دغدغه‌ای که بازنشسته نمی‌شود

۲۸ مرداد ۱۳۹۹، ۸:۰۱
کد خبر: 83910028
دغدغه‌ای که بازنشسته نمی‌شود

سنندج‌ - ایرنا - بازنشستگی دورانی از زندگی فردی است که انتظار می‌رود فارغ از نگرانی‌های معیشتی و مالی به پیگیری علایق، ورزش، تفریحات و استراحت بگذرد اما دغدغه‌های بزرگی مانع تحقق این ایده‌آل است.

به گزارش ایرنا، بازنشستگان باید بعد از فارغ شدن از کار و تلاش در کنار همسر، خانواده و نوه‌های خود زندگی آرامی را بگذرانند اما برای بسیاری از آنها شرایط متفاوتی رقم می‌خورد و دغدغه‌هایی که بیشتر از جنس مادی و مالی است و البته به روحی و روانی هم می‌انجامد آنها را درگیر خود می‌کند.

بهترین شرایط برای یک بازنشسته اینکه بیشتر وقت خود را در سفر بگذراند و حتی به کشورهای دیگر برود اما این شرایط به یک رویا برای بیشتر بازنشستگان کشورمان تبدیل شده و فقط حسرت است که برایشان می‌ماند.

به نظر می‌رسد دولت برای همسان سازی حقوق بازنشستگان در صدد است بخش مهمی از این موانع بر سر راه بازنشسته‌ها را بردارد و کمی به رسیدن آنها به شرایط مطلوب کمک کند چرا که سرچشمه بسیاری از ناراحتی‌های روحی و جسمی این قشر از جامعه نیز همین کمبودهای مالی است.

احساس شرمندگی به جای حس ثمربخشی

یک روانشناس گفت: در ایران با توجه به اینکه اکثریت جامعه از قشر متوسط به پایین هستند در دوران بازنشستگ حقوق کمی دارند و درآمد آنان با هزینه‌های زندگی همخوانی ندارد که مشکلات بسیاری از این نقطه آغاز می‌شود.

دکتر هادی نقدی افزود: بازنشستگان چون همچون دوران اشتغال امکان ترفیع، ارتقا و اضافه کار ندارند، درآمد آنها ثابت مانده و در سطح پایینی قرار دارد.

وی یادآور شد: کسی که بازنشسته می‌شود باید وقت زیادی برای حفظ سلامت خود، ورزش کردن و حضور در طبیعت بگذراند اما به دلیل همین مشکلات مالی مجبور به انجام کار و اشتغال شده و این موجب افزایش بحران‌های جسمانی می‌شود.

استاد دانشگاه فرهنگیان کردستان با بیان اینکه بازنشسته‌ باید حامی فرزندش برای شروع یک زندگی باشد اضافه کرد: به دلیل بیکاری، بسیاری از فرزندان این بازنشستگان در خانه می‌مانند و وابسته به پدر هستند بنابراین یک بازنشسته باید پاسخگوی نیازهای رو به تصاعد یک جوان در خانه باشد.

وی تاکید کرد: کمبودهای مالی در چنین شرایطی موجب ایجاد تضادهایی میان والد و فرزند می‌شود و گاها بازشستگان به این دلیل که نتوانسته‌اند شرایط مالی مناسبی ایجاد کنند مورد تحقیر فرزندان قرار گرفته و در نتیجه این مشکلات فشارهای روحی را بر بازنشستگان در آن سن افزایش می‌دهد.

نقدی گفت: افراد مسن نیاز به درک شدن دارند تا برای کارهایی که در گذشته انجام داده‌اند مورد تقدیر و قدردانی قرار گیرند اما به جای آن می‌بینند که مورد بازخواست هم قرار می‌گیرند.

وی با اشاره به اینکه هرچه بازنشستگان با چنین تنش‌هایی روبرو شوند احتمال درگیری آنها با بیماری‌های روانی همچون افسردگی هم افزایش می‌یابد یادآور شد: آنها در شرایطی که باید احساس بارآوری زندگی و ثمربخشی داشته باشند حس شرمندگی نسبت به خانواده‌ خواهند داشت.

این روانشناس با اشاره به اینکه در این ایام با رفتن فرزندان از خانه با شرایط آشیانه خالی هم روبرو می‌شویم گفت:‌ در این روزها که بازنشستگان با دوران بیماری روبرو هستند در حالیکه در حین اشتغال از بیمه‌هایی همچون بیمه طلایی برخوردار بودند خدمات بیمه‌ای در این دوران به شدت کاهش می‌یابد و با مشکلات و دشواری‌های دیگری هم روبرو می‌شوند.

حمایت‌های بیمه‌ای بازنشستگان پاسخگوی نیازهای آنها نیست

رییس مجمع کانون‌های بازنشستگی استان کردستان هم گفت: بازنشستگان در دورانی از سن خود قرار دارند که با بیماری‌های خاصی روبرو می‌شوند و نیاز به حمایت بیمه‌ای بهتری دارند اما در مقایسه با دوران فعالیت و اشتغال آنها این حمایت‌های بیمه‌ای کاهش هم پیدا می‌کند.

همایون جنتی تاکید کرد: اگر ماده ۸۵ قانون مدیریت خدمات کشوری اجرایی شود بیمه‌های تکمیلی شاغلین و بازنشستگان باید یکسان باشد که در حال حاضر اینگونه نیست.

وی افزود: به عنوان مثال بیمه تکمیلی بازنشستگان شامل دندانپزشکی نمی‌شود و فقط اخیرا برای پروتز دندان ۳۰۰ هزار تومان به بازنشستگان عودت داده می‌شود.

جنتی اضافه کرد: این در شرایطی است که یک بازنشسته ممکن است ۹ میلیون تومان برای سمعک هزینه کند اما تنها ۵۰۰ هزار تومان را به او بازمی‌گردانند.

مشاور استاندار کردستان یادآور شد: ما حتی قبول داریم حق بیمه بازنشستگان افزایش یابد اما دایره خدمات هم گسترش پیدا کند.

وی با اشاره به مشکل دیگر حوزه درمان بازنشستگان در استان کردستان گفت: در حالی که در استان‌های دیگر با بررسی شماره ملی و بیمه هزینه‌ها را بر اساس آن تطبیق داده و کسر می‌شود اما در کردستان بازنشسته‌ها باید تمامی هزینه‌ها را پرداخت کنند و بعدا هزینه‌های مربوطه را از بیمه دریافت کنند.

جنتی با بیان اینکه اولویت اول بازنشستگان همسان سازی حقوق‌ها و مسائل معیشتی بود که اکنون این مشکل با وعده دولت از اول مهر تا حدود زیادی حل می‌شود افزود: اما اولویت دوم ما سلامت و درمان است  که باید به آن رسیدگی شود.

رییس مجمع کانون‌های بازنشستگی استان کردستان اضافه کرد: صندوق‌های رفاهی فعالی در استان داشته‌ایم و تسهیلات قرض‌الحسنه به بازنشستگان ارائه شده است.

وی با یادآوری اینکه خود صندوق بازنشستگی کشوری هم تسهیلات قرض‌الحسنه به بازنشستگان ارائه می‌دهد اظهار داشت: این صندوق همچنین یارانه سفری را در نظر گرفته و بازنشستگان را در قالب یک تور به مسافرت می‌برده است که در روحیه این قشر تاثیرات مثبت خوبی داشته است.

بازنشستگان نباید دغدغه معیشتی داشته باشند

عضو شورای موقت بازنشستگان هم گفت: بازنشستگان نیاز به آرامش روحی و روانی دارند تا بدون هیچ دغدغه معیشتی و کاری در کنار خانواده و دوستان به زیستن ادامه دهند.

فرهاد عبدالهی با اشاره به حمایت‌های مادی و معنوی که بازنشستگان به آن نیاز دارند اظهار داشت: دولتمردان و مسوولین باید برای آسایش و آرامش بازنشستگانی که عمرای برای عمران و آبادانی کشوران صادقانه زحمت کشیدند و کوتاهی نکردند، تلاش کنند.

وی افزود: این عزیزان انتظاراتی از جمله پاسداشت و احترام به آنها، تامین و تضمین نیازهای معیشتی حداقلی آنها، استفاده از تجربیات آنان و اشتغال فرزندانشان از جامعه دارند.

عبدالهی یادآور شد: بازنشستگان بعد از همسان سازی حقوق که در حال اجرایی شدن است انتظار دارند بیمه‌های تکمیلی هم متناسب با شرایط آنها به این عزیزان خدمات ارائه دهد.

وی اضافه کرد: طبق ماده ۹۵ قانون خدمات کشوری ادارات هم می‌توانند از وجود بازنشستگان دارای کارشناسی و بالاتر در قالب اعضای کمیته، کمیسیون و مشاورین بهره بگیرند.

عضو شورای موقت بازنشستگان تلاش‌های مدیر کنونی صندوق بازنشستگی کشوری در کردستان را در راستای ارزش نهادن و حفظ منزلت عزیزان بازنشسته خواند و آن را قابل تقدیر دانست.

گام مهم دولت برای همسان سازی حقوق بازنشستگان هرچند مهم و بزرگ است اما کافی نیست و در این بین مسوولان مختلف بویژه در صندوق‌های بازنشستگی می‌توانند با تدابیر خود یا تفاهنامه‌ها با بخش‌های دیگر گره‌ای را از مشکلات این قشر از جامعه که تجربه‌ آن برای همه آحاد جامعه گریز ناپذیر است، حل کنند.

٢۶ هزار و ٨۶ نفر بازنشسته کشوری در کردستان داریم که از این تعداد، ١۴ هزار و ٨٧٣ نفر معادل ۶١ درصد بازنشستگان آموزش و پرورش هستند و در مرحله بعد بازنشستگان علوم پزشکی با سه هزار و ۸۰۰ نفر معادل ١۵ درصد قرار دارد.

۲۵ هزار شاغل هم در استان کردستان به صندوق بازنشستگی کشوری استان کسورات پرداخت می‌کنند که بخشی از حقوق بازنشستگان از این طریق پرداخت می‌شود.

۲۵ مرداد روز خانواده و تکریم بازنشستگان نامگذاری شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha