رونق تجارت ایران و پاکستان در دولت تدبیر و امید

اسلام‌آباد - ایرنا - هر چند تحریم‌های ظالمانه و اقدامات یکجانبه آمریکا علیه ملت ایران به ویژه طی ۷ سال گذشته باعث کارشکنی در مسیر مناسبات کشورمان با همسایگان به خصوص در حوزه بازرگانی و اقتصاد شد اما سیاست موثر دولت تدبیر و امید به ویژه با همسایه شرقی پاکستان رونق تازه‌ای به همکاری‌های تجاری و مرزی دو کشور بخشید تاجایی که امروز، بحران‌های بهداشتی مانند کووید-۱۹ نیز مانع همکاری‌های این دو همسایه نشده است.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، همانطور که سیاست‌های ضدتحریمی دولت روحانی رونق تجارت و تبادلات بازرگانی با همسایگان غربی کشورمان ترکیه و عراق را حفظ کرد، به همان‌اندازه پاکستان نیز به رغم تحریم‌های یکجانبه و فشارهای خارجی از رویکرد موثر دولت تدبیر و امید بی‌بهره نماند؛ موضوعی که امروز در مرزهای دو کشور به وضوح دیده می‌شود.

اقدامات موثر دولت روحانی برای تعمیق همکاری‌ها با همسایگان از جمله پاکستان مطابق سیاست «اول همسایگان» جمهوری اسلامی، باعث شد تا مسئولان این کشورها نیز رویکردی هماهنگ با ایران در مسیر توسعه تجارت به ویژه در وضعیت حاکم ناشی از ویروس کرونا اتخاذ کنند.

در وضعیتی که شیوع کرونا تجارت میان کشورها را دشوار کرده بود، «حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران دهم اردیبهشت ماه امسال طی گفت‌وگوی تلفنی با «عمران‌خان» نخست وزیر پاکستان، بازگشایی بازارچه‌های مرزی دو کشور با رعایت کامل دستورالعمل‌های پزشکی را موجب توسعه روابط تجاری تهران-اسلام‌آباد دانست و افزود: علاقه‌مندیم همانطور که با برخی کشورهای همسایه مبادلات کالا انجام می‌شود، با کشور پاکستان نیز تبادل کالا و تجارت از مرزها انجام گیرد.

رییس جمهوری کشورمان همچنین چهارم تیرماه در دیدار «رحیم حیات قریشی» سفیر جدید پاکستان در ایران، با تاکید بر ضرورت بازگشایی مرزها و گسترش مبادلات تجاری و کالایی میان دو کشور، بر عملیاتی شدن توافقات مشترک تاکید کرد.

پس از پیگیری‌های جدی ایران، دولت پاکستان نه تنها فعالیت تجارت و مبادلات مرزی در نقطه صفر مرزی دو کشور را از سرگرفت بلکه اقدام به بازگشایی چهار گذرگاه دیگر مرزی با جمهوری اسلامی ایران کرد، گامی که نقطه عطفی در همکاری‌های دو کشور همسایه و فصل جدیدی در مبادلات تجاری مرزی به رغم شرایط کرونایی به شمار می‌رود.

دولت روحانی جان تازه‌ای به تجارت ایران و پاکستان بخشید
جدای از مشکلات ناشی از تحریم‌ها و سایر موانع در تجارت دوجانبه به ویژه نبود شبکه بانکی میان ایران و پاکستان، فعالان بازرگانی و مسئولان اقتصادی پاکستان همواره قدردان اقدامات به موقع دولت فعلی در جمهوری اسلامی برای رسیدگی فوری به موانع همکاری و پیگیری جدی برای تسهیل امر تجارت میان دو کشور هستند.

رییس اتاق مشترک بازرگانی و تجارت پاکستان و ایران در این خصوص معتقد است که دیپلماسی تجاری و اقتصادی ایران برای گسترش روابط با پاکستان با روی کار آمدن دولت روحانی شتاب بیشتری به خود گرفت.

«ولی محمد نور زی» روز سه شنبه در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا گفت: تاجران و جامعه کسب و کار پاکستان به ویژه ذینفعان اقتصادی در ایالت بلوچستان شاهد بدترین شرایط برای تجارت به ویژه در اوج شیوع کرونا که باعث توقف تجارت دریایی، زمینی و هوایی پاکستان با سایر کشورها شد، بودند اما این وضعیت در مرز مشترک با ایران متفاوت بود. حتی پس از مسدود شدن گذرگاه‌های مرزی به دلیل کرونا تنها چند روز بعد دو کشور طی اقدامات سنجیده و هماهنگ شده اجازه فعالیت محدود را دادند و سپس با همفکری و رایزنی‌های مستمر رونق تجارت و کسب و کار دوباره به مرزهای دو کشور بازگشت.

