به گزارش ایرنا ، محمد ابراهیم یخکشی روز پنجشنبه در جلسه شورای برنامه ریزی و توسعه مازندران که با حضور معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در ساری برگزار شد، افزود : سد هراز به تنهایی ظرفیت مهار حدود ۱۴درصد آب سطحی استان را دارد و می تواند بخش کشاروزی استان را تحت تاثیر قرار دهد.
طبق آمار رسمی جهاد کشاورزی مازندران در این استان ۲۳۰ هزار هکتار زمین شالیزاری وجود دارد که سالانه با تولید حدود یک مییلون تن برنج ، ۴۲درصد برنج مورد نیاز کشور را تامین می کند.
قابلیت سد هزار تامین آب زراعی ۱۱۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی ، آب شرب ۱۴ شهر و ۵۰۰ روستا منطقه و همچنین تامین انرژی برقابی به میزان ۲۵ مگابایت و کنترل سیلاب و بهبود شرایط زیست محیطی است.
ساخت سد هراز که به عنوان سد " منگول " هم در طراحی های اولیه شناخته می شود در سال های ۶۹ و ۷۰ ردیف اعتباری در بودجه ملی کشور گرفت ، اما به دلیل اختلافات سیاسی ، زیست محیطی و اجتماعی ، عملیات اجرایی آن حدود ۱۸ سال بعد در سال ۱۳۸۸ آغاز شد.
سد مخزنی هراز بر روی رودخانه ای با همین نام در آمل در حال ساخت است. این سد از نوع خاکی با هسته رسی است که قرار است به ارتفاع ۱۵۰ متر با طول تاج ۳۷۳ متر ساخته شود. ظرفیت نهایی پیش بینی شده برای این سد ۶۵۰ میلیون مترمکعب است و به تنهایی می تواند برابر با هشت سد بزرگ و کوچک موجود در مازندران و ۸۰۰ قطعه آببندان فعلی استان ذخیره سازی آب انجام بدهد.
ساخت سد هراز در دولت تدبیر و امید شتاب گرفت به گونه ای که از سال ۹۴ تا سال ۹۷ دولت بیش از ۱۲۰ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل این سد در نظر گرفت. رییس سازمان برنامه و بودجه کشور هم اوایل سال ۹۷ در بازدید از این سد از مصوب شدن فاینانس ۴۵۰ میلیون یورویی برای تکمیل این سد خبر داده بود.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مازندران به معضل ایجاد جاده جایگزین در ساخت سد هراز اشاره کرد و گفت : اکنون برای جلوگیری از خطرات ناشی از سیلاب باید راه ۱۲ کیلومتری جایگزین در جاده هراز که در محوطه سد هراز قرا گرفته است ، هر چه سریع تر ساخته شود و این کار فقط به اعتبار نیاز دارد.
وی همچنین بر ضرورت توجه جدی به مهار روان آب در سایر مناطق مازندران تاکید کرد و افزود : طبق برسی های کارشناسی با سازمان جهاد کشاورزی با مهار آب های سطحی استان می توان سالانه ۳۰۰ هزار تن به تولید برنج سفید اضافه کرد.
یخکشی به اهمیت ساخت ۲ سد زارم رود و کسیلیان در منطقه مرکزی و شرق استان اشاره کرد و گفت : امیدواریم عملیات اجرایی این ۲ سد که تمامی فرایند اداری آن در وزارت نیرو به اتمام رسیده است در سازمان برنامه و بودجه ردیف بودجه ای بگیرد.
وی با بیان این که همچنان حدود ۹۵ درصد آب شرب استان از آب های زیر زمینی که هر ساله کیفیت آن کاهش می یابد تامین می شود ، افزود : امیدواریم با ساخت سد های در دست اجرا و افزایش درصد مهار آب های سطحی ، هم آب کشاورزی و هم شرب استان تامین شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران گفت: خطر ورود انواع فاضلاب صنعتی و کشاورزی به آب های زیی زمینی در حال افزایش است و به همین دلیل باید با تخصیص اعتبارات ویژه ملی باید طرح های آب منطقه ای بویژه سد سازی ، زهکشی ، کانال کشی و شبکه های پائین دست سدها بیش از پیش تخصیص داده شود.
دکتر نوبخت سفر به مازندران را عصر دیروز شروع کرد. بازدید از چند طرح زیربنایی و زیست محیطی ، افتتاح چند طرح تکمیل شده و کلنگ زنی تعدادی طرح جدید ضروری از برنامه های رییس سازمان برنامه و بودجه به مازندران است.
نظر شما