این گزارش، به برنامه همکاری راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین اشاره کرده و به نقل از روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز آورده است که این برنامه، تلاش های دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برای منزوی کردن ایران را تضعیف می کند.
این گزارش به نقل از برخی ناظران دیپلماتیک در واشنگتن نوشت که دو کشور آمریکا و چین چشم انداز اقتصادی بزرگی را در مناطق آسیای مرکزی و جنوبی متصور شده اند، بنابراین در مقطع کنونی آمریکا به این فکر افتاد تا برای تقویت حضور خود در حوزه فعالیت چین و ایران، از کشورهای آسیای مرکزی بخواهد با تلاش مشترک با آمریکا، روابط و مناسبات اقتصادی و تجاری این منطقه از جهان را به بازارهای آسیای جنوبی و اروپا وصل کنند.
این گزارش تصریح کرد که آمریکا و پنج کشور آسیای مرکزی امروز با صدور بیانیه ای متعهد شدند تا زمینه فعالیت های مشترک را طوری فراهم آورند که مناسبات اقتصادی و تجاری آسیای مرکزی با بازارهایی در آسیای جنوبی و اروپا وصل شود.
گزارش با اشاره به اینکه این کشورها همچنین از تمهیدات مورد نظر برای حل مسالمت آمیز اوضاع در افغانستان حمایت کردند، نوشت: آمریکا، افغانستان و ازبکستان در نشستی سه جانبه که ماه مه (اردیبهشت - خرداد) برگزار شده بود، طرح هایی را مورد بررسی قرار دادند که می تواند موجب رونق و شکوفایی سراسر منطقه شده و ارتباط آسیای جنوبی و میانه، را به همراه داشته باشد.
در بیانیه مشترکی که پس از این نشست منتشر شد، بر لزوم احداث خط آهنی که آسیای میانه و پاکستان را به هم پیوند دهد و تاسیس خط لوله گازی که از طریق پاکستان به هندوستان انتقال یابد، تاکید شد.
ناظران در واشنگتن هشدار دادند تلاش ها برای احداث دو مسیر تجاری موازی، پاکستان را برای انتخاب یک مورد تحت فشار قرار می دهد.
این گزارش حاکی است که واشنگتن برای پیشبرد برنامه هایش در دو منطقه، گروهی موسوم به C۵+۱ تشکیل داده است که متشکل از آمریکا، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان هستند.
این کشورها همچنین کارگروهی برای بررسی فرصت های همکاری در زمینه توسعه توانایی ترانزیت افغانستان تشکیل داده اند که شامل کشف فرصت هایی برای تامین اعتبار از موسسات مالی بین المللی در پروژه های بزرگ می شود.
در این گزارش آمده است که شرکت کنندگان در این نشست درمورد گزینه های متنوعی برای ایجاد انعطاف پذیری اقتصادی و تقویت ثبات و امنیت در آسیای میانه و منطقه گسترده تر بحث و تبادل نظر کردند و لذا شرکت توسعه مالی آمریکا، بانک صادرات – واردات آمریکا و اداره تجارت بین المللی وزارت بازرگانی آمریکا کمک های مالی برای پروژه های این منطقه را تامین می کنند.
براساس این گزارش، کارگروه امنیتی C۵+۱ همچنین طرح ایجاد مرزهای امن و کارآمد را ارتقا خواهد داد تا امکان جریان آزاد کالا فراهم و از قاچاق انسان و کالاهای غیرقانونی جلوگیری شود. این گروه همچنین سطح همکاری های منطقه ای در زمینه امنیت مرزی را افزایش می دهند.
این کارگروه امنیتی همچنین در زمینه مبارزه با افراط گرایی خشونت بار، مقابله با فعالیت های عضوگیری آنلاین شبکه های تروریستی و برگزاری آموزش های مشترک و منطقه ای ضد تروریستی، گفت و گو می کنند.
چندی پیش تارنمای خبری یک اندیشکده آمریکایی موسوم به «مرکز سیاست جهانی»، در گزارشی جهتهای تازه سیاست آمریکا در آسیای میانه را مورد توجه قرار داد و نقشههای واشنگتن برای این منطقه را فاش کرد.
در این گزارش آمده است: دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا اواخر سال ۲۰۱۹ میلادی کاری انجام داد که دولت های قبلی این کشور انجام نداده بودند و آن اینکه، راهبردی جدید برای آسیای میانه ترسیم کرد.
این راهبرد، آسیای میانه و افغانستان را یک منطقه واحد درنظر میگیرد و سیاست در آسیای میانه را تابع الزامات جنگ در افغانستان قرار نمیدهد. با این وجود، این راهبرد با چالش های جدی روبه روست.
نخست آنکه، تا زمان یکپارچه شدن دولت افغانستان، توافق با طالبان ادامه نخواهد یافت و امکان گسترش خشونت وجود خواهد داشت.
دوم آنکه، چین و روسیه قطعا با هر راهبرد و سیاست ترسیم شده در جهت افزایش حضور آمریکا در این منطقه مخالف خواهند بود.
و سوم آنکه، اگرچه تداوم بیماری همه گیر کووید – ۱۹ موجب می شود بسیاری از بخش های داخلی آسیای مرکزی همچنان درگیر این بیمار بمانند و شایدب خواهند از منابع آمریکایی برای راهبرد آسیای میانه استفاده کنند، اما همچنان تعداد وسیعی از جمعیت این منطقه با حضور نظامی آمیکا مخالفت خواهند کرد.
آسیای میانه منطقه ای است که از دریای خزر در غرب تا چین و مغولستان در شرق و از افغانستان و ایران در جنوب تا روسیه در شمال امتداد دارد. این منطقه از جمهوری های شوروی سابق شامل قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان تشکیل شده است.
نظر شما