وی با تمجید از سیاست‌های دولت تدبیر و امید طی ۷ سال گذشته در جهت توسعه مناسبات تجاری و بازرگانی با پاکستان، افزود: ما شاهد فعالیت بی‌وقفه تاجران و بازرگانان ایرانی در مرزهای مشترک خود با ترکیه، عراق، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان و تجارت دریایی ایران هستیم.

این فعال بازرگانی پاکستان با اشاره به مشکلات ناشی از تحریم‌های یکجانبه آمریکا و نبود شبکه بانکی میان ایران و پاکستان، اظهار داشت: به رغم تمامی این چالش‌ها، بازرگانان پاکستانی از اقدامات موثر و به موقع طرف ایرانی بهره برداری کرده و با هر روشی که می‌توانستند فرآیند تجارت، صادرات و واردات را میان دو کشور ادامه دادند.

وی تاکید کرد که سیاست‌های موثر دولت روحانی و پیگیری مستمر فعالیت‌های تجاری در حیطه قانون جهت جلوگیری از قاچاق در مرزهای مشترک به تقویت همکاری‌های دوسویه از جمله مراودات مرزی کمک فراوانی کرد.

پیشبرد سیاست اول همسایگان در اوج کرونا

رییس پاکستانی اتاق مشترک بازرگانی و تجارت ایران و پاکستان گفت، ما انتظار نداشتیم که تجارت با ایران در وضعیت پاندمی کرونا نیز ادامه پیدا کند اما پیش بینی ما برعکس آن چیزی بود که مشاهده کردیم. اولویت سیاست ایران برای تعامل با همسایگان خود را در اوج کرونا مشاهده کردیم و شاهد بودیم که چگونه تجارت دو کشور از سد بحران کووید-۱۹ عبور کرد.

وی تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران در کنار تحریم‌های آمریکا توانست تجارت با پاکستان و سایر همسایگان را به رغم شیوع ویروس کرونا مدیریت کند و ما قدردان رویکرد دولت دکتر روحانی هستیم.

شتاب دیپلماسی اقتصادی و تبادل هیات‌ها در دولت تدبیر و امید

ولی محمد نور زی شتاب دیپلماسی اقتصادی دولت روحانی با پاکستان و اقدامات نمایندگی‌های دیپلماتیک کشورمان در پاکستان از جمله سفارت ایران در اسلام آباد و سرکنسولگری ایران در کویته را دو عامل مهم در توسعه روابط و رسیدگی به موانع موجود در مسیر تجارت دو کشور توصیف کرد.

وی اظهار داشت: دیپلمات‌های ایران در پاکستان به ویژه رایزن اقتصادی و بازرگانی ارتباط بسیار صمیمانه و نزدیک با دوستان پاکستانی خود و مسئولان مربوطه دارند که فضای کاملا دوستانه‌ای را برای همفکری دو کشور جهت رسیدگی به مسائل فراهم کرده است.

رییس اتاق مشترک بازرگانی و تجارت ایران و پاکستان از افزایش چشمگیر تبادل هیات‌ها به ویژه سفر هیات مختلف تجاری و بازرگانی پاکستان به شهرهای مختلف ایران طی ۷ سال اخیر خبر داد و گفت: طی چند سال اخیر سفرهای سازنده‌ای به استان‌های مختلف ایران انجام شد که طی آن توافق نامه‌های همکاری میان طرفین به امضا رسید.

توصیه به دولت پاکستان برای بهره برداری از دیپلماسی ایرانی

ولی محمد نور زی خطاب به دولت پاکستان و مقامات بازرگانی و تجاری این کشور گفت که ما نباید فرصت تعمیق همکاری‌ها با ایران را از دست بدهیم زمانی که دولت کشور همسایه به رغم تحریم‌ها و کارشکنی برخی کشورها، مصمم به گسترش همکاری‌های تجاری با همسایگان خود از جمله پاکستان است.

وی خواستار پیگیری جدی تاسیس شعب بانکی میان ایران و پاکستان و گفت وگوهای سازنده توسط طرف پاکستانی شد و افزود: بازرگانان دو کشور با یک مشکل اساسی و مشترک یعنی انتقال پول و پرداخت آن مواجه هستند، بهتر است ایده تاسیس شبکه بانکی را جدی‌تر پیگیری کنیم و یا سازوکار استفاده از ارز ملی میان دو کشور به واقعیت تبدیل شود. 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha