خشونت و یک عمر پشیمانی

تهران - ایرنا - شاید برای همه پیش آمده باشد که در تاکسی یا اتوبوس نشسته یا در حال گذر از خیابان یا کوچه‌ای باشید و ببینید دو یا چند نفر با یکدیگر درگیر شده‌اند و گاه شدت درگیری به جراحت و حتی مرگ یکی از طرفین انجامیده باشد، در حالی که با کمی تامل و تحمل، می‌توانست اتفاقی تلخ رقم نخورد.

گرمای هوا و استرس ابتلا به کرونا، تورم و گرانی همه و همه دست به دست هم داده اند تا میزان تاب آوری افراد کاهش یابد و با کوچک ترین تنشی، با یکدیگر درگیر شوند و سرکوچکترین مساله ای دست به یقه شوند و نزاعی خونین و همراه با مصدومیت و گاهی هم همراه با مرگ شکل گیرد، راه حل ممکن در این شرایط کنترل خشم در خودمان هست و باید یاد بگیریم که همه اعضای یک جامعه هستیم، هموطن هستیم و باید حتی در شرایط سخت نیز به یکدیگر کمک کرده نه اینکه در چنین شرایطی وضعیت را برای خود و سایرین وخیم تر کنیم.

کمی نفس عمیق هر گونه خشونتی را تبدیل به آرامش می کند، میزان خشم و عصبانیت را کاهش می دهد، به گفته روانشناسان تنها راه حل در حین عصبانیت خارج شدن از محیط استرس زا و نفسی عمیق برای اکسیژن رسانی به مغز است، راهی که هیچ یک از افرادی که نزاع خیابانی را تجربه کرده اند، در عمل انجام نداده و اکنون در اثر جراحات ناشی از نزاع خیابانی مجروح شده یا برچسب قاتل را یدک کشیده اند.

گرمای هوا به خودی خود همه ساله در فصل تابستان موجب می شود که میزان نزاع های فردی و حتی گاهی نزاع های دست جمعی  و خانوادگی افزایش یابد. گاهی هم در نزاع ها عضو یا اعضایی از بدن یکی یا هر دو طرف نزاع آسیب می بیند و برای آنها دیه تعیین می شود و تامین آن خانواده ها را که عموما از طبقه ضعیف و متوسط جامعه هستند با مشکل مواجه می‌کند.

معمولا دعوا و نزاع ها بیشتر بر سر موضوعات کم ارزشی است که گاه درگیری‌های خونین را رقم می زند و یک عمر پشیمانی به بار می‌آورند، در شهری که مردمانش تحمل ندارند و با کوچکترین بهانه ای کاسه صبرشان لبریز شده و شروع به دعوا و کتک کاری کرده و انواع خشونت های کلامی و فیزیکی را به کار می برند و نتیجه اش می شود یک عمر پشیمانی.

در عین حال آمار های اعلام شده از سوی مسئولان ذیربط تنها مربوط به بخشی از نزاع ها می شود که جراحات، مصدوم یا کشته را به همراه داشته است، اما بخش اعظمی از دعواهای خیابانی یا خانوادگی و دیگر نزاع ها بدون تشکیل پرونده خاتمه پیدا می‌کند و طرفین با پادر میانی مردم از هم جدا می‌شوند.

پرداختن به نزاع ها از هر نوعی، امروزه در جامعه به عنوان یک آسیب اجتماعی از اهمیت خاصی برخوردار است و به همراه خود آسیب های متعدد دیگری را به همراه دارد که علاوه بر بار روانی، هزینه های سنگینی را به جامعه تحمیل می کند که جا دارد از زوایای گوناگون اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی توسط کارشناسان و مسئولان ذیربط بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

مراجعه ۸۸ هزار و ۲۹۳ نفر مصدوم در دو ماهه نخست امسال 

مدیرکل امور معاینات بالینی سازمان پزشکی قانونی به خبرنگار ایرنا گفت: در دو ماه نخست امسال از کل مصدومان نزاع به مراکز پزشکی قانونی ۶۱ هزار و ۴۷۰ نفر مرد و ۲۶ هزار و ۸۲۳ نفر زن بودند.
 امیدرضا کارگر افزود: این در حالی است که تعداد مراجعان مرد در مدت مشابه سال گذشته(۱۳۹۸)۶۷ هزار و ۸۱ و تعداد زنان ۳۲ هزار و ۹۵ نفر بود،   این آمار از ۹۹ هزار و ۱۷۶ مراجعه در دو ماهه ابتدایی سال گذشته به ۸۸ هزار و ۲۹۳ مورد در دو ماهه نخست امسال کاهش یافت.

