به گزارش نشریه مکزیکی اِل اونیورسال، «اوو مورالس» رئیس جمهور سابق بولیوی طی توئیتی در پاسخ به اظهارات جنجالی «الون ماسک» مالک بزرگترین کارخانه خودروسازی، مبنی بر اینکه «علیه هرکسی که بخواهیم، کودتا خواهیم کرد»، بار دیگر از انگیزه کودتاچیان که استفاده از ذخایر بولیوی بود، سخن به میان آورد.
ماجرا از این قرار بود که «الون ماسک» مدیرعامل شرکتهای اسپیس ایکس و تسلا، در حساب توئیتر خود در باره سیاست منافع که در شرایط پیچیده اقتصادی ناشی از بحران کووید ۱۹ به عنوان بسته تشویقی در آمریکا به کار میرفت، چنین اظهارنظر کرده بود: «بسته حمایتی دولتی دیگر به نفع مردم نیست» که در پاسخ، کاربری در همان شبکه اجتماعی او را این طور خطاب قرار داد: عالیجناب، شما میدانید چه چیزی به نفع مردم نبود؟ این که دولت آمریکا در خاک بولیوی علیه رییسجمهور این کشور برای ذخایر لیتیوم کودتا به راه بیندازد. پس از آن، ماسک در پاسخی مناقشه برانگیز نوشت: علیه هرکسی که بخواهیم کودتا خواهیم کرد.
در پی این ماجرا، اوو مورالس، رییسجمهوری مستعفی بولیوی در حساب رسمی خود نوشت: «الون ماسک، مالک بزرگترین کارخانه خودرو، درباره کودتا در بولیوی میگوید علیه هرکسی که بخواهیم کودتا میکنیم. این خود مدرک دیگری است که نشان میدهد دلیل کودتا، دستیابی به ذخایر لیتیوم بولیوی بوده است. مورالس سپس ادامه توئیت ماسک را از قول وی آورد: و با دو قتل عام به عنوان هزینه این کودتا، همواره از منابعمان دفاع خواهیم کرد.
متعاقباً در پاسخ، ماسک در توئیتی دیگر گفت: شرکتهای وی لیتیوم را در استرالیا خریداری میکنند، نه در بولیوی.
اوو مورالس از ۱۰ آبان گذشته همزمان با کناره گیری از سمت خویش به عنوان رئیس جمهور بولیوی، خود را قربانی کودتا اعلام کرده است.. وی پیشتر در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه اظهار کرده بود ایالات متحده برای بهرهبرداری از ذخایر عظیم لیتیوم بولیوی، در ماه گذشته کودتای نظامی را سازماندهی کرد که منجر به خروج وی از قدرت شد. رهبر حزب سوسیالیسم افزود، آمریکا به این علت در بولیوی دست به کودتا زد که همکاری در زمینه لیتیوم را با چین و روسیه دنبال میکرد. رییسجمهوری پیشین بولیوی در ادامه تصریح کرد، ما صنعتی شدن لیتیوم را شروع کردهایم و به عنوان یک کشور کوچک ۱۰ میلیون نفری به زودی قرار بود قیمت لیتیوم را تعیین کنیم. آنها میدانند که ما دارای بزرگترین ذخایر لیتیوم در جهان هستیم.
در پی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری بولیوی در ۲۰ اکتبر (۲۸ مهرماه گذشته) که در دور نخست مورالس پیروز شد، سازمان کشورهای آمریکایی (OAS) واقع در واشنگتن دیسی، بعد از راهاندازی اتهام تقلب در انتخابات و تظاهرات اعتراض آمیز در بولیوی، باعث برکناری مورالس شد. اتهامی که بعدها، موسسه تحقیقاتی ماساچوست آمریکا آن را رد کرد و براساس گزارش شبکه ونزوئلایی «تلهسور»، با سفر یکی از حامیان اصلی کودتا به آمریکا پیش از انتخابات بولیوی، گمانهزنیها در مورد ارتباط کودتاچیان با دولتمردان آمریکایی افزایش یافت. از سوی دیگر پس از استعفای مورالس، دولت موقت بولیوی به رییسجمهوری خودخوانده سناتور جنینه آنیس، از زمان رسیدن به قدرت، سیاستهای راستگرایانه در پیش گرفته و به دنبال روابط قوی با آمریکا و رژیم صهیونیستی بود.
مورالس پس از استعفا به مکزیک پناهنده شد و چندی بعد، از مکزیک به آرژانتین رفت. رئیس جمهور مستعفی، از تبعیدگاه خود در آرژانتین، در انتظار انتخابات آتی کشورش که به دلیل همهگیری کرونا به تعویق افتاده است، همچنان به تاثیرگذاری بر سیاست کشورش ادامه میدهد و برای بازیابی قدرت، با وجود اینکه خودش نامزد انتخابات نیست، امیدش را در انتخابات آینده ارزیابی میکند.
نظر شما