آغاز به کار گروه بررسی مفقودی آلبوم عکس کاخ گلستان

تهران- ایرنا- معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از آغاز به کار فعالیت گروه بررسی مفقودی آلبوم عکس دوره قاجار در کاخ گلستان از این هفته خبر داد.

محمدحسن طالبیان در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا درباره مفقودی آلبوم عکس تاریخی در کاخ موزه گلستان گفت: به محض آن که در اسفند سال گذشته مفقودی این آلبوم توسط امین اموال گزارش شد، مساله به اطلاع مدیر کاخ موزه رسید، نامه محرمانه به دستگاه های مختلف؛ از جمله ذی حسابی و پلیس اینترپل مبنی بر مفقود شدن این آلبوم ارسال شد و همه اقدامات قانونی صورت گرفته است.
وی با اشاره به این که معمولا مراجعه کنندگان آلبوم‌خانه کاخ موزه گلستان پژوهشگران محدودی هستند، گفت: دوربین های حفاظتی نیز کنترل شده و تاکنون متوجه خروج چیزی از آنجا نشدیم و درخواست مجدد حسابرسی اموال شده است. امیدواریم نماینده وزیر امور اقتصادی و دارایی و دیگر نمایندگان کارشان را در این هفته آغاز کنند. البته تا مشخص شدن این اتفاق محل، پلمپ خواهد بود.

معاون میراث فرهنگی گفت: گزارش امین اموال کاخ گلستان حاکی است که وی چند ماه پیش این آلبوم عکس تاریخی را مشاهده کرده است و آلبوم تاکنون در نمایشگاهی به نمایش در نیامده است.

وی افزود: سازمان امور اداری و استخدامی کشور باید کمک کند تا وزارت میراث فرهنگی بتواند  افراد متخصص به عنوان امنای اموال را استخدام کند. چند سال است میراث فرهنگی نتوانسته، امین اموال استخدام کند و این چالش بزرگی برای ماست. امین اموال باید پژوهشگر و متخصص باشد که بارها درخواست اجازه استخدام کردیم.

خوشنویسی اسلامی نمی‌تواند به اسم ترکیه ثبت شود

وی در خصوص بارگذاری پرونده خوشنویسی ایران در سایت یونسکو گفت: هنگامی که ترکیه ثبت خوشنویسی اسلامی را به نام خودش از یونسکو برای سال ۲۰۲۱ درخواست کرد، به آن اعتراض کردیم. زیرا در این درخواست، ثبت سبک خوشنویسی خود ترکیه یا استانبولی نبود، بلکه آنها خواهان ثبت خوشنویسی اسلامی بودند که متعلق به ترکیه نیست، بلکه متعلق به بسیاری کشورهاست.
وی افزود: ایران در آن زمان با ارسال نامه به دبیرخانه یونسکو و دستگاه مربوطه در ترکیه رسما اعتراض کرد. یونسکو در پاسخ اعلام کرد این اعتراض به ترکیه ارسال شد و همچنین در محلی که پرونده ترکیه در این خصوص بارگذاری شده، نامه اعتراض ایران نیز قرار گرفت.
طالبیان با اشاره به تجربه ایران در ثبت پرونده چوگان گفت: در آن دوره نیز ایران به آذربایجان در خصوص ثبت چوگان به نام خودش اعتراض کرد و بالاخره چوگان روی اسب قره باغ به نام ایران ثبت شد، چون اعتراض ایران کاملا فنی بود و محتوای سیاسی نداشت.
معاون میراث فرهنگی افزود: حالا پرونده خوشنویسی ایران در سایت یونسکو ثبت شده است؛ ولی مراحل ارزیابی برای ثبت آن دو سال زمان می برد؛ البته از هنگامی که این بارگذاری انجام می شود داوران مربوطه در این خصوص بررسی ها را آغاز می کنند؛ ایران  پیشنهاد کرد، پرونده خوشنویسی اسلامی به صورت مشترک ثبت شود یا ترکیه برای ثبت خوشنویسی اش از واژه اسلامی صرف نظر کند.
وی با اشاره به دیگر پرونده‌های در حال ثبت گفت: قرار است شهریورماه جاری ارزیابان یونسکو برای ارزیابی منظر فرهنگی اورامان یا ارومانات شامل بخش‌هایی از کردستان و کرمانشاه به ایران بیایند و منطقه را برای ثبت جهانی ارزیابی کنند.
طالبیان در ادامه افزود: تعداد ۲۰۰ پروژه آماده افتتاح داریم و هم اکنون در حال کارهای اولیه برای افتتاح  در حال انجام است. این پروژه‌ها که آماده افتتاح است بیشتر در بخش میراث و موزه‌ای قرار دارد.
معاون میراث‌فرهنگی در پاسخ به پرسشی مبنی بر خبر تغییرات در برخی از آثار تاریخی کشور اضافه کرد: میراث فرهنگی هرجا متوجه دخالت غیر علمی و غیر مصوب  بروی آثار تاریخی شده ورود می کند.

دستگاه های مستقر در اماکن تاریخی قانون را رعایت کنند
وی با اعلام این که ایران ۳۳ هزار اثر ثبتی دارد، ادامه داد: بسیاری از آثار در اختیار دستگاه اجرایی و دیگر نهادهای حساس است که امکان ورود مرتب به آن ساختمان ها را ندارد؛ زیرا برای ورود به آنجا مکاتبات لازم و زمان‌بر است و ورود کارشناسان میراث‌فرهنگی به‌راحتی و آسانی نیست.
طالبیان افزود: البته دستگاه‌های دولتی و دیگر نهادها نیز از قانون تبعیت می‌کنند؛ به عنوان مثال شهرداری هنگام فعالیت های عمرانی و مواجهه با آثار باستانی و تاریخی باید میراث فرهنگی را از کشف آثار مطلع و برای فعالیت مصوبه های لازم را اخذ کند. اگر این کار را انجام ندهد مرتکب تخلف شده است.
وی در خصوص کاخ مرمر گفت: در دوره های گذشته دوبار به شکل رسمی از میراث فرهنگی درخواست حضور در این مجموعه تاریخی شد که یک بار آن برای بازسازی گنبد بود و مدت ها روی آن کار و مرمت شد. نباید از حق بگذریم در کاخ مرمر بارها فعالیت های مرمتی انجام شده است. باید واقعیت گفته شود در کاخ مرمر فعالیت های مرمتی گسترده ای انجام شده است. یک بار نیز در کاخ آتش سوزی اتفاق افتاد و مدت‌ها مرمت‌گران میراث‌فرهنگی فرهنگی در این کاخ مشغول بودند و بخش‌هایی از تزیین‌های کاخ که آسیب دیده بود، مرمت شد.
وی افزود: اگر چیزی در آن مدت ساخته شده استعلام نکردند؛ مشکل آنها و تخلف است؛ زیرا ورود کارشناسان میراث فرهنگی در چنین محیط‌هایی به‌آسانی و سرعت امکان پذیر نیست و نیاز به مکاتبات  وقت گیر و زمان بر است. انتظار ما از دستگاه دولتی و اجرایی که در ساختمان و بناهای تاریخی مستقر هستند، این است که قانون را بیش از دیگران رعایت کنند.
طالبیان در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که آیا کاخ مرمر که اکنون در اختیار بنیاد مستضعفان است به وزارت میراث‌فرهنگی فرهنگی واگذار می شود، گفت: تا کنون در این خصوص به صورت رسمی به ما چیزی اعلام نشده است. از نظر ما مهم این است که این کاخ به موزه تبدیل شود و مردم بتوانند از آن بازدید کنند. اگر در کاخ مرمر الحاقی انجام شده باید برچیده شود. 

خسارات سیل پرداخت نشده است
معاون میراث با انتقاد از پرداخت نشدن خسارات ناشی از سیل سال گذشته به آثار باستانی گفت: بسیاری از آثار باستانی کشور همچون قلعه الافلاک و دیگر پل های استان های تاریخی لرستان در سیل سال گذشته نیاز به مرمت اساسی دارند که متاسفانه هنوز اعتبارات تامین نشده است.  در این مدت از اعتبارات استانی مرمت های اضطراری را انجام دادیم و برای مرمت بیشتر نیاز به اعتبارات بیشتر است.
طالبیان  درباره خسارات ناشی از نبود بازدید کنندگان از موزه ها در دوران شیوع کرونا گفت: وزیر میراث فرهنگی در این خصوص از سازمان برنامه بودجه درخواست بودجه برای جبران خسارات کرده است تا کارهای اساسی موزه ها انجام شود.
وی گفت: سال گذشته درآمد موزه ها از بازدید علاقه‌مندان حدود ۷ میلیارد تومان بود در حالی که امسال این رقم کمتر از یک میلیارد تومان بوده است. از این جهت نگرانی های زیادی داریم. 
وی درباره ارتقا سیستم های کارت‌های الکترونیکی  به نوبت دهی گفت: کارشناسان میراث فرهنگی ظرفیت های هر کدام از بناهای تاریخی را تعیین و بر اساس آن نوبت دهی اماکن تاریخی را بر اساس ظرفیت تعیین شده اعلام می کنند. بسیاری کشورها این امکان را مهیا و محدودیت های را تعیین کردند.
وی بیشترین مزیت سیستم نوبت‌دهی را حفاظت و جلوگیری از فرسایش اماکن تاریخی اعلام و اضافه کرد: اماکن تاریخی از سال آینده چنین سیستمی دارند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha