استان سمنان یکی از قطب های صنعتی و معدنی شرق کشور است و با داشتن حدود یکهزار و ۸۴۰ پروانه بهرهبرداری واحدهای صنعتی و معدنی سهم قابل توجهی در رونق چرخه اقتصادی کشور دارد. صنعت و معدن ۳۴ درصد از اشتغال استان سمنان و ۲۲ درصد از تولید ناخالص این استان را به خود اختصاص داده است.
در استان سمنان ۴۲ نوع ماده معدنی شناخته شده و بیش از ۶۲۶ معدن وجود دارد و سالانه بالغ بر ۲۲ میلیون تن مواد معدنی استخراج میشود که ذخیره قطعی معادن این استان حدود ۶۰۰ میلیون تن و ذخیره احتمالی آنها حدود یک میلیارد تن است، البته بر اساس شواهد زمینشناسی پیشبینی میشود ذخیره معدنی این استان بیش از ۲.۵ میلیارد تن باشد.
استان سمنان دارای رتبه اول از نظر تولید گچ، نمک، سلستین و زئولیت، رتبه دوم تولید سولفات سدیم و رتبه سوم تولید زغال سنگ و کرومیت در کشور است.
تحریم های اقتصادی پله به پله به ویژه علیه بخش صنعت و معدن کشور شدت گرفت تا به خیال دشمنان تولید در ایران اسلامی از پادرآید، این تحریم در عرصههای مرتبط با تامین مواد اولیه، تجهیزات و ماشینآلات تا بازارهای هدف صادراتی کار و فعالیت را برای صنعتگران و تولیدکنندگان کشور سختتر کرد تا اینکه شیوع کرونا هم بر این بار سنگین افزون شد و شرایط را پیچیدهتر کرد.
تحریم ها ، اگرچه در گام های اول زحمتهایی برای صنعتگران استان سمنان ایجاد کرد ولی در نهایت، فرصتی برای دستیابی به روش های نوین در بازارهای جدید و شکل گیری راهکارهایی به سود چرخه اقتصادی کشور شد.
شیوع کرونا از سویی امکان فعالیت برای خطوط تولید و حضور کارگران واحدهای صنعتی را مشکل کرد، و از سویی تهدیدی برای بازار فروش تولیدات این واحدها شد؛ که این مساله نیز با تدبیر مسوولان اجرایی و صنعتگران با رعایت شیوهنامههای بهداشتی، یافتن بازارهای جدید و کمک به قدرت خرید مردم تا حدودی مهار شد.
به گفته صنعتگران استان سمنان، تحریم ها و کرونا دو مانعی شدند که قدرت پرش بخش های صنعت و معدن را تقویت کردند، زحمتی شدند که با خود رحمت آوردند.
تحریمها فرصتی برای تعریف اقتصاد بدون نفت
رییس هیات مدیره شرکت آریا ترانسفو شهمیرزاد از صنایع بزرگ و صادراتی استان سمنان گفت: از ابتدای سال ۹۷ که کشور تحت تحریم های ظالمانه مجدد قرار گرفت، اقتصاد بدون نفت را در کشور تجربه کردیم و باید گفت چنین فشاری تاکنون در طول تاریخ بر کشور وارد نشده است.
فرج الله معماری خاطرنشان کرد: امروز با درآمد پایین نفت و فشار بین المللی بسیار زیاد، باید کشور از مصرفگرایی فزاینده دور شود و فرهنگ درست مصرفکردن در بین مردم نهادینه شود.
وی ادامه داد: فعالان بخش خصوصی در عمل به فرموده مقام معظم رهبری، هر حرکتی که بخواهد برای کشور ما مشکلی ایجاد کند را حرام شرعی دانسته و اجتناب خواهد کرد.
وی یادآور شد: تحریم فرصتی شده است تا الگوی های خود را در تولید و مصرف تغییر دهیم و سبک زندگی خود را اصلاح کنیم.
تولید پشتوانه امنیت کشور در دوران تحریم و کرونا
معماری تاکید کرد: درآمد نفتی کاهش پیدا کرد، اما وفور نعمت در فروشگاه های کشور وجود دارد و هیچ گونه کمبودی نداریم پس باید قدر تولیدگران را دانست و تولید را حفظ کرد، چرا که تولید ، امنیت را برای کشور به ارمغان خواهد آورد.
وی بیان کرد: محدودیت های ارزی و اقتصادی و تورم در کشور وجود دارد، اما باید قدر نعمت هایی مانند مردم فهیم و امنیت را بدانیم.
رییس هیات مدیره شرکت آریا ترانسفو گفت: اقتصاد دولتی امروز باید فضا را به بخش خصوصی دهد و این بخش بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد تا اعتماد برای حرکت رو به جلو در فعالان بخش خصوصی تقویت شود.
وی اضافه کرد: توفیق های امروز استان سمنان بخشی حاصل از تلاش تولیدگران و بخش قابل توجهی حاصل از هدایت بسیارمطلوبی است که در سطح مدیریت استان وجود دارد که این مساله یک نعمت بی نظیر برای استان است و جای تقدیر و تشکر دارد.
رونق صنعت نتیجه گفتمان دولت و بخش خصوصی در سمنان
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان سمنان، موتور محرکه تولید در این استان را گفتمان مطلوب بخش دولتی و خصوصی دانست و گفت: در بین مسوولان استان و به ویژه استاندار و معاونان استانداری، برای حل مشکلات واحدهای تولیدی و صنعتی و بخش خصوصی، دغدغهمندی و تلاش و پیگیری بسیار مطلوبی وجود دارد.
علی اصغر جمعه ای تاکید کرد: حمایت، تعامل و توجه مطلوبی با بخش خصوصی در استان سمنان وجود دارد ولی نیاز است تا در سطح کشور، ادبیات گفتمان با بخش خصوصی بازنگری شده و گفتمان منطقی بیش از پیش در دستور کار قرار گیرد.
وی یادآور شد: رفع مشکلات صنعتگران با انسجام بخش دولتی و خصوصی می تواند ارتقای صنعت، تولید، اقتصاد و در نهایت معیشت و سطح رفاه مردم جامعه را به دنبال داشته باشد.
تسهیل بازگشت ارز نیاز امروز صنعتگران سمنان
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان سمنان بیان کرد: بانک مرکزی واحدهای دریافت کننده ارز دولتی را معرفی کند و مباحثی که باعث برنگشتن ارز حاصل از صادرات به کشور می شود را تسهیل و برطرف کند.
وی با بیان اینکه ٨۵ درصد از صادرکنندگان استان ارز حاصل از صادرات را بازگرداندهاند، یادآور شد: امروز موضوع ارز و بازگشت ارز حاصل از صادرات، یکی از دغدغه های جدی واحدهای تولیدی و صنعتی صادرکننده است.
جمعه ای اضافه کرد: بخش تولید بسیار حائز اهمیت است و دو روز در سال با نام های «صنعت و معدن» و «صادرکنندگان» ویژه این امر در نظر گرفته شده است.
وی گفت: تولید و صادرات دو حلقه به هم پیوسته هستند و زنجیره اقتصاد با حضور این دو مولفه تکمیل خواهد شد، امروز نیاز است تا تعامل با بخش خصوصی، بیش از پیش تقویت شده و تحکیم یابد.
تسهیلگری دوره کرونا الگوی دیگر مشکلات شود
مدیرعامل شرکت کلران در استان سمنان نیز گفت: در شیوع کرونا مشاهده شد که می توان برای تسهیلگری در بخش تولید، اقدامات ویژه ای را در دستور کار قرار داد.
محمدعلی شریعت اضافه کرد: در دوران شیوع کرونا شاهد صدور مجوز برای یک محصول تولیدی در کمترین زمان ممکن بودیم که این مساله در شرایط عادی مشمول زمان قرار می گرفت.
وی گفت: افزایش بهره وری نیروی انسانی، نگرش افزایش و توجه به شرکت های دانش بنیان، تحقیق و توسعه و نوآوری در بخش های اقتصادی از سوی دولت و بخش خصوصی اصل انکارناپذیری در توسعه اقتصادی است.
وی با اشاره به اینکه انتخاب شعار امسال برای جهش تولید توسط رهبری هوشمندانه بود، بیان کرد: جهش تولید به معنای حمایت همه جانبه از بخش صنعت و تولید است و باید تمامی ابعاد آن محقق شود و نگرش توسعهای مولفه اصلی این شعار است.
شریعت تاکید کرد: جهش تولید باید محسوس باشد، نظارت های پسینه جایگزین نظارت های پیشینه شود و در مبحث تولید تسهیل گری مدنظر باشد.
شریعت ادامه داد: فعالان تولید، بیش از دیگران دلسوز تولید کشور و عنوان تجاری خود هستند و در بحث تشریفات قانونی گمرکی نیاز است تا تسهیل صورت گیرد.
مدیرعامل شرکت کلران در استان سمنان با اشاره به اینکه امروز نیاز است تا توجه به بدهی های دولتی به بخش خصوصی و تسریع در پرداخت آن، در دستور کار قرار گیرد، گفت: مالیات در کشورهای توسعه یافته جهان، به عنوان حامی تولید است و نیاز است این نگرش در کشور ما نیز تقویت شود.
وی افزود: صادرکنندگان اکنون بیش از پیش نیازمند توجه و حمایت جدی از سوی دولت هستند و نیاز است تا راهکاری برای حل اختلافات حقوقی صادرکنندگان در سطح بین المللی اندیشیده شود.
وی یادآور شد: فضای سمنان در حمایت از واحدهای تولیدی و صنعتی بسیار متفاوت از دیگر استانهای کشور است و نتیجه رویکرد مناسب و تلاش تمام مسئولان استان است.
تلاشها برای گرهگشایی از کار صنعت در سمنان
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سمنان با اشاره به مشکلات بخش صنعت و معدن این استان، گفت: به دلیل فشارهای اقتصادی ، تحریم و شیوع کرونا ، واحدهای صنعتی و تولیدی کشور با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم می کنند.
علی تشنه دل اضافه کرد: تاثیر فشارهای خارجی و تحریمها در سالهای گذشته بر تولید و صنعت کشور قابل توجه بوده است و فعالیت و رونق چرخه کسب و کار واحدهای تولیدی استان نشان دهنده آن است که بخش صنعت و تولید با جان و دل برای توسعه اقتصادی کشور در تلاش است.
وی یادآور شد: مسوولان استان سمنان در بخش های مختلف اجرایی با جدیت تمام برای گرهگشایی از مشکلات بخش صنعت و تولید تلاش می کنند.
نظر شما