به گزارش روز چهارشنبه خبرگزاری فرانسه از ژنو، این شش نفر برای جانشینی «روبرتو آزودو» مدیرکل کنونی سازمان تجارت جهانی که اواخر ماه اوت (اوایل شهریور ماه) از این سمت کناره گیری می کند، رقابت می کنند.
این شش نفر از کشورهای مصر، کنیا، مکزیک، مولداوی، نیجریه و کره جنوبی هستند.
مدیرکل جدید باید مذاکرات تجاری متوقف شده را احیا کند، شرایط کنفرانس ۲۰۲۱میلادی این سازمان در سطح وزیران را که یکی از رویدادهای مهم سازمان تجارت جهانی است، فراهم و یخ روابط با واشنگتن را باز کند.
آمریکا که تهدید کرده از سازمان تجارت جهانی خارج می شود، سازوکار حل اختلاف این سازمان را مسدود کرده است و می خواهد چین از طبقه اقتصادهای در حال توسعه خارج شود.
آزودو ۶۲ ساله در تصمیم عجیب چندی پیش اعلام کرد که دوره دوم چهار ساله اش را به دلایل شخصی زودتر از موعد به پایان می رساند، امری که این نهاد مستقر در ژنو را برآن داشت تا با معضل انتخاب جانشین برای وی در مدت زمان کوتاهتری روبه رو شود.
به جای فرآیند انتخاب، فرایند گزینش رئیس بعدی سازمان تجارت جهانی بر دستیابی به اجماع متکی است و نامزدها به تدریج از گود رقابت حذف می شوند. رای گیری به عنوان آخرین گزینه مطرح است، اما این سناریو هیچ گاه روی نداده است.
در سال ۱۹۹۹، زمانی که کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی قادر به تصمیم گیری در مورد دو نامزد نبودند، هر یک از این دو نفر در یک دوره سه ساله در این سازمان خدمت کردند.
از زمان تاسیس سازمان تجارت جهانی در سال ۱۹۹۵، از مجموع مدیرکل های این سازمان، سه نفر از اروپا و یک نفر از اقیانوسیه، آسیا و آمریکای جنوبی بوده اند.
تاکنون هیچ کس از آفریقا بر کرسی ریاست این سازمان تکیه نزده است و این بار این قاره شانس خود را امتحان می کند، اگرچه کشورهای آفریقایی تاکنون درمورد یک نامزد واحد به اتفاق نظر نرسیده اند.
با انتظار به برگزاری این رقابت در سال ۲۰۲۱، اتحادیه آفریقا از سه نفر برای احراز این پست رسما حمایت کرده است.
مدیرکل بعدی سازمان تجارت جهانی وظیفه سختی برعهده دارد، زیرا این سازمان در میانه تنشی رو به افزایش با آمریکا و چین است.
اقدامات آمریکا علیه کشورهای دیگر در سازمان تجارت جهانی و بی توجهی به مقررات چند جانبه اقتصادی و تجاری دنیا به ویژه در جنگ تجاری با چین، این کشور را به اصلی ترین چالش برای این سازمان و کشورهای جامعه بین المللی تبدیل کرده است.
آمریکا در سال های اخیر تلاش فراوانی برای بی اعتبار کردن سازمان تجارت جهانی کرده حتی گاهی اوقات به مقررات آن بی اعتنایی کرده است و کشورهای دیگر را مورد تحریم قرار داده و یا تعرفه های سنگین برای آنها در نظر گرفته است.
بسیاری از تحریم ها و مقررات تعرفه ای که آمریکا علیه کشورهای دیگر اعمال کرده است، کاملاً متناقض اصول و ضوابط سازمان تجارت جهانی است برای همین به نظر می رسد که آمریکا بیشتر از هر کشور دیگری در دنیا، سازمان تجارت جهانی را مورد بی احترامی قرار داده است.
سازمان تجارت جهانی به عنوان محفلی برای کشورهای جهان و برای حراست از نظم اقتصادی و تجاری، از اهمیت بسیاری زیادی برخوردار است.
نظر شما