صابر سهرابی، چهارشنبه در جمع خبرنگاران بیان داشت: استان فارس با داشتههای معنوی و تربیتی ویژه، از دیرباز جایگاه ادبیات کودک و نوجوان کشور بوده است، برای مثال باید به ادبیات تعلیمی اشاره کرد و با پیگیری رد آن به نویسندگانی همچون احمد اکبرپور، فرهاد حسنزاده، محمدرضا سرشار (رهگذر)، رضا شیرازی و دیگران رسید کسانی که شیراز را به قطب علمی ادبیات کودک و نوجوان بدل کردهاند.
وی ادامه داد: سعدی، را باید پدر ادبیات کودک و نوجوان و ادبیات تربیتی و پرورشی ایران دانست، ادبیاتی که چندین سده، در سوادآموزی و پرورش کودکان و نوجوانان تاثیر مستقیم داشت.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس همچنین از مرکز مطالعات ادبیات کودک دانشگاه شیراز به عنوان قطب علمی پویا یاد کرد که در آن دانشجویان و علاقهمندان بهصورتی ویژه فعالیت میکنند.
دبیر شورای فرهنگ عمومی فارس افزود: گاه میتوان فرهنگسازی نسلی را بیش و پیش از مدرسه در ادبیات برآمده از نوشتارهای داستانی دانست، چرا که این ادبیات حتی اگر مستقیم به دست کودکان و نوجوانان نرسد، از راههای گوناگون به درون آنان راه مییابد.
وی، با اشاره به نقش فضای مجازی در توسعه ادبیات کودک بیان کرد: امروزه کودکان و نوجوانان در استفاده از فضای مجازی از دیگران پیشی گرفتهاند از این رو باید محتوای مناسب مبتنی بر اصول پرورشی ادبیات کودک و نوجوان را در قالبهای گوناگون در این فضا به کودکان و نوجوانانمان ارائه کنیم.
هجدهم تیرماه تلنگری برای فعالان فرهنگی
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان فارس نیز در این نشست با اشاره به هجدهم تیرماه که به عنوان روز ملی ادبیات کودک و نوجو ان نامگذاری شده اظهار داشت: برای شکوفایی استعدادها و عمقبخشی به شادیها و لبخندها، بایداز خودمان شروع کنیم.
زهرا افتخاری افزود: هجدهم تیرماه بهانهای برای تلنگر عمیقی به همه آنهایی است که در مقوله فرهنگی برای کودکان و نوجوانان فعالیت میکنند و این روز فرصتی است تا ادبیات کودک و نوجوان را میان کتابهای کتابخانه، روی میزهای رنگی و در لبخند شاد اعضای مراکز کانون گرامی بداریم و یادمان باشد که ادبیات در گستره یک روز، یک هفته، ماه و سال جای نمیگیرد.
وی ادامه داد: برای شکوفایی استعدادها و عمقبخشی به شادیها و لبخندها، بایداز خودمان شروع کنیم، با کلمه مهربان باشیم و درهای جهان شخصی را به روی ادبیات و هنر باز کنیم، در این صورت ما نیز مانند مرد خوب و مهربان قصهها، پلی رنگین را بر فراز قصههای خوب برای بچههای خوب ترسیم خواهیم کرد.
افتخاری، همچنین با اشاره به نشاطآفرینی و خلق لحظات زیبا برای کودکان و نوجوانان در خلال آفرینش اشعار و داستانهای مناسب و سرگرمکننده، گفت: شاعران ونویسندگان، عشق را برای ما ترسیم میکنند و حمایت از آنان، باعث دلگرمی و انگیزهبخشی بیشتر میشود تا با روحیهای دو چندان به خلق اثر بپردازند.
مدیر کل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان فارس افزود: گاهی باید قدردان تکتک کلماتی باشیم که در نوشتن بهکار میرود تا صداقت، درستی، مهربانی و آموزش مهارتهای زندگی را با آن بازخوانی کنیم.
افتخاری، گام برداشتن در حوزههای معرفتی و معرفی شاعران و نویسندگان را از وظایف مسوولان فرهنگی دانست و از مربیانی که در ایام شیوع ویروس کرونا تلاش کردند تا با فعالیت در فضای مجازی، ارزشها و مهارتهای زندگی را به کودکان ونوجوانان بیاموزند، قدردانی کرد.
مسابقه نویسنده کوچولو با رویکرد دفاع مقدس برای کودکان برگزار میشود
معاون فرهنگی و مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس هم در این نشست گفت: همزمان با چهلمین سالگرد دفاع مقدس، موسسه فرهنگی و هنری آوای یار مهربان با همکاری این اداره کل و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مسابقه نویسنده کوچولو را برگزار میکند.
مهدی امیدبخش ادامه داد: این مسابقه با هدف شناسایی و پرورش استعدادهای خلاق کودکان و نوجوانان در زمینه نویسندگی برگزار میشود.
معاون فرهنگی و مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس بیان داشت: بخش ویژه این مسابقه به نوشتههای کودکان و نوجوانان از دفاع مقدس اختصاص دارد.
به گفته امیدبخش کودکان و نوجوانان ۹ تا ۱۲ که علاقهمند به شرکت در این مسابقه هستند باید آثار خود را حداکثر تا سی و یکم تیرماه 99 در یک صفحه ورد، به شماره ۰۹۹۲۷۹۷۸۲۸۵ در واتس اپ یا به رایانامه avaye.yare.mehraban@gmail.com ارسال کنند، همچنین برای آگاهی بیشتر، صفحه اینستاگرامی به نشانی avaye.yare.mehraban در دسترس است.
شورای عالی انقلاب فرهنگی در هفتصد و هفدمین نشست خود بنا بر پیشنهاد شورای فرهنگی عمومی، هجدهم تیرماه را به عنوان روز ملی ادبیات کودک و نوجوان ثبت کرد.
این روز مصادف است با سالروز درگذشت مهدی آذریزدی در سال ۱۳۸۸. آذریزدی جایزه سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) و نیز جایزه سلطنتی کتاب سال را پیش از انقلاب اسلامی دریافت کرده بود و سه عنوان از کتابهایش نیز توسط شورای کتاب کودک بهعنوان کتاب برگزیده سال انتخاب شده بود. او در سال ۱۳۷۹ به سبب نگاشتن داستانهای قرآنی و دینی، "خادم قرآن" شناخته شد.
پدر ادبیات کودک و نوجوان ایران بیش از ۵۰ سال برای بچههای خوب ایران، قصههای خوب نوشت.
تاکنون حدود ۳۰ عنوان کتاب از آذریزدی منتشر شده است از جمله، قصههایتازه از کتابهای کهن، گربه ناقلا، گربه تنبل، مثنوی برای بچهها، مجموعه قصههای ساده و تصحیح مثنوی برای بزرگسالان، حکایت منظومی به نام شعر قند و عسل و ۲ کتاب آموزشی به نام خودآموز عکاسی و خودآموز شطرنج.
این نویسنده سختکوش حوزه ادبیات کودکان و نوجوانان در هجدهم تیرماه سال ۱۳۸۸ در سن ۸۷ سالگی در بیمارستان آتیه تهران درگذشت و در نزدیکی محل زندگی اش در یزد به خاک سپرده شد.
نظر شما