تاریخ تفکر بشری سرشار از متفکرانی است که به شادکامی پرداختهاند. از جمله ارسطو، آگوستین، آکویناس، فروید، راسل، جان رالز و دورکین. پاسخ به اینکه شما شادکامید یا خیر هم میتواند ذهنی یا عینی باشد. یعنی شادکامی از منظر شخصی که احساس شادکامی دارد یا از منظر فردی که به تجربهگر شادکامی مینگرد.
تامس نیگل و دورکین بر این باورند که ارزشهای زندگی به سه دسته بزرگ تقسیم میشوند:
اول خوبی یا خوشی زندگی یا سعادت. در خوبی یا خوشی زندگی به ارتباط هر انسانی با خودش میپردازیم.
دوم درستی زندگی یا زندگی اخلاقی. در اینجا پیوند انسان با انسانهای دیگر مدنظر است. از این نظر که چه نوع ارتباطی درست یا نادرست است.
سوم روحیه دینی. در اینجا رابطه آدمی با کیهان مدنظر است و این نکته که این ارتباط میتواند به زندگی انسان معنا و ارزش ببخشد.
کتاب ارزشمند سیاست شادکامی درک بارک به مولفه اول ارزشهای زندگی از منظر نیگل و دورکین یعنی شادکامی میپردازد. در این موضوع چهار پرسش بزرگ مطرح است. اینکه شادکامی چیست؟ چقدر باید برای شادکامی ارزش قائل باشیم؟ علل شادکامی کدامند؟ و نهایتا اینکه نهادهای سیاسی باید بکوشند تا آن را به وجود بیاورند؟ آگر آری، چقدر و چگونه؟
کتاب سیاست شادکامی در یک مقدمه و یازده بخش تنظیم شده است. اصل این کتاب با عنوان The politics of Happines 2010 و به وسیله انتشارات دانشگاه پرینستون منتشر شده است. این کتاب با زیرتیتر آنچه حکومت میتواند از تحقیقات جدید در باب بهروزی بیاموزد، به این پرسشها از منظر نقش نهادهای سیاسی در رابطه با سیاستهایی که به شادکامی منجر می شود، میپردازد.
گفتنی است که کتاب سیاست شادکامی؛ آنچه حکومت میتواند از تحقیقات جدید در باب بهروزی بیاموزد، تالیف دِرِک باک و ترجمۀ نرگس سلحشور، توسط نشر نو برای نخستین بار در تیر ۱۳۹۹ در شمارگان ۷۷۰ نسخه و قیمت ۶۷ هزارتومان چاپ و منتشر شده است. این کتاب پیشتر از سوی همین مترجم اما توسط انتشارات نگاه معاصر منتشر شده بود.
نظر شما