وی ادامه داد: در این مدت استان های تهران با ۱۳ هزار و ۳۴۵، خراسان رضوی با ۷ هزار و ۴۲۳ و آذربایجان شرقی با ۶هزار و ۲۸۲ نفر بیشترین و استان های ایلام با ۴۹۱، بوشهر با ۶۰۶ و هرمزگان با ۶۹۷ نفر کمترین آمار مصدومان نزاع را داشته اند.

 مدیرکل امور معاینات بالینی سازمان پزشکی قانونی  گفت: همچنین کاهش مصدومان نزاع در فروردین ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۹.۶ درصد و در اردیبهشت ماه ۳.۸ درصد بوده است.
وی خاطرنشان کرد: به طور متوسط در هر سال بیش از ۵۰۰ هزار مصدوم نزاع به مراکز پزشکی قانونی کشور مراجعه می کنند، سال گذشته(۱۳۹۸)  آمار ارجاعات نزاع به پزشکی قانونی ۵۷۴ هزار و ۹۶۱ نفر بود که در مقایسه با سال قبل از آن، ۹ دهم درصد کاهش داشته است.

کارگر تاکید کرد: بررسی آمارهای پنج سال اخیر از مصدومان نزاع به مراکز پزشکی قانونی نشان می دهد که طی این سال ها همواره با کاهش مصدومان نزاع مواجه بودیم؛ به استثنای سال ۱۳۹۷ که رشد ۶.۵ درصدی ارجاعات نزاع در کشور اتفاق افتاد.

کدام استان ها بر حسب جمعیت بیشترین آمار نزاع را دارند؟
مدیرکل امور معاینات بالینی سازمان پزشکی قانونی ادامه داد: در سال ۱۳۹۸، به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت کشور، ۶۹۲ نفر برای معاینه نزاع به مراکز پزشکی قانونی مراجعه کردند، محاسبات آماری سازمان پزشکی قانونی کشور نشان می دهد که در این سال، استان های اردبیل با ۹۶۹، آذربایجان شرقی با ۹۰۶، البرز با ۸۸۲ و زنجان با ۸۷۹ مراجعه بیشترین آمار مصدومان نزاع را بر حسب جمعیت (هر ۱۰۰ هزار نفر) داشته اند و همچنین در همین سال آمار مراجعان نزاع بر حسب جمعیت در استان های هرمزگان با ۲۵۶، سیستان و بلوچستان با ۲۸۰ و بوشهر با ۳۰۹ مورد مراجعه کمتر از دیگر استان ها بود.

مراجعه بیش از ۵۷۵ هزار مصدوم نزاع به مراکز پزشکی قانونی در سال ۹۸

کارگر گفت:  ۵۷۵ هزار و ۷ مصدوم نزاع سال گذشته به مراکز پزشکی قانونی کشور مراجعه کردند که این رقم در مقایسه با سال قبل از آن که آمار مراجعات ۵۸۰ هزار و ۷۰ نفر بود، ۹ دهم درصد کاهش یافته است که از کل مراجعان نزاع در سال گذشته ۳۸۷ هزار و ۸۷۰ نفر مرد و ۱۸۷ هزار و ۱۳۷ نفر زن بودند.

وی ادامه داد: در این مدت استان های تهران با ۹۹ هزار و ۹۰۷، خراسان رضوی با ۴۹ هزار و ۹۲۵ و اصفهان با ۴۱ هزار و ۵۱۰ نفر بیشترین و استان های ایلام با ۲ هزار و ۸۷۸، خراسان جنوبی با ۳هزار و ۶۲۴ و بوشهر با ۳ هزار و ۹۲۱ نفر کمترین آمارمصدومان نزاع را داشته اند و همچنین در سال ۱۳۹۸، بیشترین آمار مصدومان  با ۶۲ هزار و ۹۱۰ نفر در مرداد ماه و کمترین آن با ۳۶ هزار و ۸۱۳ مراجعه در اسفند ماه گزارش شده است.
 

ظاهر خون آلود تاثیری در صدور نظریه کارشناسی توسط پزشکی قانونی ندارد
مدیرکل امور معاینات بالینی سازمان پزشکی قانونی در توصیه ای به مصدومان نزاع به پزشکی قانونی گفت: ظاهر خون آلود تاثیری در صدور نظریه کارشناسی توسط پزشکی قانونی ندارد، آنچه مبنای صدور نظریه کارشناسی در خصوص جراحات است، نوع جراحت و عمق آن است، بنابر این معاینه دقیق ‌تر ضایعات نیازمند تمیز بودن موضع و بررسی دقیق آن توسط کارشناسان پزشکی قانونی است.

وی تاکید کرد: بنابر این افرادی که به دلیل نزاع بد حال هستند و دارای جراحاتی هستند، ابتدا به مراکز درمانی و بیمارستانی برای درمان مراجعه کنند و سپس با همراه داشتن مدارک شناسایی معتبر به پزشکی قانونی مراجعه کنند.

وی خاطر نشان کرد: برای صدور نظریه کارشناسی در خصوص صدمات ناشی از نزاع توسط سازمان پزشکی قانونی ارائه معرفی نامه از مراجع قضایی و یا انتظامی الزامی است.

وی  ادامه داد: همچنین باید افزود که چیزی به نام طول درمان در پزشکی قانونی تعیین نمی‌شود و این هم یکی دیگر از باورهای نادرست به یادگار مانده از گذشته است.

کارگر گفت: در مواردی برای بررسی دقیق تر جراحات و یا عوارض صدمات نیازمند اخذ مشاوره و یا تصویربرداری و یا سایر اقدامات پاراکلینیک هستیم و این امر برای حفظ حقوق مراجعان و اظهار نظر دقیق در خصوص صدمات است، بنابراین صبر و شکیبایی بیشتر مراجعان را می طلبد.

 مدیرکل امور معاینات بالینی سازمان پزشکی قانونی تصریح کرد: در صورت وجود جراحات و صدمات عمده و تهدید کننده، فرد می تواند پس از انجام اقدامات درمانی به پزشکی قانونی مراجعه کنند. سوابق اقدامات انجام شده از سوی پزشکی قانونی از مرجع درمان کننده اخذ خواهد شد تا حقی از فردی ضایع نشود.

کارگر افزود: صدمات ایجاد شده در نزاع (شامل آثار ضرب و جرح) یا مشمول دیه است یا ارش، در دیه 'که مقدار مال معینی است و در شرع مقدس به سبب جنایات غیرعمدی بر نفس، عضو یا منفعت یا جنایات عمدی در مواردی که به هر جهت قصاص ندارد، مقرر شده‌ است.

وی ادامه داد: ارش نیز دیه غیر مقدر است و میزان آن در شرع تعیین نشده است و دادگاه با لحاظ نوع و کیفیت جنایت و تاثیر آن بر سلامت فرد و میزان خسارت وارده با در نظر گرفتن دیه مقدر و با جلب نظر کارشناس میزان آن را تعیین می کند، بنابراین در مواردی که برای صدمه وارده دیه مقدر وجود نداشته باشد کارشناس پزشکی قانونی بر اساس نوع جراحت و کیفیت آن و تاثیر بر سلامت فرد و ایجاد یا عدم ایجاد نقص عضوی و تاثیر در کارایی عضو یا اندام اقدام به تعیین ارش می کنند که میزان ارش نسبت به دیه کامل انسان تعیین می شود.

سطح تحمل مردم پایین آمده، باید خشم خود را کنترل کرد

مدیرکل امور معاینات بالینی سازمان پزشکی قانونی گفت: شمار نزاع ها در جامعه و مراجعه آنها به دلیل صدمات ایجاد شده به پزشکی قانونی نشان می دهد که سطح تحمل مردم کاهش پیدا کرده است و در مقابل باید همه بتوانند خشم خود را کنترل کنند.

کارگر اضافه کرد: در دستورات دین مبین اسلام همواره بر کنترل خشم تاکید شده است و همه باید یاد بگیرند که در هنگام خشم و عصبانیت تصمیم گیری نکنند و از هرگونه برخورد کلامی و فیزیکی پرهیز کنند، چرا که به طور مسلم انسان اعمال و رفتاری که در موقع خشم و عصبانیت انجام می دهد، هیچگاه در حالت عادی انجام نمی دهد و چه بسا در حالت خشم و عصبانیت دست به کار هایی بزند که جبران آن گاهی غیر ممکن باشد و حتی جان کسی به خطر افتد.

گزارش از ناهید حاجی خانی

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha