سه هزار و ۵۰۰ هکتار از مراتع بوزین و مرخیل پاوه در آتش سوخت

کرمانشاه- ایرنا- مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان کرمانشاه اعلام کرد: براساس برآوردهای انجام شده در آتش‌سوزی هفته گذشته منطقه حفاظت شده «بوزین و مرخیل» پاوه سه هزار و ۵۰۰ هکتار از مراتع مشجر این منطقه دچار خسارت شد.

فریدون یاوری روز سه شنبه (۱۷ تیرماه) در نشست ستاد مدیریت بحران که در استانداری کرمانشاه برگزار شد، اظهارداشت: منطقه حفاظت شده بوزین و مرخیل ۲۳ هزار و ۷۲۴ هکتار مساحت دارد.
وی افزود: این منطقه در کل کشور کاملا منحصر به فرد است زیرا دخالت انسان در آن حداقل ترین میزان ممکن است و منطقه ای کاملا بکر محسوب می‌شود.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان کرمانشاه توضیح داد: گونه های گیاهی در بوزین و مرخیل وجود دارد که به دوران نخست زمین شناختی و پیش از عصر یخبندان باز می‌گردد.
یاوری افزود: شوکا یا گوزن مینیاتوری که پیش از این متصور می شد که در غرب کشور از بین رفته در منطقه بوزین و مرخیل مشاهده شده است؛ اردیبهشت سال قبل برای نخستین بار وجود پلنگ ایرانی را در بوزین و مرخیل ثبت شد که این موضوع نشان دهنده غنی بودن بحث زیست محیطی منطقه است.
وی افزود: در آتش سوزی اخیر سه هزار و ۵۰۰ هکتار از پوشش گیاهی بوزین و مرخیل دچار حریق شده است اما میزان آسیب به پوشش جنگلی بسیار اندک است.
به گزارش ایرنا، آتش‌سوزی منطقه حفاظت‌شده بوزین و مرخیل شهرستان پاوه که از روز ششم تیر ماه شعله‌ور شده بود، پس از هشت روز خاموش شد.
سه نفر از نیروهای مردمی منطقه به نام های «مختارخندانی» از مؤسسین انجمن ژیوای شهرستان پاوه، «یاسین کریمی» عضو کمیته عملیاتی این انجمن و نیز «بلال امینی» در حین مهار آتش جان خود را از دست دادند.
منطقه حفاظت شده بوزین و مرخیل باهدف حمایت از گونه با ارزش شوکا و ارزش‌های رویشگاهی با مساحت ۲۳ هزار و ۷۲۴ هکتار در پاییز هزار و ۳۷۴ به عنوان منطقه شکار و تیراندازی ممنوع و در سال ۱۳۷۸ حفاظت شده اعلام شد.
شهرستان پاوه در ۱۲۰ کیلومتری شمال غربی کرمانشاه و در منطقه ای کوهستانی واقع شده که بیش از ۷۷ هزار هکتار منابع ملی شامل جنگل و مرتع دارد، منطقه حفاظت شده بوزین و مرخیل حدود ۲۳ هزار ۷۲۴ هکتار مساحت دارد و در منطقه صفر مرزی در بخش باینگان واقع شده است.
پایگاه اطفاء حریق محیط زیست در استان ایجاد می شود
مدیرکل حفاظت از محیط زیست کرمانشاه در بخش دیگری از صحبت‌های خود اعلام کرد؛ براساس موافقت سازمان حفاظت از محیط زیست کشور نخستین پایگاه اطفاء حریق محیط زیست در استان ایجاد خواهد شد تا به عنوان پایگاه مرکزی استان های همجوار نیز خدمات دهی کنند.
یاوری اظهار داشت: در این سفر آقای کلانتری معاون سازمان محیط زیست موافقت خود را با ایجاد مرکز اطفای حریق برای استان های ایلام، کردستان و کرمانشاه به مرکزیت کرمانشاه اعلام کرد و از ما خواست پیشنهادات و نیازها برای ایجاد این پایگاه را در اختیار مرکز قرار دهیم.
وی اضافه کرد: برای ایجاد این پایگاه به ساختمانی با مساحت ۱۲۰ متر مربع دارای بخش های اداری و استراحتگاه و همچنین زمینی برای فرود بالگرد و پارکینگ خودرو نیاز است.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست کرمانشاه گفت: پیشنهاد اول ما برای ایجاد این پایگاه در منطقه حفاظت شده بیستون به دلیل نزدیکی به استان های کردستان و ایلام است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه عنوان کرد: برای ایجاد ساختمان نیاز به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان و برای تجهیزات و امکانات نیز به ۵۰۰ میلیون تومان در مرحله اول نیاز داریم که سازمان محیط زیست کشور با اختصاص این میزان اعتبار موافقت کرده است.
یاوری خواستار همکاری مسوُولان ملی و استانی و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی برای راه اندازی سریع این پایگاه و همچنین اختصاص اعتبارات، امکانات و تجهیزات مورد نیاز برای آن شد.
استان کرمانشاه ۲ میلیون و ۴۹۹ هزار هکتار مساحت دارد که ۷۰ درصد آن را عرصه‌های منابع طبیعی با بیش از ۵۲۷ هزار هکتار جنگل و یک میلیون و ۱۹۲ هزار هکتار مرتع تشکیل داده است.
این استان دارای سه منطقه حفاظت شده شامل منطقه حفاظت شده بیستون که ۵۴ هزار هکتار است، بوزین و مرخیل در پاوه ۲۳ هزار هکتار و قلاجه هم حدود ۴۳ هزار هکتار است.
 یک پناهگاه حیات وحش بیستون نیز در منطقه ورمنجه در جاده سنندج وجود دارد و در مجموع استان کرمانشاه دارای چهار منطقه شکار و تیراندازی ممنوع به مساحت ۱۶۱ هزار هکتار است.