حوزه صنعت از مهم ترین عرصه ها در جهت رشد و پیشرفت جوامع به شمار میرود و براساس کارآمدی و پویایی این بخش، اثرگذاری کشورها مورد ارزیابی قرار میگیرد، صنعت نقش به سزایی در آغاز و تداوم رشد اقتصادی در جهان داشته و بسیاری از کشورها، تحقق رشد و توسعه پایدار را در سایه صنعتی شدن می بینند.
ایران نیز یکی از این کشورها است، علی رغم اینکه سالهای متمادی از اولین تلاشهای ایران برای دستیابی به صنعت مدرن میگذرد و سرمایه گذاریهایی در این مسیر انجام شده، اما هنوز کشور به جایگاه قابل قبولی در صنعت دست نیافته است. به اعتقاد بسیاری از اقتصاددانان برای برنامه ریزی به منظور توسعه صنعتی باید تنگناهای اساسی در این بخش شناخته شود. این شناخت بدون داشتن تصویری واقعی از عملکرد بخش صنعت امکان پذیر نیست.
در شهرستان بروجرد از دیرباز و گذشته های دور موضوع صنعت مورد توجه بوده و قبل از صنعتی شدن جامعه مردم این دیار به رونق اقتصادی و صنعتی شدن فکر می کردند.
بازار معروف مسگرها در بروجرد گواه بر این ادعا است و رونق بازار مسگرها و ورشو بروجرد که موجب رونق اقتصاد بروجرد در ۲۰۰سال قبل نشان از فکر صنعتی و اقتصادی مردم بروجرد در کنار صنعت، کشاورزی، بافندگی و دامدارای داشته است.
سالها قبل حدود ۲۰۰ مغازه در این بازار وجود داشت و متاسفانه با روی کار آمدن ظروف چینی، بلور و استیل این صنعت کم کم رو به فراموشی می رفت که در سالهای اخیر به دلایل متعدد از جمله خاصیتهای پزشکی استفاده از ظروف مسی استقبال مردم از این ظروف افزایش یافته است.
صنعت ورشو سازی در گذشتههای نه چندان دور در شهر بروجرد رونق فراوانی داشت و بخش وسیعی از بازار قدیمی این شهر را به خود اختصاص میداده است.
گستردگی این هنر به حدی بوده است که نام شهر بروجرد و ورشو با هم آمیخته شده است، این فلز به صورت ورق از کشور آلمان و لهستان به ایران وارد میشده است و با داشتن جلا و مقاومت طولانی درمقابل پوسیدگی، آنرا “ژرمن سیلور” نیز اطلاق میکردند.
در ۲دهه اخیر توسعه صنعت در بروجرد با پیشرفت علم و تکنولوژی مسیری تازه را پیمود و با گستردگی بروجرد و ایجاد شهرک صنعتی بیش از ۶۰۰ واحد صنعتی بزرگ و کوچک در این شهر قوت گرفت و بروجرد عملا به عنوان قطب صنعت استان لرستان معرفی شد.
وجود کارخانه های بزرگ صنعتی و برند کشور مانند، اکسیر، سامان کاشی، داملران،کاشی جم، زاگرس خودرو و ۱۰ کارخانه بررگ سنگبری با تولید سنگهای قیمتی صادراتی همه و همه موجب شد تا بروجرد در زمینه کاهش ییکاری و رونق اقتصادی حرف اول را در منطقه بزند.
اما با ورود تحریمها بسیاری از صنایع بروجرد همانند کل کشور با رکود مواجه شد و برغم تلاشهای فراوان و سرمایه گذاریهای فراوان مشکلاتی برای صنعت بروجرد ایجاد شد.
رییس اداره صنعت،معدن و تجارت بروجرد ضمن تبریک روز صنعت به همه صنعتگران و تلاشگران به عنوان سربازان جبهه اقتصادی کشور گفت: سال ۹۹ که توسط مقام معظم رهبری بنام سال جهش تولید مزین گردید وظیفه ی سنگینی را برای همه دستگاههای اجرایی و مرتبط در امر تولید تعریف کرده است که این وظیفه فقط به اداره صمت منتهی نمی شود بلکه همه دستگاها با برداشتن بخشی از موانع باعث جهش تولید میشوند.
حمید آزادبخت افزود: از ۶۱۰ واحد صنعتی که دارای پروانه بهره برداری هستند ۲۱۰ واحد تعلیق، ابطال و غیرفعال هستند که در نوع خود برای شهر صنعتی مثل بروجرد که قطب صنعتی استان می باشد قابل تامل است.
وی بیان کرد: با توجه به اینکه در سال جهش تولید هستیم، شرایط فعلی صنعت بروجرد آسیب شناسی و چاره اندیشید که با پشتیبانی و استفاده از ظرفیت نمایندگان بروجرد در مجلس شورای اسلامی در حمایت و احیاء واحدهای تعطیل پیگیری ها صورت گیرد.
وی اظهارداشت: یکی از اهداف مورد نظر در سال گذشته احیاء واحدهای راکد صنعتی تولیدی بود که با حمایت نمایندگان مردم و فرماندار بروجرد ۱۵ واحد راکد با اشتغال ۳۵۰ نفر مجدد به چرخه تولید برگشت که این خود میتواند روزنه امید را در پیگیری اینگونه واحدها برای احیاء زنده کرد.
آزادبخت گفت: در شهرستان بروجرد ۲۲ معدن تالک، فلدسپات، سیلیس، شن و ماسه و خاک رس وجود دارد که از این واحدهای معدنی ۱۵ مورد فعال و مواد معدنی خود جهت مصارف در بازار تولید عرضه می نمایند و ۱۱۹ واحد صنایع معدنی از قبیل سنگبری وجود دارد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر ۲ شهرک صنعتی در بروجرد وجود دارد که شهرک صنعتی شماره یک در حال تکمیل شدن است و شهرک شماره ۲ که در جاده اشترینان با هدایت سرمایه گذار بخش خصوصی فریز آن شکسته شد طرح ایجاد فرآوری فروسیلیس در ۵ فاز که فاز اول آن با اشتغال ۱۵۰ تا ۲۰۰ نفر کلنگ زنی و در سال ۹۹ به بهره برداری میرسد که در صورت تکمیل حدود ۸۰۰ نفر اشتغال پایدار ایجاد میشود.
رییس اداره صمت بروجرد یادآور شد: درسال ۹۹ اداره صمت بروجرد با رایزنی های بموقع ۱۴ طرح ایجادی،توسعه ای و پیشرفت فیزیکی بالای ۶۰ درصد و با اعتباری بالغ بر ۱۲۵۰ میلیارد تومان و اشتغال ۱۶۰۰ نفر در فهرست اولویت های سرمایه گذاری در دست اجرا دارد.
آزادبخت با اشاره به چالشهای مهمی که صنایع و واحدهای تولیدی این شهرستان با آن روبرو هستند، گفت: تحریم های ظالمانه، فشارهای اقتصادی بخاطر زمین گیر کردن اقتصاد کشور، کمبود نقدینگی و بالا بود نرخ سود بانکی با توجه مشکلات و موانع تولید کشور لزوم تفکیک مدیریت از مالکیت واحدهای تولیدی صنعتی نبود مشوق های بسیار قوی برای به حرکت در آوردن و ایجاد انگیزه برای تولید رقابتی در کشور و بروجرد از جمله مشکلات و چالشهای پیش رو صنعت است.
نظر شما