به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، بیماری کووید ۱۹ مناسبات گستردهای را در سطح جهان دگرگون کرد و حتی بزرگترین رویداد ورزشی جهان، یعنی المپیک را هم به تعطیلی کشاند. ویروسی که مرزهای علوم پزشکی را هم پشت سر گذاشت و پا در کفش سیاستمداران و اقتصاددانها هم کرد و خیلیها را مجبور به تغییر رفتار کرده است.
یکی از تغییر رفتارها، استفاده از ماسک توسط همه مردم و حتی سیاستمداران است. ابزاری برای حفاظت شخصی و اجتماعی که سادهترین و در دسترسترین وسیله برای مقابله با این بیماری جهانگیر محسوب میشود. هرچند استفاده از این ابزار نیازمند قانع شدن جامعه و فرهنگ سازی برای پوشیدن ماسک دارد.
تاکید مقام معظم رهبری بر استفاده از ماسک
رهبر معظم انقلاب اسلامی در ارتباط تصویری روز هفتم تیر ماه ۹۹ با مسئولان قضایی نسبت به عدم استفاده از ماسک توسط برخی مسئولان که در اجتماعات حاضر میشوند، گلایه کردند و گفتند: اگر دو سه نفر دور من باشند، بنده هم حتماً ماسک میزنم، کما اینکه آدم میبیند این ماسک زده نمیشود؛ خب وقتی که شما که مسئول دولتی هستید، در یک اجتماع مردمی ماسک نمیزنید، این جوانی هم که در خیابان دارد راه میرود و حوصله ماسک ندارد، تشویق میشود که نزند.
رییس جمهوری هم ماسک زد
چند روز بعد بود که تصویر رییس جمهوری در حالی که با وزیر بهداشت و وزیر دفاع گفت وگو میکرد و ماسک بر صورت داشت نیز منتشر شد.
استفاده از ماسک از ۱۵ تیر ماه در کشور اجباری شد و حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی در این رابطه گفت: از ۱۵ تیر هر فرد وقتی که میخواهد وارد یک مکان سرپوشیده جمعی شود، پوشیدن ماسک الزامی است و نباید در همه مکانهایی که اعلام شد به کسی که دارای ماسک نیست، خدمت داده شود. مردم در زمان حضور در جامعه باید فاصله گذاری را رعایت کنند، باید ماسک داشته باشند و باید فاصلهها را مراعات کنیم و با ماسک با افراد مواجه شوند؛ علاوه بر این در اجتماعات بزرگ نروند؛ حضور در اجتماعات بزرگ گرفتاری ایجاد میکند.
مسئولان یکی یکی ماسک زدند
در حالی که سازمان جهانی بهداشت و همه مجامع علمی جهان تاکید به استفاده از ماسک در شرایط شیوع ویروس کرونا کردند، اجباری شدن استفاده از ماسک در کشور و تاکید مقام معظم رهبری، ماسک را بر صورت همه مسئولان نشاند.
تصاویر از جلسههای مختلف دولت و مجلس نشان میدهد که بسیاری از مسئولان در هیات دولت و جلسههای مجلس شورای اسلامی ماسک بر چهره دارند و از این ابزار سودمند برای جلوگیری از انتشار ویروس کرونا استفاده میکنند.
وزیر بهداشت، وزیر دفاع، رییس قوه قضاییه، رییس مجلس شورای اسلامی، معاون اول رییس جمهوری، فرمانده ناجا، وزیر اطلاعات، سخنگوی دولت و بسیاری دیگر از مسئولان در جلسهها ماسک بر چهره دارند.
استفاده از ماسک نیازمند فرهنگسازی است
هرچند اجباری شدن ماسک در افزایش استفاده از آن تاثیر داشته، اما بخش مهم موضوع در این زمینه، فرهنگ سازی و شفاف کردن اهمیت استفاده از ماسک است.
سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت در این زمینه به خبرنگار سلامت ایرنا گفت: در حال حاضر که ویروس کرونا هیچ واکسن یا داروی اختصاصی ندارد، فقط باید اصول سه گانه رعایت فاصله گذاری فیزیکی، شستوشوی مداوم دستها و استفاده از ماسک را جدی گرفت. تنها راه مقابله با کرونا در حال حاضر، پیشگیری از ابتلاست و نباید از آن غافل شد.
وی بیان کرد: اجباری شدن ماسک باعث افزایش استفاده از آن تا ۶۰ درصد شده و این موضوع باید به صد در صد برسد. تشویق مردم به استفاده از ماسک و فرهنگ سازی در این زمینه بسیار مهم است که از همه افراد موثر، ورزشکاران، هنرمندان و رسانهها میخواهیم در این زمینه اطلاع رسانی کرده و به سلامت جامعه و پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا کمک کنند.
ماسک بر صورت مجسمههای شهری هم نشست
بخش دیگری از فرهنگسازی که توسط هنرمندان و افراد با ذوق انجام شد، نشاندن ماسک بر صورت مجسمههای شهری در سراسر جهان و ایران بود.
ماسکها بر صورت بسیاری از مجسمههای شهری معروف در جهان نشست و حتی در ایران هم بر چهره مجسمههایی مثل ابوعلی سینا در همدان ماسک گذاشته شد.
جای ماسک روی چانه نیست
هرچند برخی مسئولان هنگام صحبت کردن در تلویزیون یا جلسهها، ماسک را روی چانه خود میآوردند و صحبت میکردند، اما به مرور این حرکت اشتباه نیز اصلاح شد و حالا همه هنگام صحبت کردن هم ماسک را از دهان و بینی خود پایین نمیآورند.
محمد جهانگیری معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی در نشست خبری پویش همدلی با مدافعان سلامت در این رابطه گفته بود: از مسئولان کشور میخواهیم که هنگام صحبت کردن حتما ماسک بزنند، زیرا کرونا از طریق چانه منتقل نمیشود و باید ماسک روی بینی و دهان باشد. ماسک زدن برای کسی که صحبت میکند واجب است. اینکه مسئولان ماسک را زیر چانه میبرند و صحبت میکنند، صحیح نیست. زمان صحبت کردن نباید ماسک را برداشت. همچنین نباید به ماسک دست زد. نقد فراوانی در این زمینه وجود دارد.
واقعیت این است که انتقال ویروس کرونا از فرد مبتلا، از طریق عطسه، سرفه، صحبت کردن و آواز خواندن و هر روشی که باعث پرتاب ریز قطرات تنفسی شود، ممکن است. این قطرات ممکن است روی سطوح نشسته و سپس با دست زدن افراد به سطوح روی انگشتها منتقل شده و با دست زدن به چشم و بینی و دهان، به فرد دیگری منتقل شود. استفاده از ماسک میتواند از انتقال این قطرات تنفسی روی سطوح پیشگیری کند.
گزارش از امیر پروسنان
نظر شما