دکتر ابراهیم هادیان عضو هیات علمی بخش اقتصاد دانشگاه شیراز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: در چنین شرایطی انتظار میرود که کشورهای سلطهطلب حریص تر از گذشته به دنبال بهرهگیری از امکانات و منابع دیگران باشند که نتیجه آن تقویت روحیه استثمارگری و تجاوز به حقوق کشورهای ضعیف خواهد بود.
وی ادامه داد:حاصل تلاش دولتها برای تعدیل آثار مخرب کرونا شایان توجه خواهد بود؛ برای مثال، دولتها از امکانات موجود در داخل و خارج از کشور تنها برای رفع مشکلات خود بهره خواهند گرفت؛ به عبارت دیگر بدون توجه به مشکلات و نیاز دیگر کشورها صرفاً به حل معادلات درونی خود با هزینه نابودی دیگر جوامع میاندیشند.
هادیان ادامه داد: کشورهای در حال توسعه با درجه تابآوری پایین باید اولاً نسبت به تغییر ساختار درونی خود بهمنظور افزایش استقلال و توانمندی اقدام کنند و در کنار آن در صحنه بینالمللی با همکاری دیگر کشورهای مشابه نهادهایی را تشکیل دهند تا در سایه ها می توانند بر اساس منابع به منافع شان بپردازند.
هادیان کرونا را بحران بزرگ اجتماعی و اقتصادی برای تمامی جوامع خواند و ابراز داشت: این بحران همچون هر بحران دیگری موجب آشفتگی در روابط اجتماعی و اقتصادی شده است.
کرونا در کشور بیثباتی اقتصادی را افزایش میدهد
وی با بیان اینکه آسیبهای اقتصادی کرونا در کشور ما با توجه به ساختار معیوب اقتصاد ایران که نتیجه واسطهگری و دلالی غیرمولد است، به صورت چشمگیری تعیینکننده و اثرگذار خواهد بود، گفت: از همین رو شاهد آن هستیم که بیثباتی اقتصادی با سرعتی بیشتر از آنچه بحران کرونا به تنهایی موجب آن شده، رخ خواهد داد.
این استاد دانشگاه کاهش سرمایهگذاری، کاهش تولید، افزایش بیکاری و بیثباتی در متغیرهای اقتصادی را آثار مشهود کرونا در عرصه اقتصاد دانست و ادامه داد: میزان و نوع واکنش کشورها بسته به میزان آمادگی و درجه تابآوری آنها از لحاظ تداوم این آثار مخرب در سالها آتی با یکدیگر متفاوت خواهد بود.
پیامدهای منفی تاثیر کرونا بر اقتصاد تا دو سال آینده تداوم دارد
عضو هیات علمی دانشگاه شیراز اظهار کرد:کرونا دستکم تا دو سال آینده پیامدهایی منفی برای اقتصاد خواهد داشت؛ از همین رو کارشناسان و تصمیمگیرندگان برای گذر از این بحران باید راهکارهایی محوری را در دستور کار قرار دهند.
وی افزود: تقویت بنیانهای نهچندان قوی اقتصاد ایران با تاکید بر امکانات سرمایه داخلی، همچنین حرکت ساختار اقتصادی با کارشناسان مستقل و تصدیگری دولت در حمایت از فعالیتهای مولد برای کاهش هزینههای بخش تولید، جلوگیری از فعالیت سوداگران و اقتصاد غیرمولد از طریق افزایش هزینههای فعالیت در این بخش بر تداوم حیات در شرایط کرونا تاثیرگذار است.
هادیان با بیان اینکه ایران پس از کرونا با ایران پیش از کرونا متفاوت نخواهد بود، گفت: بحران اقتصاد ایران بیشتر از آنکه ناشی از کرونا باشد،حاصل افزایش ناامنی در عرصه اقتصادی و اجتماعی است که سبب نابسامانی در بازار شده است.
این استاد اقتصاد دانشگاه شیراز اظهار کرد: ترس از آثار منفی کرونا درآمد بخشی از خانوادهها را بهشدت کاهش داده است و بخش اقتصادی در حوزه عرضه و تقاضا نیز تاثیر منفی پذیرفته است؛ در این میان بخش خدمات با توجه به ماهیت متفاوت آن از دیگر بخشهای اقتصادی بیشتر دچار آسیب شده، بنابراین، پیش از کرونا نیز با بحرانهای اقتصادی مواجه بودهایم و این بیماری تنها به افزایش بیاعتمادی بر بستر اقتصاد دامن زده است.
عضو هیات علمی دانشگاه شیراز با تاکید بر ضرورت تلاش برای اصلاح روابط اجتماعی، بیان کرد: وضعیت حاکم نشاندهنده روح رانتخواری و منفعتطلبی و قانونگریزی و بی توجهی به حقوق دیگران است. حاکمیت چنین شرایطی، موفقیت هر نوع سیاستی را با مانع رو به رو میسازد.
هادیان افزود: مهندسی مجدد در ساختار تصمیمگیری در سطح کلان با تاکید بر مدیریت یکپارچه و انتخاب شرکای تجاری مناسب به منظور مقابله با تنشهای آتی بینالمللی ناشی از فعالیت دولتهای سلطهگر، تشکیل مناطق اقتصادی با حضور کشورهای مشترک المنافع با تاکید بر همکاری با کشورهای همسایه، تقویت رایزنیهای اقتصادی در کشورهای دنیا برای دستیابی به بازارهای مصرفی جدید و همچنین دستیابی سهلتر به کالای سرمایهای و مواد اولیه مورد نیاز از راهکارهای مواجهه با بحرانهایی نظیر کروناست.
بخش خدمات، در اقتصاد فارس بیش از دیگر حوزههای اقتصادی آسیب دیده است
این استاد دانشگاه همچنین با اشاره به آثار منفی کرونا در استان فارس، عنوان کرد: اقتصاد فارس با وابستگی به بخش خدمات در مقایسه با میانگین کشوری در این حوزه دچار مشکلات بسیاری است.
وی افزود: پیشبینی میشود در بخشهایی مانند صنعت گردشگری و خدمات وابسته به آن همچون حمل و نقل و هتلینگ آثار منفی ناشی از بحران کرونا بیش از دیگر حوزههای اقتصادی باشد و به یقین در دو سال آینده با پیامدهای منفی ناشی از این آسیبها مواجه خواهیم بود.
آمارهای وزارت بهداشت حاکی است: از بیست و هفتم خرداد ۹۹ تا ۲۸ خرداد بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و ۶۱۲ بیمار جدید مبتلا به کرونا در کشور شناسایی که ۱۰۷۱ مورد بستری شدند.
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه مجموع بیماران مبتلا به کرونا از زمان شیوع تا ۲۸ خرداد ۹۹ در کشور به ۱۹۵ هزار و ۵۱ نفر رسیده، اضافه کرد: متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۲۰ بیمار جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۹ هزار و ۱۸۵ نفر رسید.
دکتر سیما سادات لاری بیان کرد: خوشبختانه تا کنون ۱۵۴ هزار و ۸۱۲ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستان ها ترخیص شده اند و ۲۷۸۹ نفر از بیماران مبتلا به کرونا در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه تاکنون یک میلیون و ۳۱۹ هزار و ۹۲۰ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است، استان های خوزستان، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی، کرمانشاه، هرمزگان و کردستان را در وضعیت قرمز اعلام کرد.