مدیرکل منابع طبیعی: ۱۰۷ میلیارد تومان در عرصه‌های بیابانی کرمان هزینه شد

کرمان - ایرنا - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان گفت: ۱۰۷ میلیارد تومان طی سال ۹۸ در عرصه های بیابانی این استان به منظور پیشگیری از حرکت شن های روان و مقابله با گرد و غبار هزینه شده که بیش از ۶۰ درصد این اعتبار در مناطق شرقی کرمان صرف شده است.

مهدی رجبی زاده روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: ۴۲ میلیارد تومان از محل اعتبارات تبصره یک قانون بودجه برای اجرای عملیات مالچ پاشی و ۱۰ میلیارد تومان نیز از محل های مختلف دیگر به استان کرمان اختصاص پیدا کرد و در مجموع ۱۰۷ میلیارد تومان در سال ۹۸ در عرصه های بیابانی استان به منظور پیشگیری از حرکت شن های روان و مقابله با گرد و غبار هزینه شده است.

وی اظهار داشت: ۳۲ میلیون هکتار بیابان در کشور وجود دارد که از این مقدار حدود ۶ و سه دهم میلیون هکتار که حدود ۲۰ درصد بیابان های کشور است در شمال استان کرمان قرار دارد و شامل ۱۶ شهرستان می شود.

وی گفت: بر اساس آمارها از ۱۶ شهرستان استان کرمان ۱۳ شهرستان یا بیابانی هستند یا در معرض بیابانی شدن قرار دارند و از ۶.۳ دهم میلیون هکتار اراضی بیابانی شمال استان کرمان حدود چهار و نیم میلیون هکتار تحت تاثیر فرسایش بادی است که تقریبا ۷۱ درصد بیابان های ما را در بر می گیرد و این بدان معنی است که در ۷۱ درصد عرصه های بیابانی استان کرمان فقر پوشش گیاهی به حدی است که با کوچکترین وزش باد شاهد پدیده هایی چون شن های روان یا گرد و غبار خواهیم بود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان با تاکید بر اینکه هر چه قطر ذرات جا به جا شده خاک توسط باد به میکرون نزدیک تر باشد پدیده گرد و غبار را ایجاد می کند و هر چه قطر ذرات بیشتر باشد حرکت شن های روان را داریم.

وی گفت: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان بر اساس آخرین مطالعات انجام شده توانسته در سطح ۱۳ شهرستان بیابانی یا در معرض بیابانی شدن این استان ۲۸ کانون بحرانی حساس به فرسایش بادی را شناسایی کند که مساحتی حدود ۱.۲ دهم میلیون هکتار را در بر می گیرند و در واقع ما در این مساحت عرصه هایی را داریم که حفظشان برای مان حیاتی است و شامل اراضی کشاورزی، باغ ها، روستاها و زیرساخت ها هستند.

رجبی زاده تصریح کرد: سابقه استان کرمان در امر مقابله با بیابانزایی تقریبا حدود ۵۵ سال است و این فعالیت از دهه ۴۰ آغاز شده که بارزترین آن جنگل طاق زار کرمان است و امروز ما تاثیرات مثبت آن را مشاهده می کنیم.

وی ادامه داد: از ابتدای انجام فعالیت های بیابانزدایی که عمده آن بعد از پیروزی انقلاب اسلامی انجام شده حدود ۲۰۰ هزار هکتار جنگل های بیابانی در استان کرمان ایجاد و بالغ بر ۳۳ هزار هکتار عملیات مالچ پاشی و ۳۶۰ هزار هکتار عملیات بذرپاشی و بذرکاری در اراضی بیابانی استان انجام شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان گفت: بیش از ۵۱ هزار هکتار کنترل هرزآب در مناطق بیابانی انجام شده که تاثیرات مثبتی را در امر مقابله با پدیده بیابانزایی داشته است.

وی افزود: به دنبال تشدید پدیده گرد و غبار در کشور در سال ۹۸ اعتباراتی از محل صندوق توسعه ملی برای استان هایی که مشکلاتی از این دست داشته اند اختصاص یافته است.

رجبی زاده ادامه داد: سال گذشته در شمال استان کرمان از محل منابع مختلف اعتباری که عمدتا از محل اعتبارات گرد و غبار و از محل صندوق توسعه ملی بوده ۴۷ میلیارد تومان به استان کرمان اختصاص یافته است.

وی با بیان اینکه ما موفق شدیم در سال گذشته هزار و ۸۵۰ هکتار عملیات مالچ پاشی را در شرق استان کرمان انجام دهیم تصریح کرد: حدود ۲ هزار و ۳۰۰ هکتار نهال کاری نیز در ۱۱ شهرستان بیابانی استان کرمان طی سال گذشته و سه هزار هکتار مدیریت روان آبها در عرصه های بیابانی انجام شده و در این پروژه مدیریت بارندگی موجب تقویت سفره های آب زیر زمینی و ایجاد پوشش گیاهی نیز به طور طبیعی می شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان گفت: ۲ هزار و ۲۵۵ کیلومتر تله رسوب گیر و حدود ۱۵۰ کیلومتر احداث بادشکن های زنده و غیر زنده سال گذشته در استان کرمان ایجاد شده است که در سال جاری نیز از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی عملیات های جدیدی اجرا می شود.

وی تاکید کرد: در سال جاری اعتبارات توسعه ملی در بخش گرد و غبار نسبت به سال گذشته کاهش چشمگیری داشته به طوری که سال گذشته اعتبارات گرد و غبار در کل کشور ۱۵۰ میلیون یورو بوده و امسال به ۲۰ میلیون یورو رسیده که امیدواریم اصلاح شود.

رجبی زاده افزود: در مجموع ما هیچ زمانی نمی توانیم فرایند بیابانزایی را متوقف کنیم زیرا حرکتی طبیعی است و در محیط زیست اتفاق می افتد و تنها ماحصل کانون های بحرانی داخلی نیست و ممکن است تحت تاثیر کانون های خارج از استان یا کشور باشند.

وی بیان کرد: مقابله با پدیده بیابانزدایی امری ملی و محتاج همکاری بین المللی است و ما امیدواریم بتوانیم با فعالیت های انجام شده امنیت زیستی نسبی به ساکنان مناطق بیابانی بدهیم و کانون های بحرانی را حفظ کنیم و از نابود شدن این اراضی جلوگیری کنیم تا مشکلاتی چون تخریب سرزمین، مهاجرت و غیره پیش نیاید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha