استاد دانشگاه شیراز: دولت‌ها، شرکت‌ها و ملت‌ها در دوران کرونا فرصت‌سازند

شیراز- ایرنا- عضو هیات علمی دانشگاه شیراز اظهار کرد: کرونا مرگبار، اما فرصت‌ساز است و در این میانه مسئولیت اجتماعی نخبگان، دولت‌ها و شرکت‌ها باید زمینه حضور مردم را در عرصه اجتماعی فراهم کند.

به گزارش ایرنا، عباس عباسی در وبیناری(همایش مجازی) با عنوان "مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها، دولت‌ها و ملت‌ها در دوران بحران کرونا" که به همت کمیسیون حمایت قضایی و مسئولیت اجتماعی اتاق بازرگانی فارس برگزار شد، بر نقش حوزه‌های سه‌گانه یادشده در یاری‌گری اجتماعی تاکید کرد.

این استاد دانشگاه مسئولیت اجتماعی را با توجه به شیوع کرونا مجموعه فعالیت‌هایی خواند که صاحبان سرمایه و بنگاه‌های اقتصادی به صورت داوطلبانه به عنوان یک عضو مفید و موثر در جامعه انجام می‌دهند و باید در تعریف مسئولیت اجتماعی نیز بازنگری شود.

عباسی افزود: گرچه ذات مسئولیت اجتماعی از ابتدا داوطلبانه بوده، اما کمک‌ها امروز باید سازمان‌یافته باشد و این سازمان‌یافتگی بر عهده دولت‌هاست.

استاد بخش مدیریت دانشگاه شیراز ابراز داشت: تا پیش از شیوع ویروس کرونا فعالیت‌های داوطلبانه را مسئولیت اجتماعی قلمداد می‌کردیم و بسیاری را به صورت غیرسازمان یافته یا رفتاری در جامعه نام می‌نهادیم؛ اما با شیوه کرونا و متاثر از تغییر فاز در تمام حوزه‌های تفکری، بحران کرونا ضعف ها و ناتوانایی‌ها را در عرصه فعالیت اجتماعی دولت‌ها، ملت‌ها و شرکت‌ها اثبات کرد.

مسئولیت اجتماعی در دوران کرونا اجباری است

وی افزود: در دنیای کنونی مسئولیت اجتماعی در همزیستی با موضوعات مرگبار و تزلزل در زیرساخت‌ها، از حوزه اختیاری وارد حوزه اجباری می‌شود و نیازمند دستورالعمل‌هایی است که حدود آن را مشخص کند و مسئولیت اجتماعی را در زمره مسئولیت‌های مدنی دولتمردان و صاحبان بنگاه‌های اقتصادی قرار دهد.

عباسی با بیان اینکه بحران کرونا مولد فرصت‌ها و تهدیدهایی است، اظهار کرد: هم‌اکنون که جوامع در سرگردانی و ناتوانی هستند، در دوره بازسازی فرصت‌ها هستیم و با توجه به وضعیت شیوع بیماری حدود دو سال فرصت داریم تا زیرساخت‌ها را فراهم کنیم و اگر منتظر بمانیم و دست‌روی‌دست بگذاریم تا واکسن عرضه شود، ناقض مسئولیت اجتماعی خواهیم بود.  

وی بیان کرد: آسیب‌شناسی شیوع کرونا نشان داد دولت‌ها به‌خوبی در زیرساخت‌های بهداشتی  سرمایه‌گذاری نکرده‌اند و در این زمینه نسبت به وظایف قانونی خود کوتاهی کرده‌اند؛ این در حالی است که وظیفه آن‌ها تولید و عرضه کالای عمومی است؛ بنابراین دولت‌ها در کل جهان دچار تزلزل شدند و به خوبی نتوانستند از فواید سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌هابهره برند، این غافلگیری به‌ویژه درخصوص دولت‌های ابرقدرت و صاحب ادعا بیشتر بوده است.

عضو هیات علمی دانشگاه شیراز با تاکید بر اینکه کرونا تکانه‌ای بزرگ است، عنوان داشت: کرونا زلزله‌ای است که هنوز آوار آن را برنداشته‌ایم،  در زیر این تل خاک شرکت‌ها، ملت‌ها و مردمی هستند که بعداً باید به وضع آن‌ها رسیدگی شود؛ اما در وضعیت فعلی اولویت‌ تامین سلامت و جلوگیری از به خطر افتادن جان آن‌هایی است که بیرون آوار مانده اند.

باور، فرهنگ، اقتصاد وسیاست؛ آنچه کرونا تغییر داد

وی افزود: جهان درمانده در حوزه اقتصاد به سمتی می‌رود که شکل کسب و کارها را تغییر خواهد داد و اقتصاد به سبک‌های پیشین در بلندمدت نمی‌تواند پاسخگوی نیاز امروز باشد.

عباسی از تغییر در فرهنگ، باورها، آداب و رسوم ازجمله شیوه‌های معاشرت‌ها، نحوه حضور در جمع و احوالپرسی ملت‌ها یاد کرد و گفت: در حوزه اجتماعی افراد نمی‌توانند حتی در یک اتاق حس راحت بودن داشته باشند، اعضای خانواده نمی‌توانند باهم به راحتی سفر کنند یا در مجالس شرکت یابند؛ بدین معنا درواقع به سمت فردگرایی یا جمع شدن مجازی می‌رویم.

استاد دانشگاه شیراز اظهار کرد: دنیا در حوزه‌های تکنولوژی، قانون و سیاست دچار درماندگی شده است و در حال پوست‌اندازی در این چهار حوزه است،  اتحادیه‌های جهانی بر اثر ویروس و درماندگی جهانی درحال از هم پاشیدن است و همه روابط به نفع اقتصاد و سلامت ملی تغییر رویکرد می‌دهد، به بیان دیگر  جهان وارد یک عرصه جدید می‌شود و دنیا دهکده دیگری خواهد ساخت که تعاریف را عوض خواهد کرد.

وی بیان کرد: با بررسی بخشنامه‌های گوناگون اداری از اسفندماه ۹۸ تاکنون، شاهد موجی سینوسی هستیم  که تصمیم‌گیری‌های احساسی را در این دستورالعمل‌ها نشان می‌دهد زیرا مجموعه‌ها با توجه به نگاهی گذشته‌نگر درباره کرونا تصمیم‌گیری می‌کنند؛ درحالیکه برای برون‌رفت از وضعیت کنونی باید گروه‌هایی تشکیل دهیم که به ما توان یادگیری دهند و در تصمیم‌سازی‌ها موثرانه و با نگاه آینده‌نگرانه عمل کنند.

حضور نخبگان در عرصه تصمیم‌گیری جهان را سامان می‌بخشد

وی ادامه داد: تاکنون هیچ کشوری در جهان موفق به کنترل بحران کرونا نشده است، زیرا راه‌حل‌ها بسیار و به تبع آن اختلاف نظرها نیز زیاد است؛ از همین رو اگر خبرگان و اندیشمندان در جوامع بین‌المللی امکان اظهارنظر یابند، می‌توان از هم پاشیدگی رفتاری کنونی را سر و سامان بخشید.

عضو هیات علمی دانشگاه شیراز با اشاره به اینکه در جهان کنونی حتی دستیابی به واکسن کرونا به منافع اقتصادی شرکت‌ها گره خورده است، ادامه داد: ما در اجماع جهانی دچار مشکل هستیم و باید برای حفظ کمک و مراقبت از جامعه دچار بحران بکوشیم؛ زیرا جامعه جهانی با تداوم وضعیت فعلی به اجماع نمی‌رسد و حتی در آینده شاهد از هم فروپاشی اتحادیه اروپا خواهیم بود؛ همچنین بسیاری از اتحادیه‌های درون کشورها هم از هم گسسته می‌شود، سازمان بهداشت جهانی نیز  به نفع کشور، ملت و دولت خاص عمل می‌کند.

وی زیربنایی‌ترین عنصر انجام مسئولیت اجتماعی را وضعیت اقتصادی دانست و گفت: هریک از  ما به‌عنوان شرکت، دولت یا ملت می‌توانیم نسبت به اینکه از لحاظ اقتصادی در جامعه سودآور و مفید هستیم، به جامعه خدمتی ارائه دهیم و تا زمانی که از نظر اقتصادی دچار فروپاشی نشویم مسئول هستیم.

مسئولیت اقتصادی زیربنای مسئولیت اجتماعی است

استاد دانشگاه شیراز افزود: از همین رو است که دولت‌ها نمی‌توانند از مسئولیت اجتماعی شانه خالی کنند و کسب‌وکار دولت‌ها زیربنای اصلی مسئولیت اجتماعی است؛ در ایران باید در مسیر مسئولیت اجتماعی، مسئولیت اقتصادی ایجاد کنیم و این موضوع از رهگذر تقویت شرکت‌های سودآور و مفید محقق خواهد شد.

وی با بیان اینکه امروز دولت‌هایی که تحریم نبودند، دچار خودتحریمی شده‌اند، بیان کرد: آن دولت‌هایی که تحریم بوده‌اند نیز دوچندان دچار تحریم شدند.

عضو هیات علمی دانشگاه شیراز ابراز داشت: از زمان شیوع ویروس در ووهان، این فرصت را داشتیم که اقتصاد را اداره کنیم؛ هم‌اکنون راه‌حل‌های بسیاری داریم اما قدرت اجرایی برای آن‌ها وجود ندارد؛ بنابراین اگر امروز شرکت‌ها و مردم در محدودیت‌اند، دولت باید به آن‌ها کمک کند.

عباسی اظهار کرد: در این میان حضور نخبگان در تصمیم‌گیری‌ها بسیار ضروری است، خبرگان باید در حوزه اقتصادی که علمی پیچیده است و ارائه راه‌حل در آن نیاز به اجماع دارد، حضور یابند تا بتوانیم پایه‌های مسئولیت اجتماعی را تقویت کنیم.

وی ادامه داد:همچنین در وضعیت کنونی همه باید مطیع قانون باشیم؛ زیرا  در این میانه، شرکت‌هایی که نمی توانند در مسئولیت اقتصادی مفید باشند دست به احتکار  و رانت خواری می‌زنند و رفتارهای انحرافی نشان می‌دهد و تا در بعد اقتصادی و قانونی اجبار ایجاد نکنیم، مسئولیت اخلاقی به وجود نمی‌آید.

از بین رفتن کرونا در گرو شکل‌گیری مسئولیت اجتماعی

این استاد دانشگاه شیراز با بیان اینکه تا مسئولیت اجتماعی جهانی شکل نگیرد، کرونا از بین نمی‌رود، گفت: در این زمینه، نیاز به اجماعی جهانی داریم. کرونا این موضوعی فردی نیست و یکی از مشکلات جهان امروز این است که در دنیا رهبر واحد جهانی نداریم؛ زیرا امروز اجماع مبتنی بر قدرت است و نه دانایی.

وی افزود: انقلاب دانایی آنچه قبلا می‌گفتند، نیست. انقلاب ناتوانی در ملت‌ها و دولت‌ها رخ داده است. همه باید کنار هم جمع شوند و این ناتوانی را از بین ببرند.

سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه از نوزدهم مرداد ۹۹ تا  ۲۰ مرداد ۱۳۹۹ و براساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و ۱۳۲ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی که یک هزار و ۶۷ نفر از آنها بستری شدند گفت:‌ مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۳۲۸ هزار و ۸۴۴ نفر رسید.

سیماسادات لاری بیان کرد : متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۸۹ بیمار کووید۱۹ در کشور جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۸ هزار و ۶۱۶ نفر رسید.

وی با بیان اینکه استان های مازندران، تهران، قم، گلستان، خراسان شمالی، اردبیل، اصفهان، البرز، خراسان رضوی، کرمان، سمنان، آذربایجان شرقی، مرکزی، یزد و گیلان در وضعیت قرمز قرار دارند، عنوان کرد: استان های فارس، ایلام، لرستان، هرمزگان، زنجان، قزوین، آذربایجان غربی، بوشهر، همدان، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویر احمد هم در وضعیت هشدار قرار دارند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha