های صنایع دستی خبر داد.

حسین عباس‌زاده افزود: با توجه به تاکید استاندار بر ایجاد سه هزار شغل جدید در قالب طرح خوشه‌های صنایع دستی در سال جهش تولید، پس از پیگیری‌های به عمل آمده و شناسایی سه هزار و ۲۵۰ صنعتگر در ۱۱ خوشه صنایع دستی در سطح روستاها و شهرستان‌های استان، پرداخت تسهیلات به این افراد با معرفی به صندوق کارآفرینی امید استان آغاز شد.

وی بیان کرد: در گام نخست ۳۰۰ صنعتگر روستایی در حال تشکیل پرونده در صندوق کارآفرینی امید هستند.

وی گفت: عمده رشته‌های این خوشه‌ها از رشته‌های اولویت‌دار و مزیت‌دار استان خراسان جنوبی انتخاب و معرفی شده‌اند.

رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان بیرجند هم از آغاز طرح حمایت از خوشه‌های صنایع دستی در این شهرستان با محوریت حمایت از حوله‌بافی خبر داد.

حسنعلی فولادی گفت: در این مرحله به یکصد نفر از بانوان روستایی که به حرفه حوله‌بافی مشغول هستند یا در این رشته آموزش دیده‌اند و تاکنون از تسهیلات اشتغالزایی استفاده نکرده‌اند، تسهیلات کم‌بهره به منظور ایجاد کارگاه‌های تولید اعطا می‌شود.

او افزود: در این مرحله از طرح حمایت از خوشه‌های صنایع دستی ضمن اعطای تسهیلات به متقاضیان برای آنان پروانه تولید انفرادی صنایع دستی نیز صادر می‌شود.

وی اظهار داشت: امیدواریم با تامین منابع از طرف بانک‌ها بتوانیم از تمامی صنعتگران صنایع دستی حمایت کنیم و ضمن ایجاد زمینه اشتغال پایدار برای این صنعتگران، گامی مثبت در جهت تحقق شعار سال و جهش تولید برداریم.

حوله‌بافی از هنرهای سنتی خراسان جنوبی است که در سال‌های اخیر در برخی روستاهای استان به ویژه روستای خراشاد گسترش یافته است به طوری که در خانه هر کدام از اهالی این روستا وسایل حوله‌بافی یافت می‌شود.

حوله‌بافی (توبافی) روستای خراشاد سال ۹۷ در شورای جهانی صنایع‌ دستی ثبت شد و یکی از چهار اثر ثبت جهانی این استان به شمار می‌رود.

سند جامع صنایع دستی خراسان جنوبی تدوین می‌شود

استاندار خراسان جنوبی بتازگی در دیدار جمعی از فعالان حوزه خوشه‌های صنایع دستی استان گفت: تدوین سند جامع صنایع دستی از ماموریت‌های اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است که این سند، نقشه راهی برای تعیین تکلیف برنامه‌ها و افق برنامه‌ها در آینده به شمار می‌رود.

معتمدیان به اقدامات میدانی و بررسی‌های صورت گرفته در زمینه شناسایی ظرفیت‌های استان اشاره کرد و گفت: برآورد اقدامات این است که حوزه صنایع دستی به لحاظ تعدد و تنوع، علاقمندی مردم به این هنر صنعت و گستردگی آن در مناطق مختلف روستایی و عشایری، ظرفیت بسیار خوبی است که اگر به خوبی پشتیبانی شود، می‌تواند انتفاع عمومی را به همراه داشته باشد.

وی با تاکید بر اینکه صنایع دستی و گردشگری از پیشران‌های توسعه استان به شمار می‌روند افزود: همین دلیل مهم سبب شد برای استفاده از ظرفیت صنایع دستی در توسعه استان ریل‌گذاری‌هایی صورت گیرد.

استاندار خراسان جنوبی گفت: تفاهم‌نامه منعقده در سفر اخیر دکتر نوبخت (رییس سازمان برنامه و بودجه) به استان و برنامه‌ریزی برای ایجاد سه هزار شغل ثابت و پایدار در زمینه صنایع دستی یکی از این اقدامات ارزشمند است و هنرمندان آموزش دیده که به جهت نداشتن سرمایه کافی یا بازار فروش و تأمین مواد اولیه نتوانسته‌اند از هنر خود درآمدی حاصل کنند، جامعه هدف این تفاهم‌نامه هستند.

وی نداشتن بسته‌بندی مناسب و نشان تجاری محصولات را از ایرادات وارده بر حوزه صنایع دستی عنوان کرد و گفت: توجه به همین دو موضوع می‌تواند در ایجاد ارزش افزوده  و فروش بهتر صنایع دستی بسیار مؤثر باشد.

معتمدیان گذراندن دوره‌های آموزشی لازم را شرط موفقیت هنرمندان این عرصه خواند و تصریح کرد: برای حصول نتیجه بهتر در این زمینه باید از ظرفیت دانشگاه و اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای استان استفاده شود.

استاندار خراسان جنوبی با اشاره به اینکه بسته‌بندی مناسب در جلب و جذب مشتری نقش مهمی دارد، استفاده از برخی تولیدات صنایع دستی مثل بوریا بافی در تولید بسته‌های مناسب و بهره‌گیری از توان سرمایه‌گذاران متقاضی را راهکارهایی برای جبران این کاستی برشمرد.

وی افزود: استان در برخی محصولات رتبه جهانی دارد اما به علت فروش فله‌ای و بدون نشان آنها، هیچ نامی از خراسان جنوبی نیست.

معتمدیان گفت: یکی از نیازهای احصا شده در زمینه صنایع دستی استان، نبود بازار فروش مناسب است که در راستای رفع این معضل، نسبت به احداث بازارچه‌های دائمی صنایع دستی در سطح شهرهای استان اقدام شد و تمام تلاش ما بر این است که بخش‌هایی از این بازارچه‌ها را تا پایان سال به بهره‌برداری برسانیم.

وی حضور در نمایشگاه‌ها را هم فرصت مغتنمی برای هنرمندان صنایع دستی عنوان کرد و گفت: امسال باید اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان برای برگزاری نمایشگاه‌های دوره‌ای برنامه‌ریزی کند به گونه‌ای که هنرمندان استان بتوانند حضور پیدا کرده و از ظرفیت نمایشگاه‌های شهرهای مختلف برای فروش محصولات خود بهره ببرند.

تفاهم‌نامه‌های دیگری نیز در ۲ سال گذشته بین استانداری خراسان جنوبی و نهادهای عمومی و حاکمیتی از جمله ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره)، بنیاد برکت، بنیاد مستضعفان، بسیج سازندگی، کمیته امداد امام خمینی (ره)، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) برای محرومیت‌زدایی، اشتغالزایی و ارتقای حوزه زیرساختی این استان مرزی امضا شده که در مراحل مختلف اجرا است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha